Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nevím, zda majitel domu a pronajímatel bytu jsou stejná osoba, ale majitel domu má právo rozhodnout si o svém majetku (včetně jeho vzhledu). Pokud majitel domu nechce tuto ozdobu na svém domě, tak by bylo vhodné toto respektovat. Předpokládám, že bydlet tam chcete dále, ale soudit se o "prkotinu" nikoliv. Zdravím!
idanova - zde nejde o svobodu slova a svobodné vyjadřování názoru. Tazatel si může třeba pana Okamuru vytetovat na prsa, ale majitel nemusí strpět jakoukoliv ozdobu svého domu. Nájemní smlouva nemůže postihnout všechny situace, které život (a kreativní nájemce) přinese, tak princip, že co není zakázáno je automaticky povoleno zde neplatí.
killom - zmiňujete trvalý pobyt (tedy, nesprávně bydliště) a možná si myslíte, že Vám to dává nějaká větší práva k pronajímanému bytu. Takže, nedává a "poškádlený" pronajímatel Vám v nejbližší možné době Vaše bydlení ukončí a následně i zruší trvalý pobyt. Rozhodněte se, zda Vám jde o bezproblémové bydlení (bez provokování majitele) nebo propagaci či inzerci (a ozdobu cizího majetku). A zkuste uvažovat i jako uvažuje majitel, jestli by Vám takové zdobení Vašeho domu vyhovovalo + možné následky (např.
poškození fasády někým, kdo by proti této ozdobě protestoval a chtěl ji odstranit nebo poškodit).
ben: a proč by zde neplatilo, že co není zakázáno je povoleno?
majitel mi podle nového zákoníku nemůže zakázat kouřit, nemůže mi zakázat chovat zvířata...silně pochybuju, že mi může zakázat pověsit si na zábradlí balkonu (který mám řádně pronajat) plakát...
Pokud je zábradlí balkonu součástí fasády, tak to je asi něco jiného. Nicméně pořád trvá moje otázka, proč by nemělo být povoleno to, co není zakázáno nájemní smlouvou nebo jiným předpisem?
Jen tak mimochodem jste opomněl, že vám neprodlouží nájemní smlouvu, nebo změnu nájemného, pruzeniny jenž, co by majitel mohl, protože vy si chcete svého práva vyjádření z plna hrdla využít. Příteli, svoboda není veřejný prostor.
Toto zábradlí je součástí venkovní obálky budovy. Bez povolení majitele( zde asi společenství vlastníků) nelze na toto místo nic umístit. Pokud si od tohoto společenství toto zábradlí na toto pronajmeš, tak můžeš..
Ale musíš splnit veškeré nároky dle zákonů.V krajním případě budeš potřebovat povolení např. stavebního úřadu (při ploše větší než 0,6m2), památkářů, hasičů, policie atd... a nakonec můžeš narazit třeba ma vyhlášku obce, která toto upravuje.
Já si myslím, že lidi prudí spíš politický obsah té plachty než plachta samotná. Na spoustě balkonech mají lidé různé rákosové rohože nebo zelené látkové clony přes celé zábradlí a pochybuji o tom, že to všichni mají schválené (jak je popsáno výše). Mimochodem, u nás realitky běžně věší na balkony nebo přes okna domků i paneláků daleko větší plachty s logem a nápisem "na prodej" a opět pochybuji, že mají vyřízená povolení u každé nemovitosti.
Zdravím. Váš transparent je mi moc sympatický. Musíte být rozumný a přemýšlivý člověk, protože jste pochopil, že T.Okamura neslibuje, ale dělá to, co říká a říká to, co si myslí většina národa. A k vaší otázce: pročtěte si pozorně nájemní smlouvu, jestli tam máte přímo pronajímatelem zakázáno pověsit transparent na zábradlí balkonu. Pokud tam toto zakázáno není, pak je to automaticky povoleno. Máte právo svobodně vyjádřit svůj názor. Samozřejmě obsah nesmí být vulgární ani v rozporu se zákonem a nesmíte způsobit materiální škodu na majetku pronajímatele. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.