Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
potřeboval bych poradit ohledně pojistného přetlakového ventilu na bojleru. Měl jsem doma instalaréra ohledně zapojení bojleru + předělání sifonu a ráno jsem se probudil a skříň kde je umístěný bojler byla plná vody. Zjistil jsem, že kape voda z přetlakového ventilu (pouze při ohřevu). Četl jsem, že to je způsobené větším tlakem v trubkách a voda by měla odtékat do odpadu sifonu.
Poradí mi co mám s tímto problémem dělat? Přikládám foto. Vypadá to i na špatně zapojenou tu hadičku (jen se v tom nechci moc rýpat). Jsem v pronajatým bytě. Děkuji.
Dobrý den, není to velký problém - tu hadičku znovu pořádně nasaďte (naražte), aby voda tekla do ní a nikoliv okolo. Možná ji budete muset seříznout do roviny (její konec) a potom ji neroztrhnout při nasouvání na "pindíka" u ventilu. Zdravím!
Ano, udělejte to při studeném bojleru - nic (moc) nepoteče, když si zrovna pojišťovák "neodfrkne" (což u studené vody nemá důvod). Zdá se, že nyní je ta hadička moc vysunutá nebo i na konci praskla, Pokud je prasklá, tak ten špatný kousek odřízněte - tak, aby nechyběl celkově v délce hadičky. No, a hlavně si zkontrolujte druhý konec hadičky, aby byl opět dobře zaveden do odpadu.
Nemusíte z toho mít obavu - jen tam tu hadičku dostat a aby tam i držela. Když ten konec hadičky ohřejete (např. v horké vodě). tak tam půjde lépe nasunout (materiál bude pružnější).
Vytiahnite hadičku zo sifónu a dajte ju do vedra (kýbeľ] na zemi nech voda môže voľne odtekať.Potom zavolajte inštalatéra nech to spraví ako to má byť.Podľa obrázkov je to fušerina.Inak odtok z poistného ventilu má byť voľný,žiadné predlžovanie odtokovej trúbky ale voľný odtok do hadice s lievikom alebo hadice s väčším vnútorným priemerom.Inak je to v návode na obsluhu poistného ventilu.Pri upchatí trubky voda musí mať voľný výtok,inak je to časovaná bomba.Žiadné sťahovanie páskami pri odtoku pri ventilu ako vám tu radia.Ja som dal elektrikársky husí krk.
Podľa fotiek to vyzerá,že sa to musí prerobiť,na 95 % tam nebude spád od poistného ventilu.
Volný odtok si myslím, že zde není možný, jelikož odpad sifonu je výše než je samotný pojistný ventil.
Jaké by zde mělo být správné řešení?
Ten chlap co u vás byl si říkal instalatér. Podle toho obrázku to skoro vypadá, že i odtok od sifonu je do kopce. Je to sifon s odbočkou na myčku. Kdyby byl normální sifon tak by mohl být výše. A do odtoku dát T kus, do něj hadičku a zatěsnit. Bylo by to ve spádu jak to má být.
Ten poistný ventil musí ísť vyššie,vodorovne a hlavičkou hore.Na prílohe je zakreslená približná schéma,aké prechody, šroubenia,armatúry a fitingy použijete je na vás.Odvod z poistného ventilu som popisal vyššie,pri sifone to môže byť stiahnuté,zaizolované páskou a pod.Výpustný ventil je tam preto,aby sa dala voda z bojlera vypustiť pri čistení,je za poistným ventilom a musí byť na odbočke,v tomto prípade T-kuse,a za poistným ventilom sa nesmie dať uzatvoriť potrubie pre prívod vody do bojlera.Redukčný ventil je tam z toho dôvodu,že sa dá nastaviť tlak vody do bojlera a nebude toľko vody odkvapávať,lebo bude väčší rozsah tlaku v bojleru a poistným ventilom.
Tú sú odkazy na jednotlivé armatúry.
Na doplnenie pred redukčný ventil by mal ešte íst uzatvarací ventil na potrubie v prípade poruchy bojlera,aby byt,dom neostal bez vody.
