Nejste přihlášen/a.
Chci koupit nemovitost (RD nebo byt, nemuzu se rozhodnout) a potřebuji už bydlet. Tak mě napadlo jít krátkodobě do nájmu bytu (2-3měsíce a spíše fakt jen 2) než se rozhodnu a taky abych si zkusil jaké to je bydlet v bytě (asi cihla) ve městě (40 000 obyvatel) a jestli mi to bude vyhovovat. Nebo jestli koupit dům, ale na vesnici, kde jsou veškerá města min 30 minut daleko (autem i busem/vlakem)...
Celý život jsem bydlel v rodiném domě na (jiné) vesnici, takže prostě nevím jestli mi život v městském bytě bude vyhovovat. Proto 2-3 měsíce "zkouška".
Chci se zeptat s jakými problémy/komplikacemi a jakými celkovými náklady můžu počítat?
Nájem cca 2 měsíce* 7000 Kč= 14 000 Kč
Provize realitce= 7 000 Kč
"Vratná kauce"= 14 000 Kč (v mém případě se "vratná" kauce asi vracet nebude až majitel zjistí že po 2 měsících ruším nájem, takže těch 14 000 Kč mi už asi nevrátí...
Stěhování do bytu cca 1500 Kč
Celkem= 36 500 Kč
S jakými dalšími poplatky můžu počítat? (voda, elektřina, plyn atd. mě nezajímá to bych platil i kdybych bydlel ve svém). Např. si asi budu muset plyn, vodu, elektřinu atd. Přepisovat na sebe, nebudu muset platit nějaký "storno" poplatek když tyhle smlouvy zruším už po 2 měsících?
Jaké jsou další výdaje na které jsem zapoměl při pouhém 2 měsíčním bydlení v bytě?
Kde jste vzal kauci 14000 Kč? Kauce může být podle zákona až 6 násobek nájemného (Ve Vašem případě tedy až 84000 Kč) . Proč by Vám jí ale neměl pronajímatel vrátit? Tato kauce je taková pojistka pronajímatele pro případ, že "zapomenete" zaplatit nájem. Nemá nic společného s dobou trvání nájmu. Pokud za dobu, kdy budete v bytě bydlet řádně zaplatíte, není důvod Vám kauci nevrátit.
Jiná otázka je, že budete muset uzavřít smlouvu na dobu oněch 2 měsíců, což se asi pronajímateli líbit nebude (takže jí s Vámi neuzavře), nebu uzavřete smlouvu na dobu delší, ale v tom případě budete muset zároveň dát výpověď. Ta má ale výpověďní dobu 3 měsíce a běží až od následujícího měsíce, takže pokud se s pronajímatelem písemně nedohodnete na ukončení nájmu dohodou, budete muset ty 4 měsíce v bytě bydlet (nebo aspoň platit nájemné). Pokud se odstěhujete dřív a nájemné nezaplatíte, použije pronajímatel na jeho úhradu právě onu kauci a Vám vrátí jen zbatek.
Pardon, při nájmu 7000 by kauce mohla být až 42000, ne 84000.
Za převod energií po krátké době nic nehrozí. Dělám to tak běžně, když se odstěhuje nájemce a nový ještě není, převádím elektriku a plyn dočasně na sebe. Jinak by se totiž musel zrušit odběr a po nastěhování nového nájemce by se muselo žádat o zřízení nového odběrného místa (což není hned a navíc to docela dost stojí). S vodárnami zkušenost s krátkodobým odběrem nemám.
A kdyby po měl chtěl pronajímatel abych si energie napsal na sebe, tak to budu muset uzavřít asi nějakou smlouvu s CEZ, vodarnou a plynarnou že...
Nebude mi hrozit nějaký postih, když tuto smlouvu pak vypovím za 2 měsíce? Není tam třeba nějaký storno poplatek... když tamn přijdu za 2 měsíce že bych to chtěl zrušit?
Podívejte se třeba na server bezrealitky.cz a zkuste se naférovku domluvit přímo s majitelem. Jestli má prázdný byt, tak bude rád, že se na ty dva měsíce obsadí, bude dál hledat nájemníky a vy mu v té době umožníte prohlídky bytu.
