Jak udělat dobré vykynuté koláče

Od: Datum: 10.08.16 13:28 odpovědí: 8 změna: 10.08.16 20:59

Dobrý den, jak mám upéct dobré kynuté koláče? Mám plynovou troubu a kvůli tomu prý to nejde, ale hlavně, vždy mám všechno kynuté tvrdé jak broky. Zkusila jsem všechno možné, ale vždycky je to fakt na vyhození slepicím. Myslíte, že je to fakt tou troubou? Děkuji za odpovědi.


Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Datum: 10.08.16 13:38
avatar

Použít kvalitní vstupní suroviny, kynutí několikrát přemýchat a trouba musí mít správnou teplotu. Jako chlap si někdy rád peču "babiččiny koláče" podle mé chuti. Bez problému to jde v plynové, elektrické ale i trobě v kamnech na dřevo. Je to rukama ... ;) Nedejte se odradit, chce to zkoušet.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.16 13:52
avatar

Máte těsto dobře vykynuté? Jakou používáte mouku?

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.16 14:02
avatar

Co vím, tak s plynovou troubou bývá potíž, že se v ní špatně reguluje teplota a pečivo bývá "vysušené", případně se upeče na povrchu dřív, než stačí "naskočit" takže není nafouklé a nadýchané. Zkuste experimentovat s různým nastavením teploty, zkuste dát na dno trouby keramickou desku (třeba střešní tašku), zkuste si půjčit elektrickou troubu.

Těstem to třeba může být taky, ale já bych spíš tipoval opravdu tu plynovou troubu.

Ohodnoceno: 0x
 
Od: uska®
Datum: 10.08.16 14:16

Problém bude jak v rukách tak v troubě. Co tak koupit si domácí pekárnu na kynutí těsta? V ruce takové těsto neuděláte neboť v pekárně se při kynutí udržuje stejná teplota. Pak do plynové trouby dát na spodek plech s vodou. A máte koláče jedna báseň.

Ohodnoceno: 3x
 
Od: maky®
Datum: 10.08.16 14:25
avatar

moje mamka dávala do plynové trouby hrneček s vodou, aby nebylo pečivo přesušené :)

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.16 19:31
avatar

Tenhle postup je odzkoušený na kulaté koláče o průměru tak 10-12cm. Nenechte se odradit, jednou se to povede.

Umíchat těsto podle dobrého receptu. Je jich na internetu spousta. Nechat ho trochu vykynout, spíš odpočinout. Udělat koláče, naplnit je náplní, posypat drobenkou, nechat vykynout cca 15-30min v teple. Potom péci v troubě, je úplně jedno zda v plynové nebo elektrické na 250°C, po dobu asi 6min, otočit a ještě asi 5min.

Zásady: je jedno z jaké mouky. Musí být pšeničná, hladká. Jen se musí přizpůsobit tuhost těsta. Některá mouka potřebuje trochu víc vody, jiná trochu míň. Ale dobré koláče se dají udělat i z té nejlevnější-výprodejové. Zadělávat ne přímo kvasnicemi, ale udělat kvásek. Kvasnice do 1/4l teplého mléka v půllitru, se špetkou cukru a počkat až vzejdou. Až jich bude plný půllitr. umíchat těsto, tady souhlasím, že v pekárně to nedá námahu. Elektrický hnětač taky není špatná volba. Ale ručně to jde taky. Lidské sádlo tomu dodá na vláčnosti. Jen potom bolí ruce.

Teplota při kynutí klidně 30-35°C. Hlídat ten správný okamžik. Když vám to překyne, tak se těsto propadne a máte brousek.

Teplota při pečení: v každé troubě to bude trochu jiné. Bude hodně záležet na zkušenosti. Pokud nemáte teploměr, tak ho lze na zkoušku nahradit multimetrem s teplotní sondou. Zkuste se v okolí poptat.


doplněno 10.08.16 19:39:

vzorek jak musí žít kvásek, ten na obrázku má tak minutu do "hrnečku dost". A koláče jak mají vypadat,

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.16 20:47
avatar

Když jsem byla mladá tak moje koláče byly výstavní ale k jídlu nebyly, teprve časem jsem se naučila péct jak v plynovce tak v elektrice, ano cukroví jedině el. ale na kynuté je to téměř jedno. Zkuste jednoduchý recept: zkusím napsat asi kolik jelikož vše dělám od oka. 1/4l mléka-zahřát ne vařit, pak do něj nadrobím za 2kč kvasnice, přidám trochu cukru a nechám vyjet, v míse mám 1/2 kg hladké mouky, špetku soli, 2 lžíce krystalového cukru, 2 žloutky, 1dcl oleje, 1 sáček majonézy (100gr) vše vymíchám až se dělají bubliny (míchá za mě stroj), přikreju utěrkou a nechám asi 1h vykynout, pak dělám koláče-na pomoučený vál si lžící nahážu kousky těsta, naplním tvarohem a buď rozplácám na plech s pečícím papírem, potřu povidlím a posypu posypkou (kousek másla, trocha hl. mouky, trocha mletého cukru), okraje potřu rozšlehaným vejcem a na plechu nechám 1/4h vykynout, pak šup do vyhřáté trouby a peču asi na 180C. Nebo udělám kuličky naplněné tvarohem, namočím ve vajíčku a v posypce, zas nechám na plechu kynout a peču stejně. Můžete do plynovky dát na spodek plech s vodou ale já si to pohlídám a když se mi zdá, že pálí ze spodu, zvednu rošt.

Stejně tak můžete udělat kynuté těsto z Héry, Dukátu, másla...dávám skoro celou kostku ale stačí i na 1/2l mléka.

Ohodnoceno: 0x
 
Datum: 10.08.16 20:59
avatar
Já myslím, že základ je kynutí.
Jsem líná dělat kvásek zvlášť, takže klasicky dulek v mouce, droždí, trocha cukru a vlažná voda nebo mléko. Když vzejde kvásek, tak všechny ingredience dobře zapracovat do těsta. Chce si to dát trochu práci a propracovat až se v těstě dělají bubliny a nelepí se k míse.
Kynout nechám v troubě předehřáté na 50 stupňů asi 3/4 hodiny. Pak zpracovat, naplnit atd a opět nechat v teplé troubě kynout alespoň 20 minut, dokud není vidět, že se prostě těsto zase nafouklo.
Když je nakynuto, tak upéct do zlatova.
N
Ohodnoceno: 0x
 

 

 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.