Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přechodné krátkodobé bydlení v bytě/nájmu

Od: kavuuzne odpovědí: 9 změna:

Chci koupit nemovitost (RD nebo byt, nemuzu se rozhodnout) a potřebuji už bydlet. Tak mě napadlo jít krátkodobě do nájmu bytu (2-3měsíce a spíše fakt jen 2) než se rozhodnu a taky abych si zkusil jaké to je bydlet v bytě (asi cihla) ve městě (40 000 obyvatel) a jestli mi to bude vyhovovat. Nebo jestli koupit dům, ale na vesnici, kde jsou veškerá města min 30 minut daleko (autem i busem/vlakem)...
Celý život jsem bydlel v rodiném domě na (jiné) vesnici, takže prostě nevím jestli mi život v městském bytě bude vyhovovat. Proto 2-3 měsíce "zkouška".

Chci se zeptat s jakými problémy/komplikacemi a jakými celkovými náklady můžu počítat?
Nájem cca 2 měsíce* 7000 Kč= 14 000 Kč
Provize realitce= 7 000 Kč
"Vratná kauce"= 14 000 Kč (v mém případě se "vratná" kauce asi vracet nebude až majitel zjistí že po 2 měsících ruším nájem, takže těch 14 000 Kč mi už asi nevrátí...
Stěhování do bytu cca 1500 Kč
Celkem= 36 500 Kč

S jakými dalšími poplatky můžu počítat? (voda, elektřina, plyn atd. mě nezajímá to bych platil i kdybych bydlel ve svém). Např. si asi budu muset plyn, vodu, elektřinu atd. Přepisovat na sebe, nebudu muset platit nějaký "storno" poplatek když tyhle smlouvy zruším už po 2 měsících?
Jaké jsou další výdaje na které jsem zapoměl při pouhém 2 měsíčním bydlení v bytě?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Najdete si najem na 2 mesice , to oznamte majiteli a domluvte se na tom. Neexistuje zadne , ze vam prachy nevrati. O tom je prece smlouva. A pres realitku ne , prece je skoda za 2mesice vyhodit 7tisic ...

hodnocení

0x

Kde jste vzal kauci 14000 Kč? Kauce může být podle zákona až 6 násobek nájemného (Ve Vašem případě tedy až 84000 Kč) . Proč by Vám jí ale neměl pronajímatel vrátit? Tato kauce je taková pojistka pronajímatele pro případ, že "zapomenete" zaplatit nájem. Nemá nic společného s dobou trvání nájmu. Pokud za dobu, kdy budete v bytě bydlet řádně zaplatíte, není důvod Vám kauci nevrátit.

Jiná otázka je, že budete muset uzavřít smlouvu na dobu oněch 2 měsíců, což se asi pronajímateli líbit nebude (takže jí s Vámi neuzavře), nebu uzavřete smlouvu na dobu delší, ale v tom případě budete muset zároveň dát výpověď. Ta má ale výpověďní dobu 3 měsíce a běží až od následujícího měsíce, takže pokud se s pronajímatelem písemně nedohodnete na ukončení nájmu dohodou, budete muset ty 4 měsíce v bytě bydlet (nebo aspoň platit nájemné). Pokud se odstěhujete dřív a nájemné nezaplatíte, použije pronajímatel na jeho úhradu právě onu kauci a Vám vrátí jen zbatek.

doplněno 08.09.16 11:31:

Pardon, při nájmu 7000 by kauce mohla být až 42000, ne 84000.

doplněno 08.09.16 15:42:

Za převod energií po krátké době nic nehrozí. Dělám to tak běžně, když se odstěhuje nájemce a nový ještě není, převádím elektriku a plyn dočasně na sebe. Jinak by se totiž musel zrušit odběr a po nastěhování nového nájemce by se muselo žádat o zřízení nového odběrného místa (což není hned a navíc to docela dost stojí). S vodárnami zkušenost s krátkodobým odběrem nemám.

kavuuzne
hodnocení

A kdyby po měl chtěl pronajímatel abych si energie napsal na sebe, tak to budu muset uzavřít asi nějakou smlouvu s CEZ, vodarnou a plynarnou že...
Nebude mi hrozit nějaký postih, když tuto smlouvu pak vypovím za 2 měsíce? Není tam třeba nějaký storno poplatek... když tamn přijdu za 2 měsíce že bych to chtěl zrušit?

tondac*

Podívejte se třeba na server bezrealitky.cz a zkuste se naférovku domluvit přímo s majitelem. Jestli má prázdný byt, tak bude rád, že se na ty dva měsíce obsadí, bude dál hledat nájemníky a vy mu v té době umožníte prohlídky bytu.

