Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PPR potrubí

Od: radajz* odpovědí: 18 změna:

Všechny zdravím, rád bych se zeptal, jak je to dnes s rozlišováním PN16 a PN20 pro studenou a tepolou vodu. Vím, že někdo používá raději PN20 pro oba rozvody, ale slyšel jsem i o případech, že někdo používá PN16 na vše.

Co si o tomhle myslíte?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

2x

PN16 studená, PN20 teplá voda. Použití PN16 pro teplou vodu se nedoporučuje. Zkracuje se tím životnost celé instalace. JInak samozřejmě PN20 můžete použít i pro studenou vodu, ale je to pak samozřejmě dražší.

doplněno 26.08.16 10:04:

Mám dojem, že zrovna Hornbachu je mají. Jsou označeny červeným proužkem místo modrým. Ale možná jsem to viděl u konkurence :)

radajz*
hodnocení

Takhle jsem si to myslel, ale po té informaci o celé instalaci v PN16 a zjištění že třeba v Hornba... ani PN20 neprodávají, jsem si nebyl moc jistej.

Děkuju

radajz*
hodnocení

Já je právě na pobočce v Olomouci hledal a nenašel. Tak mě to udivilo. :)

hodnocení

0x

Ak dáte tenšie trubky,tak pri odbere vody z viac miest bude klesať tlak a prietok vody.Platí to najmä pri použití domáceho systému.V panelákoch je systém stabilnejší.Čo sa týka tenšieho a hrubšieho dokopy,tak pri domácich systémoch dochádza ku kolísaniu nastavenej teploty vody pri klesajúcom a stúpajúcom tlaku.

radajz*
hodnocení

Řekl bych, že si úplně nerozumíme. PN16 a PN20 myslím tlakovou řadu, ne průměr.

Tak ono to spolu samozřejmě souvisí...

PN16 a PN20 mají logicky stejný vnější průměr, ale odlišnou tloušťku stěny...PN20 má tedy menší vnitřní průměr vůči potrubí PN16.

U běžného rodinného domku si s tím ale moc hlavu nelamte. Samozřejmě, pokud očekáváte v potrubí TV nějaké vyšší teploty, potom je PN20 vhodnější. Ale pokud máte např. v systému zařazen termostatický směšovací ventil hned u ohřívače vody, tak klidně použijte PN16 i na TV.

radajz*
hodnocení

Souvisí to, ale v tom případě by ta reakce od slavco31 nedávala smysl. Nebo dávala, ale říkal by tím, že je lepší použít méně odolný typ.

Jinak, jedná se o dvougenerační dům. Voda se ohřívá pomocí plynového kotle (na vytápění i ohřev vody) a uchovává v zásobníku. Na zásobníku máme teploměr s termostatem, kde lze nastavit požadovanou teplotu. Takže směšovací ventil nemáme, ale máme teplotu omezenou termostatem. Tam máme nastavených asi 58°C a nevidím důvod ji zvedat. Myslíte, že by PN16 mohlo stačit? Nejde mi o těch 5 korun, nebo kolik, spíš o opodstatněný rozhodnutí.

Osobně nevidím mnoho technických důvodů, proč by ze zásobníku teplé vody měla do rozvodů téct voda o teplotě vyšší než cca 45stC. Termostatický směšovací ventil se dá pořídit za cca 1200Kč. Teplota 58stC je pro PN16 ještě přípustná. Nicméně osobně bych snížil teplotu vody v zásobníku třeba až na hodnotu 50stC (pokud Vám potom zásoba takto teplé vody stačí), nebo pro bezpečnost vřadil do rozvodu termostatický směšovací ventil hned na výstup TV z ohřívače.

radajz*
hodnocení

Ona ta teplota je tak nastavena právě kvůli tomu, aby ta zásoba vody stačila. Při sprchování v obou koupelnách to ještě není taková hrůza, ale pokud se v jedné napustí vana, tak ve druhé koupelně už se člověk sprchuje vlažnou vodou.

Ano, tomu rozumím, proto jsem se ptal.

Potom je nejjednodušší nechat teplotu v zásobníku tak jak je (nebo klidně v případě potřeby i vyšší), ale za ohřívačem instalovat směšovací termostatický ventil...a do rozvodů Vám pak půjde rovnou smíchaná voda na požadovanou teplotu.

radajz*
hodnocení

Možná uvažuju blbě, ale třeba na umývání nádobí používáme teplejší vodu než na sprchování, takže bych si musel stejně finální teplotu vody vyladit. Vím, že bych tím ušetřil trubkám, ale pokud vydrží i těch mých 58°C, tak by to asi bylo zbytečný, ne? Tím nijak vaši radu nezpochybňuji, jen se snažím, si to ujasnit. :)

Tak možností jak to řešit je více. Ano 58stC PPR PN16 vydrží. Jinak ale pokud se dělají nové rozvody, můžete mít dva termostatické ventily, na dvě různé teploty.
Ovšem nádobí dnes z 95% myje myčka a ta si případně vodu dohřeje. Myčka má ale standardní program nejčastěji na 45-50stC.
radajz*
hodnocení

Já právě nové rozvody dělám jen v patře. V přízemí zůstanou původní, takže vedení od zásobníku nijak měnit nebudu. Sice mě tam trochu štve, že celé vedení je dělané v průměru 20, ale nechce se mi rozbourávat celej barák, takže to nechám tak. Nejvzdálenější odběr bude zhruba 6 metrů od napojení na původní vedení, což snad není taková hrůza na PN16.

krtek*
hodnocení

0x

pokud je to nějaký uplně jednoduch systém s krátkou metráží trubek...neřešil bych jestli PN16 nebo 20 ..je to jedno...čísla označují tlak, který je schopna trubka pojmout..

radajz*
hodnocení

Jak už jsem psal výše, nejdelší větev bude asi 6 metrů. To je ještě v pohodě, ne?

vanad1*
hodnocení

0x

Tlaková řada PN 16

studená voda do 20 °C

teplá voda do 60 °C

Tlaková řada PN 20

teplá voda do 60 °C

ústřední vytápění až do 80 °C

radajz*
hodnocení

Tyhle hodnoty jsem taky našel. Takže mi to vlastně říká, že je "jedno," jakou řadu použiju. :D

krtek*

mám koupelnu z PN16 a nemám problém...jak jsem psal výš...pokud to není nějaká složitost jako kotelna...neřešit

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]