Nejste přihlášen/a.
Zdravím..nyní potřebuji pomoc zase já...Může mi někdo napsat seznam důvodů, proč mi jeden jistič (zatím nevím k čemu je) vyhazuje hlavní vč. toho co je u elektroměru? Mám byt, kde zatím mám zapojené až na pár vyjímek zásuvky. Světla nejsou zapojena jsou vyvedeny pouze kabely v SDK podhledu. V kuchyni podle zkoušečky jdou všechny zásuvky. V koupelně nemohou jít, protože tam to nemám pospojované. Ve zbytku bytu nejdou. Kabely jsou ve strojku správně (hnědý fáze, modrý nula, zelený zem)... Vrtá mi to hlavou. Ve stěnách se nic nevrtalo neopravovalo, nemontovalo..kabely jsou pod omítkou cca 5cm (ano mám tak tlustou omítku).. Když však nahodím ten poslední jistič vyhodí to celej byt.. jsem přesvědčený, že až o teď to nedělalo...díky za postřehy..
ps...můj dvorní elektrikář, který celou elektroinstalaci prováděl není momentálně k dispozici..proto hledám rady jinde..
Hlavní jistič 25A třifázový, problémový jistič 16A jednofázový? Vypadá to na "tvrdý zkrat", nejsou někde skroucené dráty fáze a nulový vodič? Nebo se dotýkají kovové konstrukce. Hlavně budete muset najít, které obvody (obvod) jistí ten problémový jistič, jinak hledat nebo alespoň volat dvornímu...nebo na něho počkat...v bytě dle otázky prozatím asi nebydlíte, takže by to neměl být až takový problém...
ano nebydlím...zatím vše instaluji..přišel jsem na to náhodou když mi odešla prodlužka co mi napájela světlo v koupelně.. jedu zatím ze zásuvky z kuchyně, která je už dávno ozkoušená a funguje..chtěl jsem to přepojit na chodbovou zásuvku a když jsem zapl všechny jističe (protože nevím, který z nich je pro chodbové okruhy) tak to vyletělo..
hlavní jistič je 3F20 ostatní jsou myslím 1A16 ...vyjma varné desky
snažil jsem se v rozvaděči zjistit, kam vede ten kabel, abych zjistil co je to za okruh, ale těch kabelů je ta tolik, že jsem to bohužel nedohledal..a vzhledem k tomu, že zas nejsem takovej odborník, tak jsem od toho dal ruce pryč..nyní se pokusím pospojovat alespoň ten okruh v té koupelně ať můžu dodělat to umyvadlo
Zdar Krtku, jak radit, když nemáš ani tušení který okruh vyhazuje jističe, těch možností chyby je víc a eliminovat ji, znamená o těch obvodech něco vědět, né jen, že elektrika kope. Máš po ruce asi jenom tužkovou zkoušečku, ale nechci podceňovat. Jaký jistič, jaká je jeho hodnota, 10,16A, jedno-třífázový? K tomu seznamu - tvrdý zkrat proti zemi nebo jdou do sebe fáze, vrtání si zamítnul. Jsou zapojené vypínače? Třeba bylo nutné pístkout odvody v krabici a pak se zapomene vytáhnout svorka, taky se stává, nebo ji tam nechá schválně aby věděl kde skončil, nepočítá se tím, že se v tom někdo jiný bude vrtat.
Ano jsem amatér a nestydim se za to.. Také vím, že na každou práci je potřeba odborník..propojil jsem zásuvky v koupelně, takže koupelna i kuchyň fungují.problém bude tedy někde v nějaké zásuvce obývák-ložnice ..To, že nevím která pojistka je která je důvodem toho, že mi muj elektrikář nebyl schopen polepit pojistky názv i když jsem mu to říkal, že tento stav muže někdy nastat..takže teď dělám vše metodou pokus omyl..
vypínače zapojené nejsou..pouze jeden jediný č.1 na světlo kde mi čouhá drát ze stropu ten je v obýváku a tam chyba nebude..
Tak buď jsou v rozvaděči popsané vodiče, nebo je k němu technická dokumentace kde je vše popsané - pro laika sice nesrozumitelně - ten ovšem pod krytem rozváděče nemá co pohledávat.
ano většina těch kabelů jsou popsané...ale problém je v tom, že je jich tam tolik, že sice vím odkud kabel začíná (v kterém jističi), ale nevím kde končí, protože za hromadou jističů to nejde vidět. Ani metodou táhání (posunování) kabelů jsem to nezjistil..
Tak na výstupu z jističe je popsaný? .. pak jde do zdi - to už je jedno kam ... pro takové učely existuje zkouščka, se kterou lze zjistit kam, který kabel přesně vede.
Opravdu raději se nehrabejte v něčem čemu nerozumíte .. pro svoji bezpečnosti i pro bezpečnost ostatních.
Vypnout jističe. Zkoušečku přepnout na měření odporu. Spotřebiče vypojit ze zásuvek. Procházet zásuvky a zkoušečkou měřit odpor mezi fází a nulou a mezi fází a zemí. Všude by měl být odpor dostatečně vysoký, kde není, tam bude zkrat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.