Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu.
kamarádce vlezla do domu sousedovic kočka a bivakovala tam několik dní
zničila jim spousty věcí / pokálela/ které jsou na vyhození a také dům doslova zablešila.
udělala si několik pelechů, které jsou plné jejích chlupů a blech.
Dům je velký. Musí se nechat deratizovat a to nejvzjde na malé peníze.
Také se musí nechat chemicky vyčistit kožešinové věci atd.
Kdo poradí co s tím? sousedé pojištění na kočku nemají a tvrdí, že má tabletu proti blechám a tudíž to není jejich vina.
omlouvám se všem za špatné uvedení zbavení se blech - napsala jsem deratizace, ale asi se tomu říká jinak- nevím to, takže jsem omylem napsala toto, což několik lidí irituje.
žádala jsem zde o radu, nikoliv o sdělování co kočky dělají či nedělají
psala jsem o škodě, která je prokazatelná - kočka si udělala např. na sedacím pytli FATBOY WC - ten je na vyhození a ten postřik celého domu proti blechám bude stát také dost peněz.
Myslela jsem si, že mi tady někdo odpoví, kdo má zkušenost a poradí co dělat.
už jsem ale mluvila i s právníkem.
My jsme kdysi zažili podobný malér na chalupě, která byla zavřená, byla jen otevřená horní ventilačka a před ní síť. Když jsme chalupu po pár dnech otevřeli, vyřítil se proti nám šílený kocour, který běhal i po zdech, na smrt vyděšený, skočil na záclonu, kterou okamžitě rozpáral odshora dolů, začal shazovat vzácné hrníčky a keramiku, no , dělal jak čert. Otevřeli jsme všechny dveře a vypakovali se ven. Pak kocour prolíl, jak neřízená střela ven a my zjistili, že se nám vydělal na válendu, na péř. deku, a ještě se to snažil zahrabat, tak že rozmatláno. Museli jsme vyhodit válendu, povlečení i deku, záclonu a vše rozbité. A jak se dostal dovnitř?Syntetická síť byla připevněna na dřevěném rámu a ten mizera tak dlouho se dobýval sítí dovnitř, až ji dole vytrhl z rámu a prorval se otvorem za rám, pak musel po síti ,úzkým prostorem vyšplhat k ventilačce a šup dovnitř. Ani jsme nevěděli, čí kocour to byl, ale snadno by se to dalo zjistit. Byl to starý, mazaný kocour.. Jen ty blechy , naštěstí, neměl.
No je to opravdu neštěstí, když se cizí zvíře objeví v něčím obydlí. Je to jak demoliční četa.
A uplně nejvíc mě dostalo, jak ti majitelé nevěřícně kroutili hlavou, jak je to možné, že se kočka vydělala na několika místech, když je tak čistotná a doma chodí jen na kočičí záchod. Asi ti lidé mají dlouhé vedení, protože kdo nemá kočku, tak prostě žádnej kočičí záchod nemá a kočka se vydělá kde chce . Blechy asi čapla někde venku, protože se prý toulala 12 dní. Má prý nějakou tabletu proti blechám, ale evidentně jí nepomohla .
Zdravím,
můj názor je ten, že je to chyba té vaší kamarádky, co k ní ta kočka vlezla. Když ví, že se v okolí pohybují zvířata (nemusí to být jen kočky, ale třeba i kuny, myši, potkani a další) a nechce, aby jí tato zvířata lezla do domu (na pozemek tomu většinou zabránit rozumně nejde), tak si má dům (či pozemek) zabezpečit tak, aby se do něj ta zvířata prostě neměla šanci dostat. A když už se do domu náhodně to zvíře nějak dostane, tak ho tam přece nenechám X dní, ale vyženu ho okamžitě po zjištění vniknutí (což je většinou u koček max během jednoho dne, i když třeba u myší, potkanů, kun to může být delší doba, než se jejich přítomnost zjistí) ven.
Vím, o čem mluvím. Měl jsem dlouhé roky kočku, byla venku či doma podle toho, jak chtěla. Přestože byla kastrovaná, chodili za ní kocouři z okolí. Kromě jednoho také kastráti. Problém jsem s nimi neměl, krmil jsem je taky, pečoval jsem o ně, mohli i do domu, ale jen když jsem byl přítomen doma. Byli to mazlíci, ale na rozdíl od mé kočky to byli prostě klasičtí kocouři - zvědaví, skákali po skříních, občas něco shodili, měli vždycky snahu kočce vyžrat krmení. Když to nešlo dveřmi, dostávali se do domu otevřenými okny. Takže následovalo zasíťování oken, posléze i dveří. A byl klid - jejich nezvané návštěvy přestali, do domu se dostali jen když sem je tam pustil a když jsem je doma nechtěl, vyhodil jsem je a zavřel sítě. Rozhodně bych si ale jakékoli cizí zvíře, které se pohybuje volně, nenechal v domě jako vaše kamarádka.
