Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jak mám upéct dobré kynuté koláče? Mám plynovou troubu a kvůli tomu prý to nejde, ale hlavně, vždy mám všechno kynuté tvrdé jak broky. Zkusila jsem všechno možné, ale vždycky je to fakt na vyhození slepicím. Myslíte, že je to fakt tou troubou? Děkuji za odpovědi.
Co vím, tak s plynovou troubou bývá potíž, že se v ní špatně reguluje teplota a pečivo bývá "vysušené", případně se upeče na povrchu dřív, než stačí "naskočit" takže není nafouklé a nadýchané. Zkuste experimentovat s různým nastavením teploty, zkuste dát na dno trouby keramickou desku (třeba střešní tašku), zkuste si půjčit elektrickou troubu.
Těstem to třeba může být taky, ale já bych spíš tipoval opravdu tu plynovou troubu.
Tenhle postup je odzkoušený na kulaté koláče o průměru tak 10-12cm. Nenechte se odradit, jednou se to povede.
Umíchat těsto podle dobrého receptu. Je jich na internetu spousta. Nechat ho trochu vykynout, spíš odpočinout. Udělat koláče, naplnit je náplní, posypat drobenkou, nechat vykynout cca 15-30min v teple. Potom péci v troubě, je úplně jedno zda v plynové nebo elektrické na 250°C, po dobu asi 6min, otočit a ještě asi 5min.
Zásady: je jedno z jaké mouky. Musí být pšeničná, hladká. Jen se musí přizpůsobit tuhost těsta. Některá mouka potřebuje trochu víc vody, jiná trochu míň. Ale dobré koláče se dají udělat i z té nejlevnější-výprodejové. Zadělávat ne přímo kvasnicemi, ale udělat kvásek. Kvasnice do 1/4l teplého mléka v půllitru, se špetkou cukru a počkat až vzejdou. Až jich bude plný půllitr. umíchat těsto, tady souhlasím, že v pekárně to nedá námahu. Elektrický hnětač taky není špatná volba. Ale ručně to jde taky. Lidské sádlo tomu dodá na vláčnosti. Jen potom bolí ruce.
Teplota při kynutí klidně 30-35°C. Hlídat ten správný okamžik. Když vám to překyne, tak se těsto propadne a máte brousek.
Teplota při pečení: v každé troubě to bude trochu jiné. Bude hodně záležet na zkušenosti. Pokud nemáte teploměr, tak ho lze na zkoušku nahradit multimetrem s teplotní sondou. Zkuste se v okolí poptat.
vzorek jak musí žít kvásek, ten na obrázku má tak minutu do "hrnečku dost". A koláče jak mají vypadat,
Když jsem byla mladá tak moje koláče byly výstavní ale k jídlu nebyly, teprve časem jsem se naučila péct jak v plynovce tak v elektrice, ano cukroví jedině el. ale na kynuté je to téměř jedno. Zkuste jednoduchý recept: zkusím napsat asi kolik jelikož vše dělám od oka. 1/4l mléka-zahřát ne vařit, pak do něj nadrobím za 2kč kvasnice, přidám trochu cukru a nechám vyjet, v míse mám 1/2 kg hladké mouky, špetku soli, 2 lžíce krystalového cukru, 2 žloutky, 1dcl oleje, 1 sáček majonézy (100gr) vše vymíchám až se dělají bubliny (míchá za mě stroj), přikreju utěrkou a nechám asi 1h vykynout, pak dělám koláče-na pomoučený vál si lžící nahážu kousky těsta, naplním tvarohem a buď rozplácám na plech s pečícím papírem, potřu povidlím a posypu posypkou (kousek másla, trocha hl. mouky, trocha mletého cukru), okraje potřu rozšlehaným vejcem a na plechu nechám 1/4h vykynout, pak šup do vyhřáté trouby a peču asi na 180C. Nebo udělám kuličky naplněné tvarohem, namočím ve vajíčku a v posypce, zas nechám na plechu kynout a peču stejně. Můžete do plynovky dát na spodek plech s vodou ale já si to pohlídám a když se mi zdá, že pálí ze spodu, zvednu rošt.
Stejně tak můžete udělat kynuté těsto z Héry, Dukátu, másla...dávám skoro celou kostku ale stačí i na 1/2l mléka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.