Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jako kutil mám dotaz k instalaci panelů na střechu domu :
Chtěl bych to ozkoušet a koupit dejme tomu panel 150Wp.
Není to výkon který by pokryl spotřebu, ale začít se někde musí.
Pomocí MPPT regulátoru nabiju baterii (pokud je to vůbec nutné) a pomocí inventoru dám napětí do sítě.
Tak to je hodně laicky a dotaz je vlastně jednoduchý : Která komponenta rozhoduje o tom, jestli nabíjet baterie nebo posílat do sítě (vlastně posílat aktuální nutnou spotřebu) a když všechnu energii spotřebuji aby se jelo jenom na síť. Energii prostě nechci dodávat zpět, ale buď spotřebovat nebo uložit do baterie, ale s malým panelem jsem klidný.
Dá se toto v domácích podmínkách sestrojit? Určitě není problém MPPT regulátor a inventor (tam by bylo ideální aby vyráběl sinusovku), ale nějak bych potřeboval pochopit globální princip.
snad jsem to napsal pochopitelně
Díky
Grigar
Pokud chceš začít, tak www.filutovadilna.cz, tam jsou celkem pěkný základy i v diskuzích. Pokud by tě to vážně chytlo, tak www.mypower.cz. Ale jsou tam spíše lidé co mají 5KW na střeše + to všechno ukladají do akumulátoru a pak z toho "žijí". Zařízení, který umí kontrolovat proud do domu a pouštět přes měnič(grid tie) proud, aby ten proud vykryl je celkem drahý... Také jsem to tak chtěl, nakonec jsem zůstal u panelů+akumulátor+měnič+12V rozvod po domku.
Díky za info,
určitě to omrknu. Takže to ukládáš do akumulátoru a až poté přes měnič (popřípadě přímo 12V) spotřebováváš?
Ono ideální spotřebovávat on-line (aby bylo co nejméně převodů do akumulátoru a zpět) a pouze přebytek schovávat.
Do budoucna nemám problém osadit celou střechu, koukal jsem i na výrobu, což by taky nebyl problém, s pájením problém nemám, ale co dnes prodávají na spájení, jsou ty nejjednodušší články (mono cosi..), které jsou dost citlivé na natočení. Lepší by byly ty druhé (poly cosi ... )
Grigar
jinak co koukám na tu kutilovu dílnu, tak tam moc příspěvků moc není a jsou dost staré.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.