Nejste přihlášen/a.
Ještě dotázky:
1.Natřít nebo ne? Dle mých zkušeností, když nenecháte ve žlabu hnijící listí a žlab má dostatečný sklon, vítr brzy vlhkost vyfouká a nerezne to. Co vy na to?
2. Dlouhá střecha-udělat spád na obě strany, když je problematický ten druhý odtok, nebo velmi mírný spád na jednu pohodovou stranu z kopce?
Děkuji.
Natřít se dají, což o to, ale barva se z nového okapu bude sloupávat. Proto se nechává pozinkovaný žlab několik let zajít, zašednout a teprve pak se na pozinkovaný žlab dává nátěr. Pokud se dává. Pozink drží sám o sobě hodně dlouho. Kromě míst, kde je pozinkovaný povrch nějak odřený, rozpraskaný po nějakém zmačknutí nebo úderu.
Samozřejmě jsou citlivé části žlabu, ve kterých se drží píseček a kamínky napadané z krytiny nebo malty pod taškami a také nafoukaný prach, peří, trávva, semínka rostlin zanesená větrem, apod, kde se po dešti delší dobu drží voda a tam pak dochází ke korozi. Ale i tak prorezivění trvá několik desítek let.
Zdravím,
1) natírat není nutné, pokud se vám ze střechy (typicky třeba eternit či lepenkové střechy) neuvolňují částečky (prach), který pak dělá "blátíčko" a pokud nemáte v dosahu stromy, ze kterých by vám na střechu listí nafoukal vítr. I přesto je ale dobré žlab minimálně jednou za rok propláchnout proudem vody, aby byl zcela čistý.
2) co je to "dlouhá střecha"? Njedelší žlab, co jsem kdy měl, byl 13m s jednostranným spádem a bez problémů. Ale protože to byla stará střecha, tak nevím, jestli nebyl upravený i okraj střechy. Když jsme na jedné stavbě doma dělal novou střechu (včetně krovů), tak jsme to nějak nedomysleli a jednostranný žlab 9m byl u kotlíku tak nízko, že kdyby střecha nebyla skroro rovná pultová, ale měla větší sklon, byl by u kotlíku žlab tak nízko, že při větším dešti by voda tekla přes žlab - viděno u sousedů.
Určitě natřít. Jinak časem začne v problematických místech reznou. Existují nátěry i na zcela nový pozink.
Dnes je ale doba dále. Na novém baráku mám už titanzinek. Do pozinku bych už nešel.
Tak jestli tady nebudeš už moc dlouho, tak to neřeš. Na jiné nemovitosti mám pozink presne 20let, a na některých místech je už díra.Tam ,kde jsem to tenkrát natřel, je to stále ok. Jakmile se totiž naruší vrchní vrstva zinku, tak je to už otázka pár let a je díra skrz.
Cenový rozdíl si už nepamatuji. Ale najdeš ho na netu. A jak dlouho vydrží pozinkovaný plech záleží na kvalitě pozinkování. A zde jsou obrovské rozdíly, které ale člověk pozná až za mnoho let. To je podobné , jako třeba s taškama. Na jednom objektu mám tašky někdy z roku 1930. Pak se v 70tých letech pristavovalo a dělala se další část střechy . No a dnes jsou v daleko lepším stavu ty o 40 let starší. Jedná se prakticky o stodolu, proto neřeším, že sem tam teče.
Jaký byl cenový rozdíl?
Ted jsem natíral olemování střechy po cca 8 letech od stavby. Korejtka natírat nebudu. I když začnou rezavět , tak předpokládám , že než prorezaví , tak už tady nebudu.
To máte nějaký divný .Sousedi měnily ted žlaby po cca 50 letech . U prarodiču jsou plechy pod okny možná 80 let a nic jim není a nejsou natřeny . Nemáte tam nějaké kyselé deště?
A tedy žádný finanční rozdíl tam není?
Zdravím,
otázka zda natírat či nenatírat plechy s vrstvou Zn je správný dotaz, neb tyto plechy jsou ošetřeny galvanicky to znamená, že na černý plech je pomocí galvaniky nanesena vrstva zinku, tato vrstva zinku je okolo 10 - 15 mikronů. Vlivem povětrnostních podmínek, ale i třeba telejcího listí ve žlabech může a dochází k reakci, kde tento povlak může postupně degradovat až se dostane na holé železo a začne koroze jako taková.Takže správně je natírat Zn povlaky vždy, nejlepší v tomoto případě je základní barva Sokrates Titan nebo Formex.
Pro úplnost Zn povlaky + základní nátěr se v odborné terminologii jmenují duplexní povlaky
Ahoj.
Když jsou ty okapy a plechování vůbec jen pár metrů nad zemí, je jedno, jak se kdo rozhodne. Já mám okapy 10-12 metrů na zemí. Když jsem i pro zhotovení oplechování okraje střechy postupně kolem dokola domu musel stavět takhle vysoké lešení, tak jsem to celé chtěl mít natřené.Bez čekání na oxidaci. Nátěrkové mi poradili natřít-omýt i ten nový pozinkovaný plech čpavkovou vodou. Našel jsem ji normálně v drogerii. Tím jsem to udělal a následně natřel 3x barvou 3v1. Koukám se občas na to mé dílo ze střešního okna a stále je to jako nové. Mírně zašlé, to jo. Ale drží.
Nenatřený oplechování mi připadá, jako nedodělané dílo. Než jsem natřel poslední oplechvanou část, tak to bylo dost poznat i na snímku ze satelitu. To se ten nový plech na tý jedný straně domu blejskal jako psí ověsky.Znáte?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.