Jistě odtok není lepený, ale na gumu, takže není problém předělat. Sifon má odbočku na myčku, takže nejde zvednout. Je to nějaký zvláštní typ. Nahoře podle fota dost široký. Koupit tentýž bez té odbočky. Odtok předělat. Koupit T kus příslušného průměru a vsadit do odtoku. Možná tam je 30 stupňový oblouk. Třeba místo něj pokud to půjde. Vše musí být ve spádu. Pochopitelně v T kusu bude otvor nejméně 40 mm do kterého se zavede hadička a musí se nějak zatěsnit. Třeba zátka kterou bude procházet hadička.
Neznám tento druh syfonu. Určitě není dobré, aby voda odtékala do kopce. Syfon jsou asi dvě části. Vrchní pro mne neznámá část má asi taky odtok na myčku, nebo automatickou pračku. Spodní část by šla vyměnit za syfon bez odbočky a jak jsem psal hadičku zapojit přímo do odtoku. Třeba i navrtat z vrchu otvor a zatěsnit.
Pokud by byl v tom oblouku vhodný otvor tak sehnat gumovou průchodku skrz plechy na tloušťku novodoru, vnitřní průměr na hadičku a otvor by se vyvrtal dle potřeby.
Ano, to by mohl být poměrně dobrý způsob, vyvrtat v tom "kolenu" co vede ze syfonu díru a hadičku od ventilu tam usadit. Děkuji za nápad.
Jinak se mi nechce znova měnit celý syfon (tento instalatér dával úplně nový) tak mě napadlo co tu odbočku vyšroubovat a nějakým způsobem ji utěstit, popř. roztavit aby se ucpala a voda přes to netekla.
Jinak je normální ten pro mě poměrně vysoký odtok vody přes ten pojistný ventil.
Ta odbočka přece nejde vyšroubovat. Mohlo by trochu pomoci povolit matku pod odbočkou a nad odbočkou, posunout celý syfon co to půjde nejvíc nahoru a matice utáhnout. Možná se aspoň odpad dostane do spádu. Ta průchodka na plech by byly asi dobrá. Jen zvolit vnitřní otvor, aby vsunutá hadička těsnila a změřit sílu toho novodoru a podle toho volit silu plechu. Ta sila plechu by asi mohla být víc než sila novodoru, méně radši ne. A otvor se vyvrtá podle koupené průchodky
Jinak k syfonu patří záslepka k té odbočce
A hadička by měla být zvolena taková, aby na výstupu pojišťovák těsnila. Takové se používaly na přívod benzínu
ta hadička musí být vždycky bez tlaku a jak správně píšete, měla by vést dolů do nějaké trubky, která končí odbočkou na sifon. Voda by z ní měla odtékat úplně volně.
Je vaše fotka správně orientovaná? Jestli ano, tak váš problém je v tom, že hadičku máte otočenou nahoru a navíc špatně utěsněnou. Chtělo by to pořádně ji nasadit a stáhnout kovovou stahovací páskou.
Hm. Hadička je špatně orientovaná, je moc napružená protože je krátká a je bez stahovací pásky. Problém vyřešíte delší hadičkou a stahovací páskou. Jinak nevím co bych radil.
Voda musí odtékat samospádem a ne jít vzhůru. Použijte kbelík a hadičku otočte dolů. Pojistný ventil musí být čas od času prozkoušen, aby byl 100% funkční.
To není pravda Voda odchází z pojistného ventilu pod tlakem, který zmíněný oblouk a případné převýšení odpadu hravě překoná. Vzhloedem k tomu, že pak voda v trubce bude stále zůstávat, je třeba nejméně 1 x za týden pojistný ventil "profouknout" (vodou) otočením té červené růžice a tím odlehčením kuželky, aby se neucpal rezem nebo vodním kamenem.
Jaký objem vody ohřívá Váš boiler? Pokud má do 200 litrů, tak ty 3 litry vody je hodně. To vypadá na netěsnost toho pojistného ventilu, který pouští vodu stále. Vymontovat, vyčistit, zabrousit sedlo a seřídit na otevírací přetlak vyšší řádově o 1-2 bar než je vodovodní přetlak. Nebo rovnou koupit nový pojišťovák na příslušný otevírací přetlak a našroubovat ho tam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.