Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podlahového vytápění

Od: dsta odpovědí: 6 změna:
Dobrý den.
Prosím o rady a zkušenosti. Pokusím se být stručný. Budeme stavět nízkoenergetický dům. Vytápění budeme řešit elektřinou. Přechod na jiný zdroj do budoucna plánovat nelze a ani neplánujeme. Rozhodli jsme se pro podlahové vytápění.
Jaké podlahové vytápění zvolit? Podlahu přizpůsobíme. V plánu máme do předsíně, Wc a do koupelny dlažbu. Do ostatních místností vinyl.
Na internetu jsem se dočetl o několika typech. Klasické teplovodní s ele. kondenzačním kotlem. Topné kabely. Topné rohože. Raychem.
Především mě zajímá životnost systému, údržba, zkušenosti, cena.
Děkuji za odpovědi a přeji všem hezký den.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

1x

Přece teplovodní, protože pak můžete zvolit jakýkoliv zdroj tepla - teda nejen elektrokotel, ale i tepelné čerpadlo, plyn, ...

jendad

Neznám nikoho kdo by měnil zdroj tepla . Pokud je možnost plynu , tak už je s tím počítáno . A pokud je počítáno s elektřinou (pohodlné topení) ,málokdo bude chtít jít do vytápění tuhými palivy. Možná u starých domu , ale u novostaveb s velmi nízkou tepelnou ztrátou se ani to čerpadlo často nevyplatí a u uhlí a dřeva je potřeba komín , akunádrž , počítejte i s kotelnou atd.

paw*
A ja znam lidi spoustu. Kdysi meli eleltriku, pak tuha. Nasledne se delala plynofikace obce, tak byl levny plyn. A dnes se vraci casto k tuhym. Jedna se o horizont v radu desetileti. Udelate teplovodni, za pqr let budete pri pemezich a TC budou stat jako lednicka, tak si jen poridite.nebo solarni panely. Ale date do podlahy drat a nehnete s tim.

paw*
hodnocení

0x
Ikdyz planovat prechod na jiny zdroj nelze a ani neplanujete, sel bych do teplovodniho v kombinaci s elekteokotlem. Preci jenom jednou to lze napojit na jiny zdroj vytepani (predpokladejme, ze v dome bude ponvas nekdo bydlet a timto zvysite jeho pripadnou prodejni/dedickou cenu). Ale ciste dle dotazu jsou mozne topne kabely (roboze jsou to same). Ne to rychle a levne. A nemenitelne.

hodnocení

0x

Měnit nemusíte, záleží na chuti každého soudruha. Ale pokud mě elektřina, 7 let zpátky, stála cca 50 000/rok tak změnou paliva nyní na pelety 20 (teď 2x mírná zima za 15) a el. spadla na 13 tak mám ročně 17 tisíc korun. Peletová krbová kamna se zaplatila za 3 sezony. Navíc si dopřáváme topení s velkým spádem a vytápíme na 26 stupňů. Když se podaří nakoupit palivo za lepší cenu, zůstane i příspěvek na dovolenou, což u dodavatele el. nebo plynu nehrozí :) Kamarád vedle má podlahu a věčně chodí celá rodina zmrzlá. I když se temperuje, o podlahové topení se neohřejete. Není nad oheň, už jen pocitově. Ale jen můj názor, nikomu nevnucuji, to udělá praxe ;)

dsta
hodnocení

Děkuji za Vaše názory. Jsou velmi přínosné. Prosím o další reakce, rady a zkušenosti. Otázku určitě neuzavírám. Ot. bude minimálně do 25.8. otevřená. Za každou další zkušenost a radu budeme vděční.
Děkuji všem ještě jednou...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]