Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme u novostavby projektovanou vsakovací nádrž na dešťovou vodu. Slyšela jsem ,že nemusí být kupovaná plastová,ale může být postavená ze straceného bednění. Máte někdo zkušenost. Moc děkuji za rady.
Kolaudace je jedna věc...funkčnost je věc druhá. Ono Vám to samozřejmě fungovat může když budete mít trochu štěstí, ale také nemusí. Při tomto způsobu řešení dodržíte vypočtený retenční objem, ale nedodržíte potřebnou plochu vsakovacího pole, tím pádem nemusí (ale může) být splněna další podmínka dle ČSN...tj. doba vyprázdnění vsakovacího pole do 72h po skončení deště.
Krtek: ta vyhláška a ČSN platí již delší dobu...a celostátně. Odvádět dešťovou vodu do jednotné kanalizace je technický problém, zbytečně musí být velké dimenze potrubí, snižuje se účinnost ČOV..A v neposlední řadě vznikají povodně a záplavy. Vsakování dešťových vod na pozemku stavby je z více hledisek vhodné řešení /mimo jiné je to to, co příroda dělá po miliony let/.
martincakl: díky za doplnění... tady to jen potvrzuje to, že aby město nebo obce nemuseli stále řešit kanalizaci a přemýšlet zda za x let bude stačit to co tam mají...tak raději udělají vyhlášku, která říká, že si máš vodu zlikvidovat sám a na svém )
směl bych prosím vědět, jak tím betonem ze kterého je to ztracené bednění proteče a následně se vsákne do půdy ta voda?
Já sice nevím, jak chcete vsakovací pole (termín vsakovací nádrž se nepoužívá, to je technicky nesmyslný pojem) udělat ze ztraceného bednění..., ale způsobů řešení může být samozřejmě více.
Při jakékoliv změně projektu (zvláště v tomto případě) však berte na vědomí, že jednak musíte dodržet vypočítané parametry vsakovacího pole (což jsou především retenční objem a vsakovací plocha) a také další parametry (odstup od sousedních staveb, odstup od Vaší stavby, vzdálenost spodní hrany vsakovacího pole min.1m nad hladinou spodní vody)...atd atd.
Pokud vsakovací pole provedete jinak než je navrženo a spočítáno v PD, potom bude samozřejmě případná nefunkčnost systému samozřejmě na Vašich bedrech.
Docela jsem nerozumím vašem výkladu.můžete mi podrobněju vysvětlit,proč nemůže být ze ztraceného bednění?
Vsakovací nádrž je od slova vsakovat. Tzn, ze ztraceného bednění je to blbost.. To má max. tak nějakou retentční..Jak už tu někdo zmiňoval, stačí vykopat jámu na požadovanou kubaturu, vystlat filcem (geotextilii) a nasypat do ní šutr..do této jámy přivést odpady z rýn a zbytek zavést zeminou a zhutnit... Primarní funkce nádrže (jámy) je taková, že zadrží přebytek dešťové vody do doby než a) se přirozeně vsákne do půdy b) než se vypaří.. Důvod proč vám někdo naprojektoval vsakovací nádrž je jeden z uvedených. Buď obecní/městká kanalizace nemůže pojmout tolik vody z deště (malá dimenze) nebo je nedostatečný spád na délku atd...atd..
takže abych odpověděl na váš dotaz...NE NEMUSÍ..za ušetření peníze jeďte raději na dovolenou nebo si kupte něco jiného...
Ahoj Maci.
To co popsal Martin Cakl a na konci i kolega Krtek má hlavu a patu. Víš, proč ti projektant vymyslel a namaloval to jeho řešení? Protože je to vocas a šlo mu jen o kšeft za blbost. Logicky, proč to něco vyzdívat z čehokoliv, když na vsakování postačí fůra makadamu? Jediný význam, by to mělo tehdy, kdyby se ta zachycená voda měla dále využívat na cokoliv. Bez záměru vsakování. Martine, některá města si po dohodě s VaKem napojila svou dešťovou kanaldu na přívody do čističky. Prý měli málo vody na čistící proces. Nevím, jestli tu přicházející vodu za větších dešťů dokážou nějak regulovat a propouštět bez zastávky v čističce dál do řeky. Vím, že u některých tzv. Obecních malých čističek při deštích tu čističku doslova vypláchnou a pak ten potok vypadá jako stoka, než se zase trochu vyčistí přírodně. Lidi, bydlíci podel toho potoka z téhle praxe pochopitelně nejsou moc nadšeni. Zase jsem se neudržel na uzdě. Sorry.
Mám dojem,že je škoda dešťovou vodu pouštět pryč.Obrovskou úsporou je centrální nádrž,určená pro zalévání zahrady a technickou vodu pro dům.Je zcela finančně únosná plastová podzemní nádrž do 20 kubíků a rozvody pro splachování a další spotřebu.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.