Ale jestli jste vyrůstal v RD a nejste typický městský člověk, tak si myslím, že se vám v bytě moc líbit nebude. Všechno je slyšet, sousedi mají problém s jakoukoliv hlučnější prací, náklady na vytápění a TUV se v podstatě nedají ovlivnit, platíte poměrně velké peníze do fondu oprav a výsledek většinou nevidíte, letní hic vyřeší jen instalace klimatizace, místo na zahrádku si půjdete sednout do parku ... Já jsem si v bytě nikdy nezvykl, pak jsem ho pronajímal a po posledních problematických nájemnících jsem ho prodal.
A máte to vyřešené a ty vyčleněné peníze na zkoušku můžete poslat třeba na konto paraple.
A ty smlouvy co bych asi musel uzavřít s plynárnou, vodárnou, elektrárnou atd. kdybych je chtěl zrusit za 2 měsíce, je tam nějaká penalizace...? Nějaký "storno" poplatek nebo tak něco? Nějaká výpovědní lhůta kdybych jim musel platit i kdybych už energie neodebíral?
Můžete se domluvit s majitelem, že na ty 2 měsíce nic přepisovat nebudete. Já jsem elektriku ani plyn na nájemníky nepřepisoval, protože ty největší položky stejně byly voda, teplá voda a topení a ty mi ročně vyúčtovávalo společenství vlastníků a to na nájemníka nepřepíšou. Jinak smlouva na energie se většinou podepisuje na dobu neurčitou s 3 měsíční výpovědní lhůtou nebo na 1,2 nebo3 roky. Ale možná by to šlo podepsat rovnou na ty 2 měsíce. Já bych se teda radši domluvil s tím majitelem, než to všechno obíhat.
Pokud jde o ten hluk, tak klasický cihelný (starý) činžák na tom bude líp než panelák. Ale novostavby jsou často srovnatelné nebo i horší než panelák. Záleží na tom, který vykuk to stavěl a jak to ošidil. Ty nové "cihlové" domy totiž jsou zase jen betonový skelet a díry vyzděné cihlovou nebo porobetonovou tvárnicí. No a když se použije špatná protikročejová izolace nebo příčkovky mezi byty, tak víte o sousedech všechno.
Strašně záleží na tom, na jaké natrefíte sousedy. Osazenstvo takového bytového domu se docela točí a ve chvíli, kdy se vedle vás usadí dva páry pařmenů, byt nad vámi koupí rodinka se třemi dětmi, které se v deštivých dnech budou prohánět po bytě na odrážedlech a pár pod vámi si pořídí dva hafany, kteří budou výt po každém odchodu páníčků ... tak se vám tam nebude chtít vracet, a těžko budete hledat i kupce ...
Aha díky. A ty smlouvy na energie, kdyby se mi nepodařilo je uzavřít jen na ty 2 měsíce ale měl bych tam tu 3 měsíční výpovědní lhůtu, tak bych musel poplatky i v těch 3 měsících výpovědní lhůty...?
Energie teď na sebe bude mít napsané majitel a asi se mu nebude chtít tam jít za 2 měsíce znovu, takže bych se v první řadě zkusil domluvit s ním.
Myslim, že přepis z jednoho uživatele na druhého se u jednoho dodavatele dá udělat i bez výpovědní lhůty. Ale nikdy jsem to nedělal, tak zkuste zavolat třeba na čez, pre, ... a přeptat se tam. Když budete dávat výpověď a přecházet k jinému dodavateli, tak platí to, co je ve smlouvě (většinou 3 měsíce). Po dobu výpovědní lhůty budete platit i faktury - tedy zálohy. Na konci by se měl udělat odečet a vyúčtování a oni by vám měli vrátit přeplatek. Jenže dodavatelé většinou udělají systémový odhad spotřeby a ten vám vyúčtují. Pak to musíte reklamovat a požadovat vyúčtování podle měřáku. Další problém je, že už v tom bytě v té době bude vaše energie spotřebovávat někdo jiný.
Když nebudou umět smlouvu na 2měsíce, tak by šlo třeba 29.9. podepsat smlouvu a 30.9. ji hned vypovědět. Výpověd začíná běžet od následujícího měsíce, takže 3 měsíční lhůta skončí k 31.12.
Ale když smlouvu na 2měsíce neudělá jeden dodavatel energií , tak ji určitě udělá druhý ... firem je dost
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.