Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Detail izolace pod terénem

Od: dejv111® odpovědí: 8 změna:

Zdravím!

Rád bych Vás poprosil o názor na detail izolace pod terénem posklepeného domu, viz. obrázek. Letos jsme zateplili dům, ale stále není hotová část pod soklem. Vykopal jsem kolem domu strouhu do hloubky asi 40 cm o šířce asi 50 cm. Je nutné zakončit soklovou část zateplení (a také bylo nutné položit nový hromosvod). Jde mi hlavně o to, zdali je zde použití nopové folie výhodné (prospěšné) nebo zbytečné. Napadlo mě dát ji sem pro oddělení dolní části perimetru a kantky (z pálených cihel) od zeminy. Co na to říkáte? Zbytečnost nebo užitečná věc? Takto ohnutou nopovku jsem navrhl z důvodu odvodu vlhkosti od domu. Jestli to má význam a vliv na odvod vody nebo vlhkosti, netuším. Takže budu moc rád za Vaše reakce a názory.

Děkuji a pěkný víkend! :)

doplněno 06.08.16 22:32:

@diesel: Děkuji Vám za doplnění. Ono ta Vámi nakreselná modrá čára - izolace - ta tu je - u mě v obrázku naznačena červeně. Je to původní izolace. Mně teď ani tak nejde o izolování jako spíš o zakončení izolace pod zemí. Sklep nebudu zateplovat, v zimě teplota nejde pod nulu (je zde asi 5°C) a v létě je zde krásný chládek. Jde mi opravdu spíše o zakončení zateplení soklu s trochou funkčnosti. Třeba jestli vlhkost od zeminy, dotýkající se kantky, nebude vlínat nahoru a pak pod zateplení a přes cementové lepidlo výš. Nevím jestli to moc nehrotím, proto se ptám. Takže předem díky za další podněty.

A ještě co myslíte tou červenou čárou skrz zdivo? To má být podřezání? Pokud ano, tak to tu opravdu není nutné. :)

Detail izolace pod terénem

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Dovolil jsem si Váš obrázek upravit-modře jak by měla být izolace,minimálně ji doplnit jak jsem upravil červenou čarou! Bez toho nemá smyl provádět tepelnou izolaci!

Jinak názory na nopovku se liší,ale pokud ji dát tak jen ke zdivu do min.úrovně terénu!

doplněno 07.08.16 17:36:

v tom případě zapoměnte na čáry o jsem doplníl a pokud dáte nopovku,tak jen bez toho "fousu do zeminy jen podél extrud.polyše.Jinak běžně se dává ke spodku nopovky extrudu pod kamenivo žlutá drenáž (někdo ji raději ještě balí do geotextilie.Ale účinnost? nevím .Někdo tvrdí,že je zbytečnost někdo dobrá věc!

Detail izolace pod terénem #2
krtek*

v tom vašem obrázku chybí ještě zpětný spoj izolace...tzn..chybí svislý kus, který přetáhnete přes ten rohový spoj...doplnit ještě svislou izolaci řekněme od EPS+Perimetr až ke kantce...a ta je tam podle mě zbytečná...

ta izolace musí udělat "T"

hodnocení

Byl byste, prosím Vás, tak hodný a vaši myšlenku nakreslil? Stačí jednoduše v malování. Nejsem si jistý jestli ji dobře chápu. Děkuji!

doplněno 16.08.16 10:10:

Aha... Toto už vlastně před Vámi nakreslil rádce "diesel" No pokud jsou zaizolované základy, tedy izolace pod podlahou a na ni napojena svislá izolace, která tu je, pak si myslím, že není Vaše řešení nutné. Ve sklepě není nikde žádné vlhko.

krtek*

Je to růžovým zvýrazňovačem..nakreslil jsem to i mimo obrázek..sakra..nejde pdf..tak pod

doplněno 16.08.16 09:12:

jsem nahrál předtím ten původní obrázek :)) ..spěchám

doplněno 16.08.16 10:20:

díváte se na ten správný obrázek?.. nevidím,žy by to kolega kreslil.. ale tak je to na vás...já jsem pouze nakreslil jak by měla být spravně dle technologického předpisu být ukončena izolace mezis podní a horní stavbou

Detail izolace pod terénem #3
Detail izolace pod terénem #4

stany*
hodnocení

4x

S obrázkem bych i souhlasil, ale spíše doplním, proti vzlínání zemní vlhkosti přes cementové lepidlo se provádí v zateplení soklu v rámečku lepidla přerušení tohoto rámečku právě proto, aby po lepidle nevzlínala voda.

hodnocení

To je dobrá poznámka! Díky za ni! Je fakt, že tuto spodní část už jsem chtěl lepit na buchty místo rámečkem, protože sokl je z kamene a různě členitý.

doplněno 15.08.16 23:20:

@diesel: Ten fous bude asi vážně blbost. Pokud by se voda nebo spíše vlhkost dostala pod nopovku - třeba při větším slejváku, tak se bude hůře dostávat ven. OK, raději bez fousu, ale nopovku pak ještě připlácnu na cihelnou kantku. Taky si stále více pohrávám s myšlenkou místo nopovky použít lepenku a lepit ji tekutým asfaltem. Totiž na zakončení nopovky by se měla použít k tomu určená plastová lišta, aby tudy nezatíkala voda za nopovku a tak je docela mastná. Když si představím dávat ji kolme celého domu... no potěš... Ale to uvidíme. Jinak drenážka nemá podle mě moc smysl, spodní voda tu naštěstí není, bydlíme na kopci, hornina je tu spíše hnědá neúrodná a kamenitá - opuka či co to je.

Nopovku bych bral spíš jako ochranu polyše pod zemí.

doplněno 16.08.16 08:19:

@milancukrar: Ona tam asi bude, ale pod podlahou sklepa spojená se svislou izolací. Já ten dům nestavěl, takže nevím přesně jak to vypadá. Ale s vlhkostí zde není problém, takže předpokládám, že tu bude. Takže myslíte, že nemám dávat nopovou folii, ale přihrnout hlínu rovnou na perimetr? Ono za tou nopovkou by to i trochu větralo, což není tak špatné. Jiný účel by to samozřejmě nemělo.

hodnocení

0x

Dejvl, nevidím vodorovnou hydroizolaci ve zdivu. Nopovka je jen vyhazování peněz, včetně ukončovacích lišt. Byla by jen mechanická obrana perimetru. Odvod vlhkosti od domu nevyřeší nopovka. Hromosvod uložíte na dno výkopu. Proč chcete dávat něco, mezi kantku a perimetr? Snad jedině lepidlo v pruzích vodorovně.

hodnocení

0x

Dle mně nopovka může být a nemusí,nopovka to už je jen taková ochrana perimetru,ale ten je sám o sobě dost trvdý,takže nehrozí jeho neformace zeminou atd.

Škoda že perimetr není hlouběji,alespoň do nezamrzné hloubky,vy máte pouze 30cm.Tím by ochránil ještě více kantku od zemní vlhkosti a celý problém by byl vyřešený.Tedy pokud by nebylo nutné odvonění základu,položením odvodnovací trubky atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]