Nejste přihlášen/a.
Chtěl bych se zaptat - jaké máte zkušenosti s obkopáním zákaldů, natažení nopové folie a za ní štěrk. Jde mi o dlouhodobé zkuěenosti. Opravdu vám pomohla od vlhkosti, dlouhodobě? Jak hodně to je znát?
opravdu si myslíte, že tento postup pomůže od vlhkosti? čím? jakože to ta nopovka vysaje?
je potřeba aby byla funkční vodorovná hydroizolace. to je jediná správná cesta.
ano, podříznuto mám, ale mě jde třeba o schodiště do sklepa nebo boční stěnu sklepa, tam je to vlhké a podříznout to nejde když je z jedné strany hlína. Tak tam by to mohlo aspoň trochu pomoci.
To je špatné přirovnání!
Když tam dáte místo vody hlínu, bude hlína i mezi nopovkou a stěnou? Nebude.
Dobrý den,nopová isolace plní stejný účel jako každá jiná na snížení vlhkosti s tím rozdílem,že má bradavice,které se po usazení isolace opřou o isolovaný objekt a tím vvtvoří kanály pro proudění vlhkého vzduchu podél stěny směrem k povrchu
terénu.Tím plní dva základní účely,-odděluje vlhkou zeminu od zdiva a zadruhé odvádí vlhký vzduch od zdiva,nebo základu
Dochází k vysoušení zdiva,
Ve Vašem případě bych postupoval následovně: Po vykopání vysypat rýhu drtí(výška 10-12 cm ) na to drenážní děrovanou
hadici a zasypat zase drtí stejná vrstva.Pak dát nopovou isolaci,aby přesahovala cca 10 cm nad povrch.Je zbytečné nopovou
folii zasypávat drtí,nebo štěrkem,normálně zasypte vykopanou hlínou.
Děrovanou hadici je nutné alespoň 20 cm pod povrchem napojit na normální PVC trubky a spoje utěsnit,aby nedocházelo k falešnému přisávání vzduchu.Vzduch musí proudit hlavně u paty základu.
Folii jsem použil k isolaci opěrné zdi,bez problému.Ještě než se vyráběla nop.isolace jsem odstranil vlhkost na
chalupě tz. kanálky-musí se vyvést přes venkovní zeď a optřit otvory mřížkou,bez problému.
Přeji Vám dobré pořízení. S pozdravem fero
Můj názor je takový, že nopová folie pomůže v případě, kdy není v místě vysoká hladina spodní vody.
Viz.demonstrativní příklad s akváriem o pár příspěvků výše. Pokud bude hlína vlhká, není důvod, aby byla mezi nopovkou a stěnou voda. Pokud bude silně promáčená, voda se dostane i mezi nopovku a stěnu.
A kudy se přivede k základům vzduch? Buď nikudy v případě, kdy se nepoužije drenážní roura nebo právě touto rourou, kdy se jeden konec nechá nad terénem a druhý konec se napojí např. na falešný okapový svod a tím se docílí komínového efektu, který zajistí cirkulaci vzduchu u základů. Stačí Vám to takto?
Dobrý den kolego hubasi,děkuji za Vaši odpověď-zapojení jednoho konce na drenážní hadici na falešný komín,to
jsem opomněl tazateli sdělit.Jak uvádím v mé odpovědi na chalupě jsem provedl napojení na komín,který se již
nepoužíval.
Jinak kolega janyk se mýlí,když si myslí,že za folii se nedostane vzduch i bez drenážní hadice.Stačí jednoduchý
pokus,ať naleje již u hotového díla mezi stěnu a folii vodu.Zaručuji,že se ztratí a odteče svisle k základům, no když
proteče voda proč ne vzduch,který má cca 1000x nižší hustotu.
Nop.folie není ochranou proti vodě,ale proti vlhkosti ze zeminy.
V každém případě tazateli pomůže(za podmínek,které uvádí).
S pozdravem fero
Jaký fyzikální zákon donutí vnikat vzduch dolů (kudy)do terénu, aby pak proudil směrem ven mezi nopovku a barák? Jak se ochrání mezera mezi nopovkou a barákem, aby přirozeným spadem, zatékání, po zdi se neucpala mezera mezi nopovkou a zdí?
Lištou? Ale to se utěsní..
Moderní, nic neřešíci využití nopovka. Když vidím nový barák, základová deska, na něm dvě vrstvy modifikovaného hydoizolačního pásu, základy obalené nopovkou, která se proděraví talířovkama, aby nespadla, protrhá přoi pracech okolo domu, tak si říkám, nejvíce vydělal obchodník na hloupostech stavebníků...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.