Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
čeká nás rodinná monstrakce, oprava starých dřevěných oken. Jsou to okna ca 120x60cm, jednokomorová-nebo to asi není přesné, asi lépe - DVOJITÁ, s nátěrem starým tak 20let (resp.se zbytky nátěru), a ve vnitř jsou již - nepříliš, malé černé skvrnky - ale prokazatelně napadena plísní.
Co jsem zatím zjistil ...::
a) okna musím vysadit, rozšroubovat
b) opálit horkovzdušnou pistolí (zapůjčena - poprvé v životě)
c) obrousit vibr.bruskou (s odsáváním, zapůjčena - poprvé v životě)
d) natřít roztokem chlóru (protiplísň.opatření)
e) natřít (kombinací?!?) nátěrů - doporučení 1-jen luxol 2-luxol+balakryl 3-jen fermežová barva 4-Eternal .
Kdyby nám byl někdo ochoten poradit (ať už praktické věci k výše uv., nebo doporučit správnou a jednoduchou variantu nátěru), budeme moc vděční.
díky moc
P.S. Co říkáte (poměr náklady vs.efektivita) na FERMEŽOVÁ BARVA (?)- Je to prý na MNOHO LET (!), anebo Eternal (?)
P.P.S. jinak toto zde ::
okna
meffert.cz/... /
JE MIMO NAŠE FINANČNÍ MOŽNOSTI
Vycházím z toho,že to chcete maximálně levně a (neurazte se, prosím) nejste vybavený a zručný kutil.Protože budete okna rozšroubávat,bude se asi jednat o okna zdvojená-paneláková.To je nejhorší typ oken-mimo jiné se velmi špatně zatěsňují.To říkám jako truhlář.Poradím Vám ohledně nátěru.Fermežový nátěr je sice pěkný-hladký a lesklý-pokud se však umí udělat.Je však velice pracný a zdlouhavý, musí se dělat v bezprašné zavřené místnosti a okna musí být (v létě) několik hodin ve vodorovné poloze.Za chladu i dva dny.Má-li být nátěr perfektní,je to na hranici kutilských možností.Volte takou barvu ,která vsákne do dřeva a nevytváří povrchovou vrstvu.Luxol,balakryl. Nebudete ji pak muset v budoucnu opalovat,jen ji lehce přešmirglujete a hned natíráte.Natírat můžete venku,brzy je to suché.Balakryl navíc téměř nepáchne.Takže budete natírat dříve než nátěr fermežový,ale zase mnohem pohodlněji.Když uvážím náročnost fermežového nátěru,řekl bych,že dnešní barvy jsou pro kutily úplným dobrodiním.
@kjanik Co je na tom pro mne nejvíce zničující, není ani tak moje velmi slabá kutilská připravenost (tu jste ocenil velmi realisticky ), ale rozporuplnost porůznu sesbíraných rad a doporučení - prostě co člověk to názor
. Proto moc+moc děkuji za jasnou (a hl.i zdůvodněnou
) odpověď, a snažně prosím - není na Vás nějaký komunik.kontakt - ICQ, Skype či mail (můj je padovec@centrum.cz) pro nějaké moje příp.podotázky?
moc díky a jasný den
p.
dobry den preji,
take jsem zadal o radu na toto tema,rada byla vymena oken za nove.nedal jsem si rict a zacal jsem opalovat okno vcetne ramu((((((((((((,1 tyden staraceneho casu,a kvalita 0,a ruce vytahany jak opice,.nakonec to dopadlo tak ze se vymnenili za plastovy okna,a spokojenost maximalni.a venku prsi a my mame stale sucho
) a suco a sucho a sucho.ptaci zpoivaji a my je neslysime,auta jezdi a my je neslysime,proste nic neslysime ani vlastni deti neslysime ktere nemame.atd atd no je toho spousta mohl bych psat az do nekonecna tak papa
Z vlastní opakované zkušenosti vím, že renovace starých oken je skutečně pracná. Nicméně šel bych do toho znovu, protože plastová okna nechci. No a pokud si koupíte dražší nová dřevěná (euro okna), za pár let vás optravy laku stejně neminou.
My jsme postupovali takto:
1. opálit hork. pistolí
2. broušení hrubým smirkem vibrační bruskou, dočistit ručně. Musí jít pryč všechno šedivé dřevo, až se dostanete na světlé.
3. vytmelení děr akrylátovým brousitelným tmelem
3.základovka OKNOL
4. přebrousit jemným smirkem, opravit sklenářský tmel
5. syntetický univerzální email 1. vrstva, natírá se i sklenářský tmel, který musí být alespoň dva týdny od aplikace + barva by měla být i úpřes okraj skla (1mm), aby se zalil spoj dřevo (tmel)-sklo, tedy z obou stran
6. přebrousit jemným smirkem
7. 2. nátěr univerzální syntetikou
A je to. Je-li to možné, nechat okna po posledním nátěru alespoň 14 dní nezavřená, aby se neslepila. Pokud to možné není, dá se to prý řešit potřením spojů vazelínou. Pro zlepšení se dá vnější sklo zaměnit za izolační dvojsklo - dělá to řada specializovaných firem.
HLAVNĚ - nenatírat vodou ředitelnými barvami. Pokud už bylo dřevo jednou natřeno něčím jiným, než vodou ředitelnou barvou, a natřete ji takovou, brzy se to oloupe - nejen vlastní zkušenost.
Dobrý den, určitě už máte problém vyřešený, dle data dotazu, ale jen jsem chtěla říct že renovacím a lidem co se nebojí zkusit si poradit sami velice fandím a sdělit zde na poradte.cz svou zkušenost. Já jsem se pustila do renovací oken vloni, manžel si ťukal na čelo, že bychom radši měli koupil okna plastová... Stálo mě to tři týdny nepřetržité práce (byla to teda dřina), ale výsledek je nádherný, okna jako nová a z ulice vypadají jako plastová, spoustu známých si myslelo že jsme je vyměnili. Techniky se bojím - takže jsem to dělala takto: odstraňovačem starých nátěrů zhruba dostat email z oken (místy z venku to pravda šlo lehce), pak dlouho a dlouho šmirglovat, až na světlé dřevo, (kor rámy - to byl mazec, v okně jsem se kroutila půl dne než jsem rám obrousila), tmelit v našem případě nebylo naštěstí třeba. Zvenčí jsem to natřela teakovým luxolem, a vnitřní plochy barvou Profiokno nabílo. Nemusí pod tím být základovka, takže super. Nakonec nátěr vnějších i vnitřních parapetů a dílo bylo hotové. Cena za tři trojdílná šroubovací okna - 800 Kč. A pocit z dobře vykonané práce je k nezaplacení :o)
Ps. ještě jeden názor z mé laické hlavičky - renovace má asi smysl jen tehdy, když okna dobře těsní, nekroutí se, jdou pěkně otevírat...Jinak když jsou okna špatná nemá smysl výměnu odkládat, další peníze akorát přes zimu vylítaj oknem v podobě unikajícího tepla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.