Dobry den, majitelka bytu nam dala vypoved z bytu kvuli prodeji. Vypovedni lhuta je 2 mesice tzn. do konce rijna. My jsme ale ihned nasli jiny byt a chceme se do konce srpna odstehovat. Pozadoval jsem tedy vraceni kauce. Majitelka mi sdelila ze musim dodrzet dvoumesicni lhutu a ze kauci nevrati. Je v pravu? Dekuji.
Dobrý den. Vy jste se dohodli na dvouměsíční výpovědní lhůtě? Já jen, že ze zákona je lhůta 3. měsíční. Tak jestli nepochybila majitelka a nelze se s ní tudíž snáze dohodnout, pokud nedodržela výpovědní lhůtu kterou jí ukládá zákon.
michal56
Ve smlouve je 2 mesice. Ale kdyz ona dala vypoved me mam povinnost dodrzet tuto lhutu a platit najem ikdyz jsem si nasel uz jine bydleni a platim najem jiz tam? Dekuji.
Pokud je ve smlouvě menší výpovědní lhůta než stanovuje zákon, tak dána výpovědní lhůta neplatí a automaticky platí tříměsíční. Zbytek smlouvy ale normálně platí.
Ano, je potřeba dodržet výpovědní lhůtu. Je to ochrana pro obě strany. Pokud víte, že vám výpovědní lhůta končí na konci října, tak si hledám nový byt od toho data. Vám by se taky nelíbilo, kdyby vám majitelka bytu řekla, ať opustíte do týdne její byt. Pokud opustíte byt dříve a nezaplatíte nájemné za zbývající dobu, porušíte smlouvu a majitelka by po vás mohla vymáhat ten zbytek, co byste jí dlužili po odečtení kauce, kterou by si nechala.
michal56
Dobře, ale přece nemůžu shánět byt až na konci lhůty co kdybych žádný nenašel to přeci nejde, není tak jednoduché najít byt tak rychle...
V právu je. Kauci vrátí po skončení nájmu. Myslím si, že ty peníze teď zkrátka nemá a dá vám je zřejmě až po prodeji bytu. Jinak nevidím důvod, proč - když tedy někomu ukončím nájem z důvodu prodeje - nevrátit kauci a neukončit nájem dřív. Jinak tedy jste v nájmu, nebo skutečně v podnájmu?
Pokud tazatel nezaplatí poslední měsíce podnájmu, na kauci nárok mít nebude a ještě bude dlužit. Jinak, to jestli je v podnájmu nebo v nájmu, na ti vliv nemá (jako nájemce by měl nějaké pravá navíc, např. si může žádat trvalé bydliště na danou adresu bez souhlasu majitele bytu).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.