Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

EON - žádost o zřízení přípojky

Od: eleroman odpovědí: 13 změna:

Zdravím, právě vyplňuji on-line žádost na zřízení přípojky elektriky k RD. Vzhledem k tomu, že RD budu teprve stavět neznám přesné parametry, na které se mě ptají ve formuláři. Jde mi o tyto informace:

1. Požadovaný odběr: Jednofázový, třífázový

2. Pozadovaný typ jističe: výběr je od 6 do 80 A

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud to bude RD o velikosti bytu (přízemní - jeden byt), tak stačí jistič 25 A, resp.

3 x 25 A. Zvolte si odběr třífázový (tzv. motorový proud) - je vhodný pro cirkulárku, čerpadlo apod. On není potom ani problém v budoucnu toto změnit, ale už je to starost a peníze. Zdravím!

doplněno 31.08.16 14:06:

4 + kk je rozměr většího bytu a na ten jistič 25 A stačí. Já bych volil třífázový proud nyní, než ho tam později zavádět. Ovšem, je to Vaše volba a je možné udělat to i později.

eleroman
hodnocení

No mě by spíše zajímalo, k čemu jej do budoucna využiji :) Navíc chtějí za každy Ampér 500 Kč u třífazového a 200 Kč u jednofázového ...

hodnocení

0x
Taková "klasika" pro rodinný domek bývá 3x25A
doplněno 31.08.16 12:52: Ale záleží na tom co tam budete mít instalováno.
doplněno 31.08.16 12:53: Ještě HDO, pokud budete mít bojler na elektriku.

eleroman
hodnocení

Bude to dům na patro 4+kk. Jde mi o to, zda vubec využiji třífázovou přípojku ... ale předpokládám, že k RD se většinou zřizuje, že?

Co se týká spotřebiču, tak bych chtěl jet bez plynu tj. ohřev vody a topení na elektriku. Navíc v domě bude i nějaká jednotka, která se bude starat o cirkulaci vzduchu v domě.

mytrix*

Pokud pojedete bez plynu, tak potřebujete 3-fázovou přípojku, protože prakticky všechny sklokeramické a indukční varné desky, výkonější kotle se dělají na 3f připojení. Samozřejmě existují i 1f, ale tam je to osekané na výkonu, takže rozhodně nedoporučuji.

Jako minimum v tomto případě jistič 3x25A.

Co se týče vytápění, tak tam hodně záleží, jaký systém zvolíte. Konkrétní způsob vytápění Vám může tuto hodnu docela dost změnit. Toto všechno byste měl mít v projektu napsáno. Vlastně celý ten dotaz mi příjde zvláštní. O přípojku se žádá až v době, kdy máte vše hotovo. Pokud potřebujete elektriku kvůli stavbě, pak se žádá o dočasnou stavební přípojku.

eleroman
hodnocení

Dále je v žádosti položky na příkon jednotlivých spotřebiču jak na (1) ohřev vody, tak i (2) akumulační a přímotopné elektrické vytápění. Kolik mám zhruba napsat na tyto 2 položky příkon?

Ten dům budete stavět svépomocí nebo s pomocí (poradny)? Připadá mi to, jako by jste s klukem stavěl domek pro Barbíny. Postavit dům je starost a nevědět už v začátku čím budu vařit, topit jakou lednici, kolik televizí? Co brána, bude na elektriku, nebude? a rolety? Bazén, bazén bude? S ohřevem, protiproudem, tepelným čerpadlem? Pokud požádáte o 3x25A znamená to (zjednodušeně), 25A x 230V = 5.75kW na fázi x 3 =17,25kW pro celý dům. Rozepište to tak, aby to vyšlo v součtu. V těchto věcech musíte mít jasno, bavit se s manželkou, dětmi. Kdo chce být pán, musí mít plán. Nic ve zlém ale pokud to neuděláte hned, po roce vám to zlomí nohy ... *cteni*

eleroman
hodnocení

0x

Ano, je to tak jak píšete, měl bych toto řešit až v případě hotového projektu, jenže já jen potřebuji zjistit, zda bude vůbec reálné, že na pozemek mi natáhnou elektriku. Když jsem o tomto infomoval eon, tak mě odkázali na formulář pro zřízení přípojky a tam prostě tyto informace po mě chtějí ... Ale jinak s Vámi souhlasím

Ptejte se obecně, jak na elektriku, vodu nebo plyn. Máte zatím zahradu (pozemek) a chcete zasíťovat. Pokud odpoví kladně, tak se na podrobnostech dohodnete později. Jinak budete jen vyplňovat žádosti a budou vás posílat od čerta k úředníkovi.

mytrix*

Ano, ale to prostě jednoduše určit nejde. Aby toto bylo nutno spočítat, je nutné mít představu o tom, jak konkrétně budete dům vytápět atd. Pokud to jen takto zkoušíte, co Vám jsou schopní dát, tak pak si údaje udělejte od oka.

Hodnotu hlavního jističe požadujte: 3x32A (když budete mít energeticky efektivní dům, lze jít níž, ale to bez projektu nikdo dopředu nepoví)

Rozpis spotřebičů pak nějak takto (převzato z netu, ale pro Vaši potřebu je to OK)

-tepelné čerpadlo 2,1 kW (+ 9 kW záložní el. dohřívač pro velké mrazy)
-varná deska 7,2 kW
-trouba 3,5 kW
-mikrovlnka 1,2 kW
-myčka 2,3 kW
-pračka 2,3 kW
-konvice 2 kW
-cent. vysavač 1,7 kW
-osvětlení 1 kW
-elektronika + ostatní 2 kW

2wlezley®: Mi je naprosto jasné o co jim jde. Nejsou ochotni se tím zabývat, dokud nemají žádost. Oni následně provedou místní průzkum a pak se vyjádří. Smlouvu není nutné hned uzavírat.

eleroman

Ja se na to vykašlu :) Proč jste to nenapsal dřívě :) No nic, už jsem tu žádost odeslal, na třífazový jistič 25A ... Výsledek budu brát jako zkoušku zda mě napojí nebo ne. Ostrou žádost jim pak zašlu až budu vědět co a jak. V každém případě děkuji :)

maara*
hodnocení

0x

Poraďte se buďto přímo se společností e.on.

Nebo se svým elektrikářem.

K vašemu konkrétnímu dotazu.

Jednofázový nebo třífázový .. pokud jde o dům tak určitě třífazový

Hlavní jistič, se obvykle dává 25A

Ovšem opět se doporučuji poradit s elektrikářem, záleží totiž na elektroinstalaci která je v domku nainstalovaná.

1fázová přípojka se v podstatě nikde nepoužívá. Ty 3 fáze se použijí na rozvedení elektroinstalace, ať je zatížení rovnoměrně využíté, zavést do domku 1fázy je naprostý nesmysl a už jsem v životě viděl kde co - toto ještě ne.

Nedoporučuji fušovat do toho čemu očividně vůbec nerozumíte, opravdu poraďte se s elektrikářem, který vám bude dělat elektroinstalaci - případně na té infolince.

3fázový spotřebič je třeba i elektrická varná deska.

robertredf
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]