Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna ochranného krytu úhlové brusky

Od: malykutil odpovědí: 6 změna:

Ahoj!
Mám úhlovou brusku na kotouče s průměrem 115mm. Jak jsem pochopil, omezení, na kotouče vyšších než zmiňovaného rozměru, je pouze ochranný kryt u brusky, který lze snadno vymontovat. Napadlo mě, že bych na brusku nainstaloval ochranný kryt dimenzovaný na kotouče např. 150mm (může být i 125mm) a nic by nemělo bránit nerušenému chodu s kotoučem s průměrem 150mm (i 125mm). Unašeč motoru by to měl zvládnout. Nejsem blázen a nehodlám instalovat na úhlovou brusku větší rozměry kotoučů než 150mm. (Pokud byla výrobcem stanovená norma na užívání stopatnáctek). Uvažuji i o stojanu na úhlové brusky, ale o tom někdy příště.
Otázka zní: Je toto možné?
Mezi kotouči rozměru 115mm a 150mm není takový rozdíl a motor by s tím neměl mít problémy. Pokud tomu tak není opravte mě prosím!
Díky!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No ono záleží jaký máte příkon.Na tu 115 , 125 by měl být cca 700-800W na 150 aspoň 1000W atd. a určitě na 115 nebudou tak kvalitní (větší)ložiska,ozubená kola... jako na 150

hodnocení

0x

Jen dělejte experimenty s tak nebezpečným nářadím, jako je ůhlová bruska ! Pokud Vám nestačí 115, tak si kupte profi brusku s větším kotoučem. Ta 115 je pro domácí kutily na drobné řezání a broušení !

hodnocení

0x

Hlavně dodržet maximální obvodovou rychlost!

dusger*
hodnocení

0x

Kromě mechanické odolnosti těla a převodů brusky jsou dalším problémem otáčky. Všiml sis, že bruska 115mm má téměř dvojnásobné otáčky než 150mm? Na menší pile můžeš překročit mezní otáčky většího kotouče.

albatros498022*
hodnocení

0x

Není lepší koupit druhou větší flexu osobně mám rozsah 115 - 180 podle druhu práce a určitě bych neriskoval.

vanad1*
hodnocení

0x

Kotouč to samozřejmě zvládne. Pro lehké broušení se nic neděje, dělám to tak běžně v místech, kam se těžko dostávám. Pro hrubé broušení jedině větší brusku. Úhlový převod u většího kotouče dostává více zabrat a u brusek ze supermarketů je to jeho smrt u normálního průměru kotouče. Pouze profi brusky to zvládají v pohodě, jinak ty čínské odpadky v žádném případě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]