Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
čím nejlépe odstraním malbu?V bytě jsem to dělal většinou mýdlovou vodou, zde se jedná o chodbu RD,ta byla co vím asi 20x malována,ale nikdy se snad stará malba neodstraňovala...
Děkuji
Protože jsem praktik a maloval jsem řadu starších i novějších obydlí.Mohu doporučit,jestli je povrch stále pevný,nic neškrábat a vymalovat bez škrábání.Dodržet princip,pracovat rychle,aby se zeď nepromáčela do hloubky.Nechat vyschnout a provést případné opravy.Pokud se při malování na některých místech nátěr odloupne,seškrábnout a místo opravit finální stěrkou.Po zaschnutí opravit zastěrkované místo.
Pokud je skutečně nutno staré malby odstranit,provádím to tak,že válečkem nanáším na stěnu horkou vodu,vždy po pruzích,nechám několik minut působit a širokou špachtlí seškravbuji do ploché krabice,abych nenadělal zbytečně pod nohy,.Ppostupně pokračuji po stěně dále.Po seškrabání se musí nechat stěna dobře vyschnout.Pokud se vyskytnou vyloupnutá místa,opraví se do roviny finálkou pomocí širokého hladítka,po zaschnutí případně přebrousí brusnou síťkou
Zásadně lze takto udělat stěnu hladkou jako sádrokarton,.
JABRAKA
Zdravím,
návodů už tady bylo několik, takže pár věcí jen k tomu
- na škrabání klihové hlinky (tj. malby, které se používaly dříve) stačí používat teplou vodu - mýdlová není nutná, mýdlová voda (v současnosti je jednodušší použít horkou vodu s rozmíchaným saponátem - Jar a pod.) se používá na tzv. umytí malby před novým malováním. Pokud se na umytí použije široká štětka, tak za podmínek, že se trochu přitlačí a a že omývaná malba je opravdu klihová hlinka, lze starou malbu i částečně "umýt"- setřít ze zdi tou štětkou.
- pokud lze malbu navlhčit vodou a pak seškrábat, jedná se o klíženou hlinkouvou malbu
- pokud malba s vodou nereaguje (viz jeden z vašich poddotazů), máte na zdi některý z "moderních"nátěrů (moderních v uvozovkách proto, že se to netýká jen nátěrů prodávaných v současnosti, ale např. i Primalexu v plechovkách, který se prodával v ČSSR už od počátku 70.let). Výhody těchto nátěrů spočívají v tom, že nedělají "kocoury"jako nátěry klasické hlinkové, některé jdou částečně i omývat (obsahují něco jako je latex - umělá hmota) , ale nevýhoda je v tom, že tyto nátěry nereagují s vodou, takže pokud je potřeba je oškrábat ze zdi, škrábe se to na sucho (lidově - je potřeba je škrabkou ze zdi doslova sedřít, což je strašná práce, navíc, pokud není pod malbou tvrdý cementový štuk, tk většinou dojde k poškození štuku a zanmená to pak oškrábanou zeď opravit (přeštukovat).
- je také možné, že spodní část malby (tzv. sokl) je natřený olejovou či syntetickou barvou (typicky staré paneláky, špitály) a to pak nejde ani oškrábat, ale musí se to otlouct i se štukem a znova naštukovat (pod nátěr se zeď - omítka napouštěla fermeží)
- na škrábání malby se nepoužívají normání špachtle, protože díky jejich pružnosti se kroutí v ruce a díky tomu si naděláte rýhy do omítky, ale používají se tzv. škrabky s výměnno/..., která mají pracovní část krátkou a tuhou, navíc ještě zpevněnou právě tou šroubovací rukojetí. Je dobré před začátkem práce mírně zaoblit rohy pracovní čepele (cca R=1 - 2mm) - opět to zamezuje dělání rýh do omítky. Kdysi existovaly tyto škrabky i s ocelovou čepelí, dnes už jsem našel pouze nerezové - jaké je kvalita netuším, mám ještě staré ocelové.
- pokud vám malba nejde oškrábat na mokro, můžete zkusit (pokud k němu máte přístup) nějaký výkonný parní čistič (myslím ty stroje co vypadají jako vysavač) - některé barvy lze odstraňovat i pomocí horké páry (napařit a seškrábnout)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.