Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak začít s fotovoltaikou

Od: grigar odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

jako kutil mám dotaz k instalaci panelů na střechu domu :

Chtěl bych to ozkoušet a koupit dejme tomu panel 150Wp.

Není to výkon který by pokryl spotřebu, ale začít se někde musí.

Pomocí MPPT regulátoru nabiju baterii (pokud je to vůbec nutné) a pomocí inventoru dám napětí do sítě.

Tak to je hodně laicky a dotaz je vlastně jednoduchý : Která komponenta rozhoduje o tom, jestli nabíjet baterie nebo posílat do sítě (vlastně posílat aktuální nutnou spotřebu) a když všechnu energii spotřebuji aby se jelo jenom na síť. Energii prostě nechci dodávat zpět, ale buď spotřebovat nebo uložit do baterie, ale s malým panelem jsem klidný.

Dá se toto v domácích podmínkách sestrojit? Určitě není problém MPPT regulátor a inventor (tam by bylo ideální aby vyráběl sinusovku), ale nějak bych potřeboval pochopit globální princip.

snad jsem to napsal pochopitelně

Díky

Grigar

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud chceš začít, tak www.filutovadilna.cz, tam jsou celkem pěkný základy i v diskuzích. Pokud by tě to vážně chytlo, tak www.mypower.cz. Ale jsou tam spíše lidé co mají 5KW na střeše + to všechno ukladají do akumulátoru a pak z toho "žijí". Zařízení, který umí kontrolovat proud do domu a pouštět přes měnič(grid tie) proud, aby ten proud vykryl je celkem drahý... Také jsem to tak chtěl, nakonec jsem zůstal u panelů+akumulátor+měnič+12V rozvod po domku.

grigar

Díky za info,

určitě to omrknu. Takže to ukládáš do akumulátoru a až poté přes měnič (popřípadě přímo 12V) spotřebováváš?

Ono ideální spotřebovávat on-line (aby bylo co nejméně převodů do akumulátoru a zpět) a pouze přebytek schovávat.

Do budoucna nemám problém osadit celou střechu, koukal jsem i na výrobu, což by taky nebyl problém, s pájením problém nemám, ale co dnes prodávají na spájení, jsou ty nejjednodušší články (mono cosi..), které jsou dost citlivé na natočení. Lepší by byly ty druhé (poly cosi ... )

Grigar

doplněno 06.09.16 17:25:

jinak co koukám na tu kutilovu dílnu, tak tam moc příspěvků moc není a jsou dost staré.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]