Ale jestli jste vyrůstal v RD a nejste typický městský člověk, tak si myslím, že se vám v bytě moc líbit nebude. Všechno je slyšet, sousedi mají problém s jakoukoliv hlučnější prací, náklady na vytápění a TUV se v podstatě nedají ovlivnit, platíte poměrně velké peníze do fondu oprav a výsledek většinou nevidíte, letní hic vyřeší jen instalace klimatizace, místo na zahrádku si půjdete sednout do parku ... Já jsem si v bytě nikdy nezvykl, pak jsem ho pronajímal a po posledních problematických nájemnících jsem ho prodal.

A máte to vyřešené a ty vyčleněné peníze na zkoušku můžete poslat třeba na konto paraple. :)

autor
hodnocení

Tak z toho hluku mám docela strach... ale tak snad to nebude takový problém... Jednak uvažuju čistě o cihlovém bytě (ne panelák) a tam by mělo jít slyšet jen minimum od sousedů ne...? (pokud jsou normální)

autor
hodnocení

A ty smlouvy co bych asi musel uzavřít s plynárnou, vodárnou, elektrárnou atd. kdybych je chtěl zrusit za 2 měsíce, je tam nějaká penalizace...? Nějaký "storno" poplatek nebo tak něco? Nějaká výpovědní lhůta kdybych jim musel platit i kdybych už energie neodebíral?

tondac*

Můžete se domluvit s majitelem, že na ty 2 měsíce nic přepisovat nebudete. Já jsem elektriku ani plyn na nájemníky nepřepisoval, protože ty největší položky stejně byly voda, teplá voda a topení a ty mi ročně vyúčtovávalo společenství vlastníků a to na nájemníka nepřepíšou. Jinak smlouva na energie se většinou podepisuje na dobu neurčitou s 3 měsíční výpovědní lhůtou nebo na 1,2 nebo3 roky. Ale možná by to šlo podepsat rovnou na ty 2 měsíce. Já bych se teda radši domluvil s tím majitelem, než to všechno obíhat.

Pokud jde o ten hluk, tak klasický cihelný (starý) činžák na tom bude líp než panelák. Ale novostavby jsou často srovnatelné nebo i horší než panelák. Záleží na tom, který vykuk to stavěl a jak to ošidil. Ty nové "cihlové" domy totiž jsou zase jen betonový skelet a díry vyzděné cihlovou nebo porobetonovou tvárnicí. No a když se použije špatná protikročejová izolace nebo příčkovky mezi byty, tak víte o sousedech všechno. :)

Strašně záleží na tom, na jaké natrefíte sousedy. Osazenstvo takového bytového domu se docela točí a ve chvíli, kdy se vedle vás usadí dva páry pařmenů, byt nad vámi koupí rodinka se třemi dětmi, které se v deštivých dnech budou prohánět po bytě na odrážedlech a pár pod vámi si pořídí dva hafany, kteří budou výt po každém odchodu páníčků ... tak se vám tam nebude chtít vracet, a těžko budete hledat i kupce ...

autor
hodnocení

Aha díky. A ty smlouvy na energie, kdyby se mi nepodařilo je uzavřít jen na ty 2 měsíce ale měl bych tam tu 3 měsíční výpovědní lhůtu, tak bych musel poplatky i v těch 3 měsících výpovědní lhůty...?

tondac*

Energie teď na sebe bude mít napsané majitel a asi se mu nebude chtít tam jít za 2 měsíce znovu, takže bych se v první řadě zkusil domluvit s ním.

Myslim, že přepis z jednoho uživatele na druhého se u jednoho dodavatele dá udělat i bez výpovědní lhůty. Ale nikdy jsem to nedělal, tak zkuste zavolat třeba na čez, pre, ... a přeptat se tam. Když budete dávat výpověď a přecházet k jinému dodavateli, tak platí to, co je ve smlouvě (většinou 3 měsíce). Po dobu výpovědní lhůty budete platit i faktury - tedy zálohy. Na konci by se měl udělat odečet a vyúčtování a oni by vám měli vrátit přeplatek. Jenže dodavatelé většinou udělají systémový odhad spotřeby a ten vám vyúčtují. Pak to musíte reklamovat a požadovat vyúčtování podle měřáku. Další problém je, že už v tom bytě v té době bude vaše energie spotřebovávat někdo jiný.

Když nebudou umět smlouvu na 2měsíce, tak by šlo třeba 29.9. podepsat smlouvu a 30.9. ji hned vypovědět. Výpověd začíná běžet od následujícího měsíce, takže 3 měsíční lhůta skončí k 31.12.

Ale když smlouvu na 2měsíce neudělá jeden dodavatel energií , tak ji určitě udělá druhý ... firem je dost

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]