Z jablečné štávy - burčák nebo víno?

Od: Datum: 26.08.16 13:03 odpovědí: 6 změna: 03.11.16 10:16

Dobrý den,

chtěli jsme z vylisované jablečné štávy uděat víno, když to napíšu hodně jednoduše, tak štávku zalít kvasnicemi a nechat ležet měsíc, potom stočit a nechat ležet další 2 měsíce...

Ale nyní jsme narazili na recept, že takto se dělá burčák! :-O Tak budeme mít burčák nebo víno? Nevo je to tak, že po 14ti dnech když to pracuje (bublá) je to cca týden burčák a potom ten zbytek co nevypijeme bude víno?

Děkujeme všem zkušeným za rady!


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 26.08.16 13:05
avatar
Přesně tak, když bude burčák jde strčit do lednice, aby vydržel déle. Jinak z něj vznikne víno... Doporučuji vypít jako jablečný burčák.
Ohodnoceno: 0x
 
Od: wamp®
Datum: 26.08.16 13:08
avatar

Zdravím.

Ano,je to tak,jak píšete.Tzn.,když přestane kvasit ( bublat),tak je z toho burčák a když to přestane kvasit,tak je z toho víno.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 26.08.16 17:23
avatar

Burčák je dalo by se říci,mezistupeň mezi moštem (nealkonápoj,vylisovaná šáva z ovoce) a vínem (alkonápoj vzniklý přírodním kvašením)

Ohodnoceno: 2x
 
Datum: 26.08.16 17:52
avatar
A proč jste do toho dávali kvasnice? Mošt má v sobě vlastní kvasinky. Čtyři dny v teple vydrží a pak se rozběhne kvašení i bez kvasnic. Něco přidávat by mělo smysl akorát kdybyste dávali ušlechtilé vinné kvasinky.
Ohodnoceno: 3x
 
Od: burcakovec
Datum: 28.08.16 15:58

Děkuji za rady, takže vím co a jak a pustím se do toho.

Co se těch kvasnic týče, tak nemám na mysli nějaké standartní kvasnice ale "Vinné kvasinky" přímo...s živnou solí...

Od: burcakovec
Datum: 03.11.16 10:16

Zdravím vás,

tak je to už 10 dní, co jsme odštavnili jablka a dali do demižónu spolu s kvasinkami vinnýmy + živnou sůl pro ně, ale stále to přes kvasnou zátku nekvasí :D Je pravda, že je to asi v trochu větším chladu než by mělo být, mělo by to být ve 25C ale na tolik netopíme a je to cca ve 20C. A je pravda, že když jsem 2x zatopil v krbových kamnech, tak to začalo bublat, jinak ne..

Myslíte, že je už potom nebo to mám ještě nechat?

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.