Nejste přihlášen/a.
Mám tu další ze série dotazů týkající se kompletace elektro. Dnes se mi povedlo zprovoznit 12V bodovky v koupelně..stěrače stírájí světla svítí..Zarazila mě však jedna věc.. A to, že v krabičce od vypínače (je tam půlenej) mám od každé barvy 4 kabely. Jeden kabel je přívod z rozvaděče (nalezelo zkoušečkou) ..2x je kabel pro jednotlivé okruhy(celkem 2). a poslední kabel fázový co mi zbyl? Vůbec netuším k čemu tam je. Proud do něj z rozvadeče nejde a při zapojení do okruhu světel taky nic nedělá. Mohl bych opět požádat o nějaký výčet možností?
Otázka mimo soutěž. Na WC mám klasický vypínač č.1. WC je vedle koupelny popsané výše..Při zapojení všech pojistek vyjma té co mi vyhazuje celej byt, mi ani do jednoho ze 2 kabelů nejde fáze z rozvaděče..(předpokládám, že 1 kabel je přivod a druhej odvod)..Kabely nebyla manipulováno, tak jak bylo od elektrikáře nachystáno, zazděno. Je možná nějaká spojitost s koupelnou nebo z vyhazujícím jističem?
Ptám se abych se dozvdělal popř. informoval, ne aby ze mě za každou cenu byl elektrikář.
poslední,co zbyl navíc v koupelně,nevede na to wc? spojte ho wagosvorkama s příchozím od rozvaděče a potom proměřte wc... budete to mít-z rozvaděče za vypínač v koupelně,odtamtud-- 1-vypínač-světla v koupelně --2 -za vypínač na wc a ke světlům wc
to jestli vede nebo nevede do wc nevím..proto se ptám odborníků zde ...že by mi to elektrikář udělal až tak debilně?
) no každopádně tady ta odpověď zní přívětivěji než to, že mám někde skříplej kabel...to by mě asi omylo...bourat kachličky a omítku
Když se nad touto odpovědí zamýšlím důkladněji...tak pokud je tohle technické řešení možné a dělá se...tak bych k tomu přikláněl největší sympatie..protože elektrika v bytě se tahala najednou a celá a v té době ještě nebylo osazeno stavební pouzdro společné jak pro WC tak koupelnu...kéž byste měl pravdu by mi spadl kámen ze srdce...furt jen řeším nějaké problémy
já bych to takhle udělal,světla na wc a koupelně by byla na jednom jističi za chráničem. používám hluboké krabičky a všechny spoje dávám za vypínače. vyhnu se tak zavíčkovaným krabičkám pod stropem...mmchdm,zdá se ,že requied si to myslí také...
je fakt, že v rozvaděči jsem nenašel žádnou zmíňku (popisek) o wc...všude jen koupelna...vím, že co šlo jsme redukovali pod jeden jistič (málo místa v rozvaděči, jen 24modulů)..bohužel je to už nějaký pátek a nevím co vše jsme tak udělali..vím jen o led páscích...
na 99% to tak bude, neni jediný důvod tahat od wc kabel až do rozvaděče a nebo někde tvořit další krabičku.
když se na této možnosti shodnete dva...tak už začínám být klidnější...věřím v to, že to tak bude (přece jenom u mě nemůže být nic jednoduché)...pak už bych teda neměl problém se zapojením...ještě se musím naučit jak se zapojuje 6+6 ...tam ještě nerozumím pár věcem ) konkrétně zapojení odvodní hnědé fáze z přívodní (hlavní) krabičky
Hnědou od černé ještě poznám s dovolením pokud jsem dobře odpozoroval tak černá barva je v kabelech s 5 žilami.. ano, vím, že pomůže elektrikář na místě..ale ne v neděli večer...a navíc jak jsem zmiňoval dříve v jiném tématu..není momentálně k dispozici..proto jsem rád za každou radu...byť těch odpoví a možnost může být mnoho
Nemůže ten 4. kabel být průchozí? Tedy, že vede někam do dalšího vypínače? Třeba do toho na záchodě? Tedy by se měl spojit s tím, co vede z rozvaděče.
Děkuji za příspěvek..tímto jsi 3. člověk co tuto možnost navrhuje..uvidím jak tam půjdu zase..hned vyzkouším..
tak jsem si dneska opět hrál na elektrikáře a zapojoval světla...tak ani ten 4.kabel co byl v koupelně, fázi do WC nedal..švihl jsem ho přímo do druhé zdířky v krabičce..vylučovací metodou jsem však opět zjistil, pro změnu na chodbovém vypínači, že ten má zase 6 hnědých kabelů a také jsem tam fázi na první pokus nenašel...přitom je to jen 6+6...ten co k je k němu protiklad, tam byly jen 4 kabely (2x hnědá 1x černá 1x šedá) a ty mám všechny v krabičce napojené (6+6)...absolutně teď nevim jak to nachystal :D
Taky jsem se pozastavoval nad tím kolik tam toho je a jsem zvědavej jak to tam narve...ale tak na druhou stranu..ušil to na sebe sám..co vám mám povídat...já jsem se na to jen podíval a zjistil jsem, že tohle už asi sám nedám i když mám super obrázek podle kterýho jsem doufal, že to zapojím ( obzor.cz/...
zároveň opravuji svůj předešlý příspěvek o "protikladné"krabičce se 4 kabely...je jich tam opravdu 6 omlouvám se za špatně podané informace!...nevím proč jsem napsal 4..nejspíš jsem měl v hlavě ještě tu koupelnu.. je to tak jak píšešte.. každá ze tří barev je tam 2x.
mé "terminus technikus", které používám nejsou sice odborné, ale tomu co tu vysvětlujete ještě rozumím a nejsem tak úplnej žabař ) jen mám rád když se mluví pěkně po lopatě...líp se mi to chápe..jsem praktik..potřebuji to vidět na živo a teprve potom pochopím teorii..né neopak
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.