Nejste přihlášen/a.
No v podstatě je to pravda. Když budete cenu platit hypotékou, tak odhadce pošle banka, nebo Vám řekne který odhadce pro ně odhady zpracovává.
Daň se potom platí buď z ceny kupní, nebo odhadní, vždy ovšem z té, která je vyšší. Je to kvůli tomu, aby si spekulanti nekupovali drahé pozemky za stovku apod.
Jinak v podstatě kolegové už napsali vše. Pokud chcete stavět, zjistit zda je pozemek v zóně, která je určená k výstavbě domů (zjistíte v územním plánu příslušné obce). Nechat si sepsat smlouvu od notáře s ověřenými podpisy, k tomu přidat návrh na vklad (katastry na to mají formulář) a smlouvu s návrhem spolu s tisícovkou (na poplatek za vklad) zanést na místně příslušné katastrální pracoviště.
Uf, tak to jsem se uklidnil. Prodávající mi totiž včera řekla, že prej se bavila se znamým a ten ji řekl, že museli mít odhadce. Od začátku mi to přišlo divné, ale řekl, jsem si, že to zkusím pozjišťovat. Pozemek, o kterém píši je určen ke stavbě RD. Je zde přiveden plyn. Elektrika, voda odpady jsou v dosahu do 20 m.
Zapomněl jsem doznamenat jednu a to hodně důležitou věc. Prodávající si chce část pozemku nechat cca. 25%. V tuto chvíli je to jeden celek. Jaký je postup, když se prodává pozemek a část si chce nechat prodávající? Je to taky jen o kupní smlouvě sepsaná u notáře nebo do toho vstupuje více věcí?
Při dělení pozemku musíte objednat geodety, kteří pozemek zaměří jako celek a rovněž pak zaměří ono dělení. Následně Vám k tomu vypracují geometrický plán, který slouží jako podklad pro stavební a katastrální úřad.
To zaměření pozemku něco stojí, počítejte v řádu jednotek tisíc. Záleží na velikosti a členitosti. Každopádně toto je všeobecně dobrá investice, protože budete jasně vědět, kde se pozemek rozkládá. Od dob digitalizace map totiž hranice pozemků vedou mnohdy odlišně, než si někdy samotní vlastníci myslí. Předejdete tak do budoucna problémům.
Asi jste mne špatně pochopil, ten odhad mít musíte kvůli dani... protože ta se platí z ceny kupní nebo odhadní, podle toho, která je vyšší. O té hypotéce jsem psal kvůli tomu, že poskytovatelé hypotéky chtějí svoje odhadce...
V každém případě, je možné nějak obejít tohoto odhadce? Prodejce je náš známý a tak mě napadlo, kdyby pozemek "prodal" pomocí darovací smlouvy a já bych mu dal peníze bokem, tím by se prodej dal zjednodušit / urychlit?
Darovací smlouva je super. Hlavně pro stát. Zaplatíš 15% z hodnoty daru a znalecký posudek budeš muset dělat 100%.
Ok, dobře, zajdu a raději se tedy poptám na finančním úřadě. Bude to jistota. Jinak co se týká toho odhadce, toho si zajišťuje finanční úřad sám nebo si jej mohu zajistit já? Platí se za to něco?
To víte, že se odhadce platí, přece nemůže chodit do práce zdarma. Na FÚ vám řeknou buď - odhadce nepotřebujeme, ohodnotíme váš pozemek dle našich tabulek a nebo vám dají seznam odhadců a některého si zajistíte. To ovšem až po té, co si zajistíte geodeta na rozdělení pozemku. Stejně si myslím, že rozdělení pozemku i kupní smlouvu by měl nachystat majitel, který hodlá kus pozemku prodat.
Dobře, ještě jednou všem děkuji co přispěli k tomuto tématu. Měl bych ale ještě prosbu. Mohl by mi někdo napsat detailnější postup s tím, že budu kupovat stavební pozemek, který se ještě bude potřeba rozdělit? Jediné co jsem pochopil, že v první fázi se budou muset objednat geodeti, kteří pozemek zaměří a rozdělí. Připravý podklady pro katastrální úřad. Dál bude následovat jaký postup. Potřebuji to vědět, pač to budu asi zařizovat já, protože prodavájící je starší paní (73 let).
zas tak moc neděkujte, pár jedinců vám zde radí pěkný blbosti!
Odhad banky k určení hodnoty pro hypotéku vs. daň z nabytí nemovitých věcí u Fú: "rádce" vám radí úplně něco jiného - v případě hypotéky. Ano to si posílá banka, kde žádáte o úvěr, ale na to se neptáte! Ptáte se na daň u FÚ!
Takže jak bylo řečeno, daň z nabytí nemovitých věcí se platí z ceny kupní nebo odhadní, podle toho, která je vyšší. Jsou to 4%. Odhad pro FÚ se dělá buď znalecký posudek (seženete si znalce, který to dělá! Nikoli odhadce banky!). Nebo si vyplníte papíry od FÚ k určení směrné hodnoty. Tyto vyplníte a FÚ si hodnotu dle tabulek vypočte.
1 - sehnat geodeta a zařídit vyměření a rozdělení pozemku (zaplatit geodeta)
2 - sehnat odhadce a nechat udělat odhad ceny pozemku (zaplatit odhadce)
3 - sepsat kupní smlouvu na nově vzniklou parcelu, sepsat návrh na vklad (formulář z webu nebo na katastrálním pracovišti), spolu s geometrickým plánem od geodeta zanést na katastr k zápisu (1000,- zápis do katastru + cena notáři či právníkovi za sepsání smlouvy + zaplatit prodávajícímu)
4 - navštívit finanční úřad, zaplatit daň z převodu + se rovnou můžete nahlásit jako majitel daného pozemku, aby Vám posílali složenku na placení daňe z nemovitosti.
5 a více - stavební povolení nebo ohláška a stavba samotná
Zase taková hloupost to nebyla. Můj předpoklad byl, že nákup pozemku bude realizován za pomoci hypotéky. Proto jsem upozornil, že odhadce dodává banka, aby si tazatel honem nesehnal svého a pak se třeba nedivil, že mu to banka nevezme. Napsal jsem to něšťastně, nicméně od počátku jsem tvrdil, že daň se platí z ceny kupní či odhadní, ale vždy z té vyšší. Z toho logicky plyne, že odhad je potřeba. To že jsem netrefil způsob financování neznamená, že je rada špatná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.