Nejste přihlášen/a.
Zdravím, právě vyplňuji on-line žádost na zřízení přípojky elektriky k RD. Vzhledem k tomu, že RD budu teprve stavět neznám přesné parametry, na které se mě ptají ve formuláři. Jde mi o tyto informace:
1. Požadovaný odběr: Jednofázový, třífázový
2. Pozadovaný typ jističe: výběr je od 6 do 80 A
Dobrý den, pokud to bude RD o velikosti bytu (přízemní - jeden byt), tak stačí jistič 25 A, resp.
3 x 25 A. Zvolte si odběr třífázový (tzv. motorový proud) - je vhodný pro cirkulárku, čerpadlo apod. On není potom ani problém v budoucnu toto změnit, ale už je to starost a peníze. Zdravím!
4 + kk je rozměr většího bytu a na ten jistič 25 A stačí. Já bych volil třífázový proud nyní, než ho tam později zavádět. Ovšem, je to Vaše volba a je možné udělat to i později.
Bude to dům na patro 4+kk. Jde mi o to, zda vubec využiji třífázovou přípojku ... ale předpokládám, že k RD se většinou zřizuje, že?
Co se týká spotřebiču, tak bych chtěl jet bez plynu tj. ohřev vody a topení na elektriku. Navíc v domě bude i nějaká jednotka, která se bude starat o cirkulaci vzduchu v domě.
Pokud pojedete bez plynu, tak potřebujete 3-fázovou přípojku, protože prakticky všechny sklokeramické a indukční varné desky, výkonější kotle se dělají na 3f připojení. Samozřejmě existují i 1f, ale tam je to osekané na výkonu, takže rozhodně nedoporučuji.
Jako minimum v tomto případě jistič 3x25A.
Co se týče vytápění, tak tam hodně záleží, jaký systém zvolíte. Konkrétní způsob vytápění Vám může tuto hodnu docela dost změnit. Toto všechno byste měl mít v projektu napsáno. Vlastně celý ten dotaz mi příjde zvláštní. O přípojku se žádá až v době, kdy máte vše hotovo. Pokud potřebujete elektriku kvůli stavbě, pak se žádá o dočasnou stavební přípojku.
Dále je v žádosti položky na příkon jednotlivých spotřebiču jak na (1) ohřev vody, tak i (2) akumulační a přímotopné elektrické vytápění. Kolik mám zhruba napsat na tyto 2 položky příkon?
Ten dům budete stavět svépomocí nebo s pomocí (poradny)? Připadá mi to, jako by jste s klukem stavěl domek pro Barbíny. Postavit dům je starost a nevědět už v začátku čím budu vařit, topit jakou lednici, kolik televizí? Co brána, bude na elektriku, nebude? a rolety? Bazén, bazén bude? S ohřevem, protiproudem, tepelným čerpadlem? Pokud požádáte o 3x25A znamená to (zjednodušeně), 25A x 230V = 5.75kW na fázi x 3 =17,25kW pro celý dům. Rozepište to tak, aby to vyšlo v součtu. V těchto věcech musíte mít jasno, bavit se s manželkou, dětmi. Kdo chce být pán, musí mít plán. Nic ve zlém ale pokud to neuděláte hned, po roce vám to zlomí nohy ...
Ano, je to tak jak píšete, měl bych toto řešit až v případě hotového projektu, jenže já jen potřebuji zjistit, zda bude vůbec reálné, že na pozemek mi natáhnou elektriku. Když jsem o tomto infomoval eon, tak mě odkázali na formulář pro zřízení přípojky a tam prostě tyto informace po mě chtějí ... Ale jinak s Vámi souhlasím
Ptejte se obecně, jak na elektriku, vodu nebo plyn. Máte zatím zahradu (pozemek) a chcete zasíťovat. Pokud odpoví kladně, tak se na podrobnostech dohodnete později. Jinak budete jen vyplňovat žádosti a budou vás posílat od čerta k úředníkovi.
Ano, ale to prostě jednoduše určit nejde. Aby toto bylo nutno spočítat, je nutné mít představu o tom, jak konkrétně budete dům vytápět atd. Pokud to jen takto zkoušíte, co Vám jsou schopní dát, tak pak si údaje udělejte od oka.
Hodnotu hlavního jističe požadujte: 3x32A (když budete mít energeticky efektivní dům, lze jít níž, ale to bez projektu nikdo dopředu nepoví)
Rozpis spotřebičů pak nějak takto (převzato z netu, ale pro Vaši potřebu je to OK)
-tepelné čerpadlo 2,1 kW (+ 9 kW záložní el. dohřívač pro velké mrazy)
-varná deska 7,2 kW
-trouba 3,5 kW
-mikrovlnka 1,2 kW
-myčka 2,3 kW
-pračka 2,3 kW
-konvice 2 kW
-cent. vysavač 1,7 kW
-osvětlení 1 kW
-elektronika + ostatní 2 kW
2wlezley®: Mi je naprosto jasné o co jim jde. Nejsou ochotni se tím zabývat, dokud nemají žádost. Oni následně provedou místní průzkum a pak se vyjádří. Smlouvu není nutné hned uzavírat.
Poraďte se buďto přímo se společností e.on.
Nebo se svým elektrikářem.
K vašemu konkrétnímu dotazu.
Jednofázový nebo třífázový .. pokud jde o dům tak určitě třífazový
Hlavní jistič, se obvykle dává 25A
Ovšem opět se doporučuji poradit s elektrikářem, záleží totiž na elektroinstalaci která je v domku nainstalovaná.
1fázová přípojka se v podstatě nikde nepoužívá. Ty 3 fáze se použijí na rozvedení elektroinstalace, ať je zatížení rovnoměrně využíté, zavést do domku 1fázy je naprostý nesmysl a už jsem v životě viděl kde co - toto ještě ne.
Nedoporučuji fušovat do toho čemu očividně vůbec nerozumíte, opravdu poraďte se s elektrikářem, který vám bude dělat elektroinstalaci - případně na té infolince.
3fázový spotřebič je třeba i elektrická varná deska.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.