Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Normálně vyměňuji staré zásuvky a vypínače za nové, vyměňuji staré šňůry u spotřebičů. Vždy sedí barva na barvu atd. Teď potřebuju zapojit lustr, ale zmátlo mě zamotání kabelu u lustru - zelenožl s hnědým - to mohlo být takto připojeno? A za stropu mi visela čokoláda, kde modrý nulák byl mimo, černý a zeležl. v čokoládě. Přikládám fota s popisem. Prosím, poraďte, co s tím. Abych něco nezvorala. Předem děkuji
já si myslim že je to smotaný proto že je v obou drátech fáze
dle mě ten zelenožlutý někdo použil pro vedení fáze na druhou půlku žárovek v lustru
běžně to taky vídávám prostě se na dvoupřepínač přivede fáze a ta se pak rozdělí k lustru tak že na jednu žílu černou se rozsvítí např.jedna žárovka a na druhou žílu žlutozelenej se rozsvítí zbytek lustru třeba 2 žárovky
ověříte si to jednoduše vadaskou nebo fázovkou -rozpletete dráty a změříte si zda je na obou fáze či ne
dabel: díky, konečně někdo poradí a nepoučuje. Nejsem debil, ani "blondýna", jak je vidět, tak to většina předpokládá.
Konečně první dobrá a správná rada bez urážek a mudrování o způsobilosti... Dle mne je to přesně tak a nejspíše byl lustr zapojený v soustavě TNC na 1 okruh a je vyroben pro 2, tedy pro řazení 5. Pro jistotu je to třeba vadaskou přezkoušet, ne obyčejnou fázovkou za pár korun, která ukáže i mylé naindukované napětí. Dávám bod.
"malé"
Gratuluji, tohle nesmí dělat osoba bez kvalifikace dle vyhl. 50, možná si myslíte "blablabla", ale to, že to "funguje" neznamená, že je to udělané správně a je to bezpečné! Nikdo nepozná podle fotky jakou máte elektroinstalaci, ale přesto se možná najdou "zakaždocenu rádci", kteří Vám poradí v dobré víře podle domněnek. K věci, to co jde ze stropu naznačuje, že se jedná o rozvod TN-C vedený kabelem 3-J, modrý vodič by tedy byl správně nepoužitý, protože by ho nahrazoval žluto-zelený (PEN) - nutno ověřit!. Svítidlo má smotané vodiče pravděpodobně proto, že bylo již zapojené do systému TN-C, kde jsou dva vodiče a protože svítidlo má vodiče tři dva se potkávají. Zpravidla to bývají žluto-zelený a modrý, na Vašem obrázku je to však jinak... Zpravidla modrá vede na závit žárovky, černá, nebo hnědá na "špičku" a žluto-zelená na kovové části, kdyby to bylo zapojeno podle obrázku, byla by fáze na objímce žárovky - toto je funkční, ale životu nebezpečné, s fází na objímce se smí zapojovat jen některé typy objímek a co myslíte, počítal s tím výrobce lustru a osadil ji? Máte jistotu, že barva vodičů lustru koresponduje? Slaněné vodiče - licny se nesmějí zapojovat do některých druhů svorkovnic, hrozí požár (rákos,suchá prkna) poznáte typ svorkovnice? Máte možnost opatřit vodiče dutinkou? Každopádně elektrikář si se vším poradí a je to operace na pár minut.
Tak na vašem místě pokud nevíte co je vadaska a měřáky tak bych to nechal znalému . Mohla by jste si nebo někomu ublížit.Zdar.
Pro atilla - no předpokládám to proto - že kdyby jste to věděla tak je použijete a nevznesete tento dotaz. A to myslím upřímně a bez jakékoliv urážky.Zdar.
od vypínače je to v pořádku, jen někdo použil 3žilový drát takže je modrý nevyužit. Lustr má patrně plechovou část a proto je tam zelenožlutý. Spráně by měl být spojen zelenožlutý s modrým a knim zelenožlutý od vypínače a pak hnědý s černým od vypínače. To tvé zapojení bude také bez problémů fungovat akorát bude obráceně fáze na žárovku takže půjde přes závit místo spodem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.