Dobry den, cca pred rokem jsme si nechali zmerit hodnotu radonu v RD. Jedna se o castecne rekonstruovany dum cca 90let stary. Namerene hodnoty byly v jedne mistnosti 350 a v druhe - tam se prilis nevetralo - 390. Doporucene opatreni bylo vice vetrat. Nasel jsem na netu, ze hranicni hodnota je 400. Firmy nabizeji stavebni protiradonove upravy v cene od 50000 do 250000Kc. Ma cenu to stavebne resit nebo by opravdu postacilo vice vetrat? Dekuji predem za odpovedi, pokud mate nekdo podobnou zkusenost... budu vdecny za jakoukoliv radu nebo poznatek
Minimální větrání v obývané místnosti je dle normy 25 m3/hod na osobu nebo každé 2 hodiny vyměnit všechen vzduch. To platí pro všechny, radon neradon. Nedodržuje to nikdo. Pokud budete dodržovat alespoň toto minimum, nemá radon šanci.
Takže toho větrání těžko dosáhnu bez rekuperace, protože vstávat v noci každé 2h a měnit vzduch např. v ložnici je science fiction...
paw*
Priotevrene okno to jisti. Nebo nemen okna a nechej stare. Nucene vetrani opravdu resi hodne problemu, ale je to dalsi kram, co se muze rozbit a potrebuje penize a udrzbu. Jsou i jine zpusoby vetrani. Treba pasivni odtah (kominovy efekt)
xy
Nezapomeňte, že radon se uvolňuje do vzduchu i z vody. Takže, pokud někdo máte rádi delší koupel - "naložit" se do plné vany na hodinku, nezapomeňte odvětrat, protože koncentrace radonu se v neodvětrané, často prostorově nevelké koupelně může hodně zvýšit.
Hmm.já ventilk zavírám až když je venku -10°C ,nebo takhle na noc mám otevřenou až do teplot pod uvedenou teplotu!
doplněno 19.08.16 20:56:
Dnes už jsem rozmazlenej ale v mládí jsem měl svůj pokoj nad průjezdem-ráno jsem běžně vstával do cca16°C.A na posádkové ubytovně když jsme v zimě měli 18°C tak jsme si lebedili jak je tam teplo!
dekuji moc za odpoved. Sklep mame takovy mensi, pres leto je tam otevrene okno. Jinak v jedne mistnosti mame puvodni podlahu, drevenou, pouze polozenou tusim na sterku. Pomohlo by udelat v teto mistnosti poradnou podlahu vcetne hydroizolace? Nebo to nema cenu, protoze to nebude propojene s ostani izolaci v podlahach?
xy
Nebezpečný je i produkt přeměny radonu - alfa částice - radon je alfa zářič ( pokud k přeměně atomu radonu dojde právě v plicích, tak ho už nevydechnem ) , alfa částice je těžký " projektil " , který může poškodit tkáně.
no a ty produkty přeměny Po, Bi rozjedou taky své přeměnové řady, a uvolní své vlastní alfa částice...
Osobně bych to neřešil-myslím si jen že je to humbuk stejně jako a azbestocementovými výrobky (eternít, na střeše,desky kdekoliv zejména panel domy -meziokenní vložky či stoupačk)
Radon je do jiste miry modni zalezitost. Veda o nem je zatim jeste mlada a tezko rict, jestli dnesni upravy budoe budoucnost kvitovat ci zavrhovat. Raron byl a je. Drive se neresil z nekolika duvodu. Okna celkem dost vetrala sama o sobe a dale se lide v domech zdrzovali mnohem mene. To cituji cloveka, ktery mi radon meril. Takze pokud ve vasem pripade mate domek podsklepeny, vetrejte vice sklep. Pokud ne a planujete menit okna, tak je mozne, ze nejake opatreny muze byt treba. V zavislosti na firme lze udelat cokoliv, ale kdyz byste rekonsteuoval, tak komplet hydroizolaci a klidne i rekuperaci. A nebo holt jenom vice vetrat.
Kdysi měřili radon v domech u nás v kraji. V jednom starém domě v Petrovicích okr. PB naměřili 1200. Žila v něm téměř devadesátiletá paní, čilá a zcela zdravá. Ti chlápci, co to měření prováděli,jí říkali: "Vy už by jste měla být dávno mrtvá!"
V oblasti, kde bydlím je všude zvýšený radon a vysoká úmrtnost na rakovinu. Lékaři tvrdí, že i větší úmrtnost kojenců. My byli při stavění domu taky pod limitem, ale na rozdíl od dalších stavebníků, jsme si nechali dát protiradonové fólie, za ten klid to stojí. Soused naproti , mlékař, nekuřák dostal asi po 25ti letech bydlení v této oblasti, rakovinu a o pár let později i jeho žena, nekuřačka. Teď ji dostal náš soused, po deseti letech bydlení. Říká se tu, že se tady ani na jinou nemoc snad neumírá.
Diky vsem za odpovedi! O rekuperaci taky premyslim...sklep mame takovy maly, mam tam od leta permanentne otevrene okynko, i kvuli vlhkosti. Takze kdybych chtel stoprocentni opatreni, tak jedine vybourat podlahy a dat tam tu folii? To radeji tu rekuperaci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.