Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úvahy k provedení stavebního přístřešku

Od: patlal odpovědí: 5 změna:

Zdravím, chtěl bych se pobavit se zdějšími o provedení stavebního přístřešku, který by mohl rozměry pudorysu š. 2-2.5m a d. 3.5m, rozmery osazení jsou z duvodu proto, aby se mi pod přístřešek vešlo haki lešení (cca 2-3 kostky) podlazky do cca 10 ks, fošny 2,8-3.6bm á 10ks. kolečka na výšku, lopaty a jiný zahradní vercajk", míchačka 220v, pruběžně dovážený matroš (hydrát, cement, lepidlo aj.)...

V březnu příštího roku začnu stavet a letos chci přístřešek postavit.

Moje uvaha, ale nevím na jak fizikalních moznostech bude takový projekt reálný?::: - konstrukce z trámku (smrk, který natřu hnedou protiškud.cosi..) 10x10cm/4stojky do zeme zabetonovanéú hloubka cca 0.5m, spodek trámku natřený gumoasfaltem. Stojky/trámky 10x10cm u vrchu svázane odvodem dokola fošnama 4x15cm, krokve, místo krokví třeba fošny, na fošny konralat a napříč pak late 3x5cm, možná dát mezi kontra late a stresní late napr. lepenku (thér papír). Dále (vzhledem k tomu, že bude přístřešek postaven jen dočasně, asi na dobu cca 2 roky) jsem popřemýšlel někde pokopit staré pálené keramické tašky, kvuli celkové cena. Stěny budou jen dvě, z boku a ze zadu do L, z desek 2-2.5cm na sraz/ hřebík 80/3,15. Podlaha vysypána šterkem 8/16 á cca 3cm, Střecha bude pultová, zadní strana vyšší o cca 0,5m2 (jaký bude sklon %?), střechu chci odvozdnit rýnou a svodem (nebo nějakou chráničkou?) do barelu na vodu.

Moje otázky:

- je nutné dřevo boudy impregnovat?

- Je možné použít vruty do dřeva (5/6 x delka) u spojení rámu konstrukce odvodu se stojnamy nosných trámků (na místo hřebíku?

- bude stačit profil trámku 10x10cm a jen 4ks v rozích na půdorys boudky viz.výše?

- unese taková konstrukce, střechu z tašek?

- je dostatečná hloubka pro zapuštění strámku do zeme 40-50cm?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

fero*
hodnocení

0x

Dobrý den,jestliže chcete použít přístřešek jak uvádíte,tak si zbytečně komplikujete Váš začátek s výstavbou rod.domu.

Trámky (stojky) 10x10 cm můžete bez obav použít.Není potřeba je betonovat do země(stavaři by se na Vás zlobili),

prodávají se pozink.patky,které zabetonujete a do nich teprve pomocí npř.vratových šroubů sloupky uchytíte Trámky natírat

nemusíte,budou se hodit v pozdější době až přístřešek rozeberete. Propojení přes fošny je v pořádku,ale spojil bych

stojky i dole cca 30 cm od podlahy-zpevní se tuhost konstrukce.

Pokud jde o střechu opět si komplikujete situaci,ale hlavně si vyhodíte peníze. Krokve udělejte z fošen jak uvádíte,

ale místo latí a starých tašek(už jenom kde je sehnat a co za ně bude prodávající chtít?-zbytečná starost),dejte OSB

desky(také se Vám jednou hodit)- přišroubovat vruty.Na desky dejte obyčejnou lepenku-přichytit pozink.hřebíky-lepenáči.

Přes to dřevěné latě nemusíte natírat-to Vám vydrží i pět let.Střechu bych sklonil obráceně ,aby spád nebyl do

vchodu přístřešku.Sklon střechy je 14 stupnů,to stačí.Do přístřešku bych štěrk nedával,budete se "brodit" v kamení,

nejlépe ušlapat stavající zeminu(něco jako býval mlat ve stodole)

Hloubka otvorů pro patky stojek stačí 40-50 cm,staří průměr 12-15 cm-začít rýčem dodělat do hloubky kuželem

(teď si nevzpomenu na název).Boky přístřešku udělejte z desek jak píšete.

Takže mnoho zdaru a nevyhazujte si peníze, zdaví fero

patlal
hodnocení

Zdravím a díky za názor. S těma patkama by to nemusel být špatný nápad, jen jsem se stím málo setkal, tak mě to ani nenapadlo. Co se týče té střechy, tak zase když dám OSB 12mm (150,-/kč m2) a ipu (60,-/m2), což je 210,-/m2 a plocha šikmé střechy bude cca 9m2, tak jen za pokrývku bych dal 1800,- ALe když bych udělal střešní látě, terpapír, a křídlicu starou (z bouračky 2-3 kč), tak mě to výjde do 100,-/m2 (materiálově, bez kontralatí, latě střešní přímo na krokve nebo fošny), cca 900,- Tak proto jsem to navrhoval takto.. Ale ještě to zkusím propočítat přesněji.

A co koupit starou skříň třeba z avie. Mrknul bych se po vrakáčích či šrotovištích.

Nebo inzeráty,

sbazar.cz/...

Po použití se to jednoduše zase prodá.

patlal
Asi nakonec dam ty patky do betonu. Dival jsem se a neni to drahe, cca 85,- akorat nemam hloubidlo, tak na s. ryce do hloubky ca 0.5m beton. Jinak maji patky diry, ale nedozvedel jsem se prumer pro srouby...
Musim po vsazeni tramku do patky prosroubovat napr.sroubovici skrz celou s.tramku nebo staci vrutami ci sestihran vrutem? Jde o to aby vruty do sebe nezajeli,kdyz bude tramek 10cm. Pokud to vude mozne tak zakladna nebude vystuzena spodnim tramkem, jen jedna bocni a zadni strana spojena deskami. Postrebuju se do pristresku dostat po rovne zemi s michackou, koleckama, sklad hakileseni, fosny. Snad je mala bunka metr x metr uzavrena zarubnemi-dvermi na lopaty aj. Mohu desky na stenu vlevo a vzadu pribit 80mm hrebiky. Neni to moc? Mam doma totiz 10kg.

hodnocení

0x

Pokud to máš na dva roky, vůbec bych to neprožíval. Na jakýkoliv patky bych se vybodnul, trochu srovnal zem, nejvejš dal úzký pás Ipy a na to normálně postavil. Na střechu obyčejný couláky prkna a térovej papír.

Sám jsem podobným stylem stavěl kůlnu, taky jen na "chvíli" a už ta chvíle trvá dvacet let a bouda stojí a nic se neděje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak betonovat podlahu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]