Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ceny kovadlin

Od: kali* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, dnes jsem si domu dovezl kovadlinu koupenou přes inzerát. 80 kilový kousek za 5000,-kč, což je dle ostatních inzerátů průměrná cena. Po hledání na internetu jsem našel ceny nových kusů od 15 tisíc výše. A začal jsem dumat :-D Kilo železa ve sběrně je okolo 3 korun, tudíž vstupní surovina nejdražší nebude. Tak jsem si říkal, co stojí na 80 kilovém odlitku takové peníze? Hlavně mi nepište, že lidská práce, zisk atd., to je mi jasné. Ale jsou ve výrobě nějaké záludnosti, které ji poté takto zdraží nebo tak něco?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

4x

Zdravím,
ono vyrobit kovadlinu určitě není žádná sranda. Bohužel už si nepamatuju, jak přesně se kovadlina vyrábí, ale on to nejspíš bude výkovek, tzn. že kovací forma nebude určitě levná záležitost. Že výsledný polotovar kovadliny musí být hodně kvalitní je asi jasné - pokud by byl nekvalitní, při úderech by došlo určitě k uražení některé vystupující části, typicky nosu. Když si vezmete, jakou silou se do kovadliny tluče a ona to přežije, je kvalita zřejmá. Pokud by byla kvalita nízká, dopadla by kovadlina nejspíš jako ta, co mám doma (cca50kg) - má uražený nos. Kde a jak se u mých předků vzala netuším, ale stará bude hodně - už moje maminka (81) si ji pamatuje z dětství jako uraženou. Podle jejího vzhledu soudím, že možná ani nebyla po vykování dále zpracovávána, protože její vrchní plocha je sice poměrně tvrdá, ale není zcela rovná. Takže určitě nepovedený, z výroby vyřazený výrobek.
Jinak polotovar kovadliny se po vykování (?) ještě dále zpracovává - její pracovní plocha se musí srovnat (možná frézováním, možná hoblováním - netuším), pak se musí tato plocha (pracovní plochy) tepelně upravit (nejspíš zakalit a popustit), následně obrousit. A na samém začátku výroby - tavení železa, vyrobení oceli (obojí energeticky velmi náročné, pak se nesmí zapomenout i na náklady s manipulací a dopravou (protože velká váha). A dále marže obchodníka. Pokud je prodejní cena kovadliny vámi uváděných 15.000,-Kč, počítejte, že výrobní cena je nějakých cca 5.000,-Kč + zisk výrobce + marže obchodníka (klidně mezi 40 - 100% jeho nákupní ceny jak u koho) a jste na těch 15.000,-Kč jako nic.
Pokud takovou kovadlinu koupíte třeba za těch 5.000,-Kč jako se to povedlo vám je dané tím, že je omezený počet zájemců (na to, abych si třeba jako já občas na kovadlině něco zámečnicky srovnal, za ni určitě nedám tolik jako za novou a nových kovářů zase není tolik), takže kdo se takové staré kovadliny chce zbavit. musí jít pod cenu, jinak by ji prostě neprodal.
Něco k výrobě kovadliny třeba tady

fero*
hodnocení

2x

Dobrý den,z Vašeho dotazu není zřejmé o co Vám přesně jde,zda jste koupil draze nebo levně?.Dle svých zkušeností

Vám odpovím,že velmi levně a dobře.Popíšu Vám výrobní postup a asi změníte Váš názor,že v kovošrotu vykupují

ocel za 3 kč/kg.

Na výrobu 8O kg kovadliny budete potřebovat cca 100kg ocel.odpadu,který Vám,ale neprodají za 3.0kč/kg,ale mnohem

dráž,to ale není podstatné.Pak si musíte vyrobit dřevěný model(pěkně opracovaný a obroušený),následuje nákup

formovacího rámu a slévárenského písku.Pak zaformujte model,a vytažení z forem.Sušení forem.Nyní je nutné natavení

ocel.odpadu(nejlépe v elektricé obloukové peci-dodá Alibaba Čína),odlití a vyjmutí odlitku po zchadnutí.Likvidace

opotřebovaného slév.písku(stávala 4000/tunu).Začištění odlitků vč.odříznutí nálitků.

A můžete kovat.Myslíte,že vše to zvládneto za 5000.Kč.? Nikdy,tak nešpekuleje.

Přeji dobré výkovky,s pozdravem

stonek*
hodnocení

0x

Na tohle téma se dá vyprávět celý den. Cenu určuje trh, nabídka vs. poptávka. Vyrobit kovadlinu neni jednoduché, je potřeba spousta prostředků a technologií, kdyby bylo vyrobit kovadlinu stejně dostupné jako například natáčet videa na youtube, byla by asi nabídka vyšší a cena níže. Ty záludné faktory jsou plánování výroby, když vyrábím kovadlinu, nemužu zrovna vyrábět něco jiného, když to něco je rentabilnější, má to přednost. Ale jen do doby, než kovadlina rozdíl vyrovná.

kali*
hodnocení

Děkuji za odpověď neodpověď :-D. Jasně trh je mocná věc, ale mám na mysli spíše technologii. Je potřeba využít formu na jedno použití, která je vyrobená ze slz jednorožce a odlévat pouze za letního slunovratu. Nebo za ,,pár pětek,, odleju ingot a řeknu že bude za 15 tisíc. To je věc, která jistě nejenom mě zajímá :D

jjj
hodnocení

0x

jste dost mimo.Cena šrotu je opravdu jen 3kč za kg.Ale cena ocele ve zlodějských prodejcích je okolo 30Kč za kilo.Zkuste si koupit kilo jeklu nebo kulatiny.Vše minimálně kilo za 25 Kč

kali*
hodnocení

Jistě, stejně tak jako cena ocelové kce z mostárny se pohybuje třeba od 100 korun výše :-D Nicméně, proč je tedy kovadlina v přepočtu za 180kč/kilo. Nenajde se tu nějaký slévač, který by mi objasnil technologii výroby?

jjjj
hodnocení

0x

obchodníci neboli šamonáci byli odjakžive verbež největší.Neumí nic pořádného jen šamonit,přemisťovat zboží a přemýšlet,jak obrat lidi s co největším ziskem.Např mléko se prodává v krámu*blee* asi se 100 procentní přirážkou.Není třeba k tomu dodat žádný komentář

jjj
hodnocení

0x

obchodníci neboli šamonáci byli odjakživa verbež.Neumí nic pořádného jen přemýšlet,jak obrat lidi a přemisťovat zboží sem a tam.Např.přirážka mléka v maloobchodu je okolo 100 procent.Není co dodat*blee*

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Tak asi nejlepší odpovědi podali Ronyx a Fero. Jen v tom vídeu není bohužel žádný vysvětlení o výrobě kovadlin, ale o vybavení kovárny. Možná se mýlím, ale možná je ta kovadlina dokonce i částečně ještě vykovávaná pro větší pevnost a odolnost. O zakalení vrchní desky tam už je zmiňováno. Nemělo by se zbytečně naprázdno mlátit kladivem do kovadliny. Ani dvěma kladivy o sebe. Mohou od nich odlétnout i malé uražené kousky oceli. Ty jsou potom jako projektily. Dělá to au a opravdu není o co stát. Bych mohl vyprávět. V učňáku mě takhle zranil debilní Jézeďák. Já jsem byl Statkář.

PS: cena dost dobrá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]