Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máme plastová okna, se kterými jsme spokojeni, ale vzhledem ke hluku, který máme před domem, bychom potřebovali nějaké odhlučnění na okna. Dočetla jsem se o foliích na okna, ale ty snižují hlučnost jen asi o 4 dcb. Existuje něco lepšího?
Děkuji
Robur
Vzhledem k tomu,že snížení hluku o 6 dB je snížení o polovinu,tedy 50 %,není to tak bezvýznamné.Ale vlastní okna,pokud není poškozeno těsnění,snižují přestup hluku dost významně,ale musí být zavřená.Pokud máte zavřeno s mikroventilací,zvuk tudy proniká.Pak snad jen venkovní žaluzie,otočené lamelami vzhůru,aby nebránily osvětlení a zabránily hluku z ulice.
JABRAKA
Samozřejmě že se jedná o úplně zavřená okna. Nechápu ale, co myslíte tím, že snížení o 6 dB je o polovinu - že okna tlumí 12% hluku? To přece snižují o hodně víc.
Tak Jabraku musím trochu opravit, jelikož snížení hluku už o 3 dB je snížení na polovinu. Přesné vysvětlení máte tady: cs.wikipedia.org/wiki/Decibel
Pokud fólie je schopna snížit na nových oknech (sklech) hlučnost o 4 dB tak je to opravdu hodně. Abych se přiznal, tak se mi tomu moc věřit nechce, ale pokud to výrobce prokáže? Nechte si doložit nějaký atest či certifikát ze státní zkušebny (musí být vydaný akreditovanou zkušebnou, nikoliv samotným výrobcem - protože v tom případě by platilo zlaté pořekadlo, že "papír snese všechno").
Pokud by fólie nepomohla, máte již jedinou možnost a to nechat si od výrobce oken namontovat speciální protihlukové zasklení.
Přidám jen malou informaci.Osobní zkušenost s tím nemám-říkám jen, co jsem slyšel.Když jsem pracoval v Rakousku,bavil jsem se o odhlučnění oken s jedním rak. stavitelem.Řekl mi, že jeho firma měnila okna bytu nad křižovatkou.V novém okně byly 4 tabule skla-z toho 2 o síle 4 mm a 2 o síle 8! mm.Tvrdil, že pouhé zdvojení stejných skel nepomůže-tabule stejných skel spolu souhlasně rezonují.Teprve skla nestejné tloušťky rezonanci zruší.Nevím-ale je to možné.
To je naprostá pravda. Takové druhy zasklení se používají pro "protihluková" skla. Základem je nestejná tloušťka skel, dále se používá speciální plyn mezi skla a používá se vnější sklo "skládané" (lepené) speciální fólií - např. 4mm sklo 0,7mm fólie a 3mm sklo - meziskelní rámeček (mezera naplněná plynem) - 4mm pokovené sklo. U lepeného skla se počítá celková tloušťka - v uvedeném příkladě 7,7mm.
Pokud např. někdo chce nejlevnější variantu protihlukového skla, použije se místo klasického 4-16-4 skladba 6-14-4 a jen tím se získá útlum o téměř 2 dB navíc.
Dále je důležité pro utlumení nových oken jejich vyměření a kvalita montáže. Pokud je nové okno jen o pár cm menší než mohlo být, mezera mezi rámem a ostěním se zvětší a samotná montážní pěna moc velký hlukový útlum nemá. Pak je důležitý dokonalý způsob montáže za použití paropropustných a parotěsných fólií po celém obvodu okna, které dodatečně vylepší hlukový útlum.
Je to prostě složitější a jen zopakuji ze svého úplně prvního příspěvku - pokud někdo bydlíte u silnice a máte stará kastlová okna v dobrém stavu (těsná) nedávejte si nové okna (je jedno jestli plast nebo dřevo). Tlumící vzduchový "polštář" se smrskne na +- 1/10 a budete mít v místnosti větší hluk.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.