Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Základy - hloubka

Od: petrikk odpovědí: 3 změna:

Dobré odpoledne,

našel jsem 3 různé zdroje, u kterých mi není jasná hloubka základů.

U prvního obrázku u základu pro skleník ho dělají 60-80 cm hluboký, to tak nějak odpovídá tomu, co se všeobecně píše.

Na druhém obrázku, opět skleník, je vidět jenom jedna vrstva tvárnic na podkladu z písku. Tam musí být ta hloubka minimální, ještě půlka tvárnice je nad povrchem...

U třetího obrázku je psané, že na desku stačí 30 cm. Důvod je ten, že s deskou mráz nehne? Ale nadzvednout jí může ne?

Ještě by mě zajímal důvod vysypání 5-15 cm vrstvy štěrku. Je to kvůli srovnání vykopaného základu do roviny? U té desky na třetím obrázku je to podle mě zbytečné, když ty nerovnosti vyplní beton?

Základy - hloubka

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek*
hodnocení

1x

za normálních okolností se základy dělají minimálně do hloubky 1m pod terén (což odpovídá hloubce spodní vody a promrzání)...to, že zde jsou různé hloubky založení je dáno konstrukcí skleníku, která je z hlediska váhy zanedbatelná proto nejsou takové bytelné základy nutné.

Proč je bednící tvarnice na písku? Písek je tam pro srovnání tvárnice do roviny..Následně se tvárnice zalije a udělá obvodový rám..Písek zle nahradit v některých případech zeminou nebo tzv."suchým betonem", který se používá třeba pro osazování obrubníků.

Na desku nedokážu odpovědět. Za 1. netuším na co je deska ve skleníku, a za druhé deska tlustá 30cm není ani ve výrobní hale, které stavíme.

hodnocení

0x

Sám jsem zvědavý na odpovědi ale když ten skleník postavím na rovnou zem, co se stane? Propadne se, zmizí, zlomí? Osobně bych udělal šlic na štychar, vyskládal kameny (nesají vodu a ušetřím beton), dokola položil 3-4 roxory a do výšky šalovacích desek prolil betonem..

hodnocení

0x

Pod skleník je to jedno a do zámrzné hloubky mi top přijde už jako zbytečnost-tada pokud to není sklení dlouhý 50m a široký 10m ,například,pro běžné skleníky na zahrádku by mělo stačit na terén (teda ty běžné.montované nebo samodomo svařené z pár kusů vinklů,jo pokud to bude něco těžšího,jak bylo jednu dobu modermí z 3l zavařovaček-pak ano,pak pořádný základ..A základovou desku na skleník? ZHOVADILOST. Ale to je můj soukromý názor

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]