Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práva pronajímatele

Od: killom* odpovědí: 12 změna:
Jsem v pronájmu, mám tady už i trvalé bydliště. Na balkónek jsem na zábradlí vyvěsil, relativně malý transparent k SPD k volbám. Makléř mi tvrdil, že to majitel nedovolil a že to mám sundat. Mě to přijde jako blbost, nic to nepoškozuje a je to jenom dočasné. Nehledě na to, že bych měl mít kromě extra zásahů do konstrukce domu vlastně volbou ruku co a kde a jak budu dělat.
doplněno 17.08.16 06:10: Majitel má celý dům, všechno pronajímá. Balkón je součástí pronajatého bytu, takže by s fasádou neměl mít nic společného. Ve smlouvě mám, že nesmím poškozovat fasádu, ale nic co by odporovalo vyvěšení transparentu na balkóně.

Práva pronajímatele

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

4x

Máš pronajatý byt, nikoli reklamní plochu na fasádě domu. Zábradlí, podobně jako okna a další prvky, je součástí fasády. O tom, co tam může nebo nemůže být umístěno rozhoduje majitel nemovitosti. Do toho mu často ještě mohou mluvit různé úřady a instituce.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, nevím, zda majitel domu a pronajímatel bytu jsou stejná osoba, ale majitel domu má právo rozhodnout si o svém majetku (včetně jeho vzhledu). Pokud majitel domu nechce tuto ozdobu na svém domě, tak by bylo vhodné toto respektovat. Předpokládám, že bydlet tam chcete dále, ale soudit se o "prkotinu" nikoliv. Zdravím!

doplněno 16.08.16 22:58:

idanova - zde nejde o svobodu slova a svobodné vyjadřování názoru. Tazatel si může třeba pana Okamuru vytetovat na prsa, ale majitel nemusí strpět jakoukoliv ozdobu svého domu. Nájemní smlouva nemůže postihnout všechny situace, které život (a kreativní nájemce) přinese, tak princip, že co není zakázáno je automaticky povoleno zde neplatí.

doplněno 17.08.16 08:15:

killom - zmiňujete trvalý pobyt (tedy, nesprávně bydliště) a možná si myslíte, že Vám to dává nějaká větší práva k pronajímanému bytu. Takže, nedává a "poškádlený" pronajímatel Vám v nejbližší možné době Vaše bydlení ukončí a následně i zruší trvalý pobyt. Rozhodněte se, zda Vám jde o bezproblémové bydlení (bez provokování majitele) nebo propagaci či inzerci (a ozdobu cizího majetku). A zkuste uvažovat i jako uvažuje majitel, jestli by Vám takové zdobení Vašeho domu vyhovovalo + možné následky (např.

poškození fasády někým, kdo by proti této ozdobě protestoval a chtěl ji odstranit nebo poškodit).

zoltan*

ben: a proč by zde neplatilo, že co není zakázáno je povoleno?

majitel mi podle nového zákoníku nemůže zakázat kouřit, nemůže mi zakázat chovat zvířata...silně pochybuju, že mi může zakázat pověsit si na zábradlí balkonu (který mám řádně pronajat) plakát...

doplněno 16.08.16 23:33:

Pokud je zábradlí balkonu součástí fasády, tak to je asi něco jiného. Nicméně pořád trvá moje otázka, proč by nemělo být povoleno to, co není zakázáno nájemní smlouvou nebo jiným předpisem?

dam®

Jen tak mimochodem jste opomněl, že vám neprodlouží nájemní smlouvu, nebo změnu nájemného, pruzeniny jenž, co by majitel mohl, protože vy si chcete svého práva vyjádření z plna hrdla využít. Příteli, svoboda není veřejný prostor.

5keb5x
hodnocení

2x

Toto zábradlí je součástí venkovní obálky budovy. Bez povolení majitele( zde asi společenství vlastníků) nelze na toto místo nic umístit. Pokud si od tohoto společenství toto zábradlí na toto pronajmeš, tak můžeš..

Ale musíš splnit veškeré nároky dle zákonů.V krajním případě budeš potřebovat povolení např. stavebního úřadu (při ploše větší než 0,6m2), památkářů, hasičů, policie atd... a nakonec můžeš narazit třeba ma vyhlášku obce, která toto upravuje.

hodnocení

2x

Já si myslím, že lidi prudí spíš politický obsah té plachty než plachta samotná. Na spoustě balkonech mají lidé různé rákosové rohože nebo zelené látkové clony přes celé zábradlí a pochybuji o tom, že to všichni mají schválené (jak je popsáno výše). Mimochodem, u nás realitky běžně věší na balkony nebo přes okna domků i paneláků daleko větší plachty s logem a nápisem "na prodej" a opět pochybuji, že mají vyřízená povolení u každé nemovitosti.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Váš transparent je mi moc sympatický. Musíte být rozumný a přemýšlivý člověk, protože jste pochopil, že T.Okamura neslibuje, ale dělá to, co říká a říká to, co si myslí většina národa. ;) A k vaší otázce: pročtěte si pozorně nájemní smlouvu, jestli tam máte přímo pronajímatelem zakázáno pověsit transparent na zábradlí balkonu. Pokud tam toto zakázáno není, pak je to automaticky povoleno. Máte právo svobodně vyjádřit svůj názor. Samozřejmě obsah nesmí být vulgární ani v rozporu se zákonem a nesmíte způsobit materiální škodu na majetku pronajímatele. Ida

danys*

idanova: Rozumný a přemýšlivý člověk je ten co podporuje Okamuru a věší si jejich transparenty? *smich* Vidíte, pro mně to jsou ovce co věří žvástům vykutálených lhářů!

Pronajímání bytu se řídí hlavně občanským zákoníkem, nesmí se porušovat stanovy SVJ atd.

jmhad*
hodnocení

1x

Majitel má právo na cokoliv ALE musí to být v nájemní smlouvě nebo v domovním řádu. Jinak má smůlu

hodnocení

0x

U nás v domě platí zákaz vylepování reklam. Navíc tohle je plášť domu a rozhoduje o tom vlastník objektu. Osobně bych jako pronajímatel řvala jak tur a žádala okamžité odstranění. K vylepování reklam slouží placené reklamní plochy, proč si ji nezaplatíte?

hahanaj*
hodnocení

0x

takto hyzdit dům, no myslím, že má majitel právo, abyte ten plakát odstranil...jak by to vypadalo, kdyby na každém balkonu visel jiný plakát ...potěš koště...

hodnocení

0x

Odpovědí, že byste měl transparent sundat, je zde mnoho. Tak jen pro odlehčení - představte si, že jste majitel nemovitosti a že vám na ni váš nájemník vyvěsí portrét ombudsmanky Anny Šabatové. Pochválíte ho?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]