Nejste přihlášen/a.
Viděl jsem u bráchy strunovou sekačku na baterie,podobné těm,co se používají u Aku vrtaček.Výkon sekačky mizerný,stačila trošku vyšší tráva a motor se zastavoval a struna přestávala sekat. Napadlo mě používat podobnou sekačku, ale se silnějším motorem na 48V stejnosměrných na baterii z mého elektrokola. Prostě si dát baterii do ruksaku na záda,kabel hodit přes rameno a živit s tím strunovou sekačku se slušně výkonným motorem.Baterie je z kola vyndavací, tak by to nebyl problém. Nevíte někdo,jestli se dá taková sekačka někde sehnat, nebo příp. alespoň vysokootáčkový motor na 48V? Myslím, že by to byl dobrý nápad,vzhledem k tomu, že elektrokol přibývá a baterie víc stárne věkem než nabíjecími cykly, takto by se jí dalo další využití..
Motor na 48V aby měl slušný výkon bude mít i slušnou váhu, navíc cena taky nic moc.
Kupte obyčejný benzinový křovinořez za 3000,- a bude to mnohem lepší varianta.
Chápu že tichost je lákavá, ale aby strunovka alespoň trochu rozumně sekala musí mít výkon víc než 1kW.
Zkuste si na 1m tyč přidělat zátěž 5kg a půl hodiny stím choďte po zahradě...
Třeba tady je uhlíkový elektromotor 800w na 48V za 100eur...
Jenže má jen 2800ot/min a to je pro strunu málo, takže k němu musí být převodovka do rychla = další peníze a váha
Navíc žere 32A takže teoreticky na 48V 32Ah baterii vydrží pracovat 1h, jenže taková baterie bude vážit 15kg a stát 30tis.
To už bych radši koupil normální elektrickou strunovku a tahal za sebou kabel.
No tohle přesně nechci, ty hnusné uřvané smradlavé křovinořezy mě štvou... Nevím, proč bych měl otravovat sebe kraválem a smradem spalovacího motoru, když to může běhat tišeji, levněji a bezu exhalací
Nevím, proč by měl mít motor na 48V větší váhu než motor na 230V při stejném výkonu? Záleží jen, jakým průměrem drátu je motor navinutý. Přijde mi to mnohem lepší řešení, než to šidítko na baterie do akuvrtačky, na 18V. Navíc tu baterii budu mít na zádech v ruksaku, takže mě jde jen o strunovku s motorem na 48V místo standardního na 230V.
Tiseji mozna.
Levneji? asi ne
Bez exhalaci? Asi ne, jen ty exhalace nemate pod nosem, ale tam, kde se vyrabi elektrina.
48V motor bude tezsi, protoze pri stejnem vykonu potrebuje vice proudu, tlustci draty atd. Navic motor pro elektrokola je BLDC, coz je principialne jina konstrukce.
Neobhajuju aku-siditka, ale tahat nekolikakilovej motor na konci nasady mi neprijde konstrukcne moc dobre.
No 4,5kg není tak hrozný, to ten křovinořez na benzín lehčí nebude. Otáčky motoru záleží na jeho kostrukci, není problém, aby měl otáčky třeba 10000, jako třeba motor do vysavače. Mám baterii 14 Ah, těch 20 minut chodu mě stačit bude, jde mě jen obsekávat kolem plotu a stromků, zahradu sekám normální elektrickou sekačkou na 380V, motor 550W a výkon v pohodě stačí. Proto si myslím, že na to obsekávání by klidně stačil 500W motor, jde mi jen o to aby fungoval na 48V stejnosměrných. Když jsem u bráchy viděl to šidítko na akumulátor 18V co se dává do akuvrtaček, co má motor jen 100W, tak mě napadlo něco takového, ale s motorkem tak 300W / 48 V. Prostě něco takového : gigamat.cz/... ale s motorem na 48V, aby člověk nemusel tahat šňůru za sebou. Něco takového : hornbach.cz/... ale tohle je jen na 18V a má to aku 1,3Ah. Tak proč by se nemohla dělat takováhle sekačka s motorem na 48V, přičemž mám akumulátor na kolo s kapacitou 14Ah, takže 10x tolik než tohle drahé šidítko?
4,5kg sice není moc, ale u křovinořezu je motor na jedné a struna na druhé straně... takže váha je rozložená a celkově je sekačka vyvážená. Navíc visí na popruhu.
V původním příspěvku jste psal:
" Výkon sekačky mizerný,stačila trošku vyšší tráva a motor se zastavoval a struna přestávala sekat."tak jsem si z toho odvodil že to není jen na obsekání chodníku, ale máte v plánu stím sekat víc.
Klidně bych koupil něco takového a do báglu si dát měnič 48V/230. Případně tomu odstranit motor a naroubovat tam ten 48V
Dej si do batohu i měnič a vyzkoušej si kolik to váží,jak dlouho to vydrží a kolik to vlastně stojí...17Ah bat.asi 1.200,-
Na 48V si tam dej tu baterii 4x...
Není to ani levné,ani lehké a ani výkonné...tedy s 20kg na zádech už to nějaký výkon dá.
To jsou tedy rady,jedna lepší než druhá. K těm exhalacím - byl jsem na pár exkurzích v tepelné elektrárně a těch exhalací do z ní odchází moc není, vzhledem k odsíření. Vodní elektrárny pak neprodují exhalace žádné.
Proč se tedy podporují elektromobily? Jsou podstatně dražší, mají malý dojezd, ale nezasírají města exhalacemi. Tak nevím, proč bych si měl čisté prostředí na chalupě zasírat nějakým smradlavým a hlučným křovinořezem.
Nechápu, proč bych měl tahat měnič? Když se může dělat šidítko sekačka s motorem na 18V,proč by nemohla mít motor na 48V, s 3x větším výkonem? Baterku na kole mám, tak proč ji nevyužít ještě jinak? Váží 4 kg, to člověk v ruksaku na zádech unese a kapacitu má srovnatelnou s autobaterií.
Je to sice trochu mimo téma, ale nedá mi to, abych neodpověděl.
"...byl jsem na pár exkurzích v tepelné elektrárně a těch exhalací co z ní odchází moc není, vzhledem k odsíření..."
V tepelné elektrárně jsem sice nikdy na exkurzi nebyl, za to jsem do nich 20 let jako montér ČEZu jezdil montovat. Nevěřte všemu, co Vám na takové exkurzi nabulíkují, těch exhalací je i přes odsíření stále velmi mnoho. Minimálně v jedné z nich dokonce čekali, až se setmí a nebude vidět kouř z komína, aby mohli "přiložit" méně kvalitní uhlí (je to sice už dávno, ale nevěřím, že se tyhle praktiky nějak moc změnily). Vodní elektrárny sice neprodukují exhalace, ale elektřiny dodávají jen zlomek toho, co ty tepelné. Na celkové znečištění ovzduší prakticky nemají vliv.
"...proč by nemohla mít motor na 48V, s 3x větším výkonem?"
Jistěže mohla. Ale ten motor nebude mít jen 3x větší výkon, ale bude taky 3x těšší. Já bych to nosit nechtěl.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.