Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Natírat pozinkované žlaby?

Od: deprik® odpovědí: 10 změna:

Ještě dotázky:

1.Natřít nebo ne? Dle mých zkušeností, když nenecháte ve žlabu hnijící listí a žlab má dostatečný sklon, vítr brzy vlhkost vyfouká a nerezne to. Co vy na to?

2. Dlouhá střecha-udělat spád na obě strany, když je problematický ten druhý odtok, nebo velmi mírný spád na jednu pohodovou stranu z kopce?

Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

rv*
hodnocení

2x

Asi bych přihlédl i k náročnosti výměny a složitosti vedení. Já mám rovné jednoduché vedení a proto pozink nenatírám. Až prorezne, koupím a dám jednoduše nový. Ta barva je snad dražší, než nový.

host*
hodnocení

0x

Natřít se dají, což o to, ale barva se z nového okapu bude sloupávat. Proto se nechává pozinkovaný žlab několik let zajít, zašednout a teprve pak se na pozinkovaný žlab dává nátěr. Pokud se dává. Pozink drží sám o sobě hodně dlouho. Kromě míst, kde je pozinkovaný povrch nějak odřený, rozpraskaný po nějakém zmačknutí nebo úderu.

Samozřejmě jsou citlivé části žlabu, ve kterých se drží píseček a kamínky napadané z krytiny nebo malty pod taškami a také nafoukaný prach, peří, trávva, semínka rostlin zanesená větrem, apod, kde se po dešti delší dobu drží voda a tam pak dochází ke korozi. Ale i tak prorezivění trvá několik desítek let.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
1) natírat není nutné, pokud se vám ze střechy (typicky třeba eternit či lepenkové střechy) neuvolňují částečky (prach), který pak dělá "blátíčko" a pokud nemáte v dosahu stromy, ze kterých by vám na střechu listí nafoukal vítr. I přesto je ale dobré žlab minimálně jednou za rok propláchnout proudem vody, aby byl zcela čistý.
2) co je to "dlouhá střecha"? Njedelší žlab, co jsem kdy měl, byl 13m s jednostranným spádem a bez problémů. Ale protože to byla stará střecha, tak nevím, jestli nebyl upravený i okraj střechy. Když jsme na jedné stavbě doma dělal novou střechu (včetně krovů), tak jsme to nějak nedomysleli a jednostranný žlab 9m byl u kotlíku tak nízko, že kdyby střecha nebyla skroro rovná pultová, ale měla větší sklon, byl by u kotlíku žlab tak nízko, že při větším dešti by voda tekla přes žlab - viděno u sousedů.

tomtom888
hodnocení

0x

Určitě natřít. Jinak časem začne v problematických místech reznou. Existují nátěry i na zcela nový pozink.

Dnes je ale doba dále. Na novém baráku mám už titanzinek. Do pozinku bych už nešel.

doplněno 12.08.16 10:52:

Tak jestli tady nebudeš už moc dlouho, tak to neřeš. Na jiné nemovitosti mám pozink presne 20let, a na některých místech je už díra.Tam ,kde jsem to tenkrát natřel, je to stále ok. Jakmile se totiž naruší vrchní vrstva zinku, tak je to už otázka pár let a je díra skrz.

doplněno 12.08.16 11:26:

Cenový rozdíl si už nepamatuji. Ale najdeš ho na netu. A jak dlouho vydrží pozinkovaný plech záleží na kvalitě pozinkování. A zde jsou obrovské rozdíly, které ale člověk pozná až za mnoho let. To je podobné , jako třeba s taškama. Na jednom objektu mám tašky někdy z roku 1930. Pak se v 70tých letech pristavovalo a dělala se další část střechy . No a dnes jsou v daleko lepším stavu ty o 40 let starší. Jedná se prakticky o stodolu, proto neřeším, že sem tam teče.

jendad

Jaký byl cenový rozdíl?

Ted jsem natíral olemování střechy po cca 8 letech od stavby. Korejtka natírat nebudu. I když začnou rezavět , tak předpokládám , že než prorezaví , tak už tady nebudu.

jendad

To máte nějaký divný .Sousedi měnily ted žlaby po cca 50 letech . U prarodiču jsou plechy pod okny možná 80 let a nic jim není a nejsou natřeny . Nemáte tam nějaké kyselé deště?

A tedy žádný finanční rozdíl tam není?

vilik*
Jendad, můžu posloužit pouze vlastním názorem. Udávaná životnost titanzinku je 60-80 let bez nátěru. Vyměňoval jsem v rámci rekonstrukce čtyřicetileté natírané okapy právě za titanzinkové. Zaplatil jsem jednorázově za práci s osazením, která je u obou druhů stejná, a tím náklady do budoucna z mé strany nejspíš končí.
Cena nejběžnějšího žlabu 330mm je 200 Kč za titanzinek a 65 za pozink, svod 100mm je za 230 oproti 80, kotlík 110 proti 75, roh 250 proti 150.
Sám vidíte, že materiál je dražší, roury a žlaby jsou o 200%, rohy, kolena, kotlíky jsou přibližně o 60%, což si myslím je navýšení okolo 10 tisíc, maximálně 15 tisíc, na rodinný dům.
Přesto se mi titanzinek vyplatí, protože odpadají náklady a práce s nátěrem, u nás je nutná i stavba lešení, což každý svépomocí taky později nemusí zvládnout. Rozhodně bych to třeba v sedmdesáti nerad absolvoval.
Ale nikomu ho samozřejmě nenutím.
jendad

javva*
hodnocení

0x

Zdravím,

otázka zda natírat či nenatírat plechy s vrstvou Zn je správný dotaz, neb tyto plechy jsou ošetřeny galvanicky to znamená, že na černý plech je pomocí galvaniky nanesena vrstva zinku, tato vrstva zinku je okolo 10 - 15 mikronů. Vlivem povětrnostních podmínek, ale i třeba telejcího listí ve žlabech může a dochází k reakci, kde tento povlak může postupně degradovat až se dostane na holé železo a začne koroze jako taková.Takže správně je natírat Zn povlaky vždy, nejlepší v tomoto případě je základní barva Sokrates Titan nebo Formex.

Pro úplnost Zn povlaky + základní nátěr se v odborné terminologii jmenují duplexní povlaky

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Když jsou ty okapy a plechování vůbec jen pár metrů nad zemí, je jedno, jak se kdo rozhodne. Já mám okapy 10-12 metrů na zemí. Když jsem i pro zhotovení oplechování okraje střechy postupně kolem dokola domu musel stavět takhle vysoké lešení, tak jsem to celé chtěl mít natřené.Bez čekání na oxidaci. Nátěrkové mi poradili natřít-omýt i ten nový pozinkovaný plech čpavkovou vodou. Našel jsem ji normálně v drogerii. Tím jsem to udělal a následně natřel 3x barvou 3v1. Koukám se občas na to mé dílo ze střešního okna a stále je to jako nové. Mírně zašlé, to jo. Ale drží.

doplněno 12.08.16 19:52:

Nenatřený oplechování mi připadá, jako nedodělané dílo. Než jsem natřel poslední oplechvanou část, tak to bylo dost poznat i na snímku ze satelitu. To se ten nový plech na tý jedný straně domu blejskal jako psí ověsky.Znáte?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]