A s tím, že se k ní může nějaké volně pobíhající zvíře zatoulat musí počítat - kočku neuvážete jako psa, neomezíte ji plotem. To, že se majitelé o některá zvířata nestarají (jsou zablešená a pod.) je sice problém, ale těžko je k tomu někdo donutí, takže je nezvaným návštěvám výhodnější předcházet. Vaše kamarádka má prostě poučení pro příště.
už jsem mluvila i s právníkem
. chyba majitele domu to být ani nemohla at se vám to zdá jakkoli podivné. Ten kdo zvíře vlastní, tak za něj i odpovídá, tak to stojí v zákoně. I když se vím zdá, že kočku je nemožné uhlídat, tak prostě když je vaše, tak zodpovídáte za to, když něco zničí někomu a není možné vinit z toho souseda, že si nechal otevřený balkon, protože venku je 35 stupnů. Zvíře se musí hlídat ten, kdo je jeho majitel a nikoliv aby si obyčejný občan hlídal nostop své obydlí, aby mu tam nevlezlo sousedovic zvíře a nenapáchalo škody.
Např. pokud pes utíká neustále a zakousne sousedovi slepici, tak ho prostě musíte dobře uvázat a zabezpešit si váš pozemek, aby nemohl utéci a způsobit někomu dalšímu škodu. Pokud váš pes kouše, tak prostě musí nosit náhubek i když ho vedete na vodítku, protože ninkdo není na ulici sám a když se po někom ožene, tak je to vaše chyba i když bude na vodítku.
Podle toho co mi řekl právník, tak na náhradu škody má plný nárok i na tu dezinfekci bytu odbornou firmou, protože si majitelé měli své zvíře hlídat a zodpovídají za něj. Kdyby měli pojištění / odpovědnosti/, tak by to hradila pojištovna.
no, tak teď už jen prokázat, že to byla jejich kočka, protože to bude tvrzení proti tvrzení - zvlášť když píšete, že v baráku našli jenom výkaly a blechu a nikoli kočku. že se majitelce kočka ztratila ještě neznamená, že to nutně byla ona. konečně, zvlášť když majitelka kočky tvrdí, že jejich kočka je před blechami chráněná léčbou (a třeba že blechy neměla ani před zatoulání, ani po zatoulání)
V baráku se nejprve našly výkaly - potom uviděli v noci v domě kočku a další den si všimli letáku, že někdo takovou kočku postrádá a vypsali velké nálezné. Oni jim zavolali a kočku tam našli schovanou ve skladu, takže není pochyb, že to nebyla jejich kočka, ale za pár dní na to našli její vybudovaný pech - tam spousty chlupu a blech.
nešlo mi atdy řešit detaily, proto jsem nepsala uplně vše .
šlo mi o to, kdo má za toto jednání kočky odpovědnost, protože ta škoda nebude malá, obzvlíště pokud se bude muset celý domek zbavovat blech. Na to jsem se ptala.
Jak prokážete, že to byla jejich kočka?
Jak se tam dostala?
(Deratizace se provádí při přemnožení myší, ne blech.)
Jinak řečeno, moc se s tím dělat nedá, řekla bych. Tvrzení proti tvrzení. Mona
Našla jsem toto:
Ustanovení § 2933 obsahuje základní pravidlo, které určuje povinnost vlastníka zvířete nahradit způsobenou škodu, a to ať již bylo toto zvíře pod jeho dohledem, nebo pod dohledem osoby, které vlastník zvíře svěřil. Stejná povinnost pak stíhá vlastníka rovněž v případě, kdy jeho zvíře uprchne. Můžeme tedy konstatovat, že zákonodárce za povinnou osobu primárně označuje vlastníka zvířete, který bude odpovídat i v případech, kdy nad zvířetem nemá faktickou kontrolu, a to bez možnosti jakékoliv liberace.
Otázkou ovšem pořád zůstává, jak se kočka dostala do uzavřeného prostoru (byla nucena tam zůstat, dokud ji někdo nepustil ven). Chodila tam již dříve?
Z mého pohledu se tedy část viny přesouvá i na poškozené
to že to byla jejich kočka je lehce prokazatelné - ona se jim ztratila a všude vyvěsili leták s tím, že kdo ji najde, tak dostane odměnu 5000 kč a ona se našla u mé kamarádky. nakonec ani tu odměnu nevyplatili ve slibované výši, ale kočka toho opravdu dost zničila.
omlouvám se za špatnou formulaci - prostě musí zavolat firmu, která blechy hubí a to bude stát u velkého baráku docela dost peněz.
Prostě berme fakt, že kočka je sousedovic a ted co s tím dál
dobrý den,
Kočka se tam pravděpodobně dostala oknem, nebo v momentu, kdy se otevřely dveře a třeba se něco nosilo do auta, když je teplo, tak mají otevřenou i terasu. Musela tam být několik dní. Oni našli její výkaly, ale kočku samotnou neviděli. domek je opravdu veliký a jsou tam sklady, takže se v něm nelehko hledá a kočka je plachá. okamžite jak někoho vidí, tak zdrhá. Oni si mysleli, že tam přišla - vydělala se a odešla. Za pár dní ji však uviděli na schodech v noci a prohledali celý domek a nenašli jí - otevřeli i dveře v noci, aby mohla utéci.ale neutekla, jen se schovala.
Za sousedovic kočku odpovídají sousedi, takže s případnou náhradou způsobené škody se obrátit na ně. Spíš je otázka, jak dokázat škodu způsobenou tou kočkou.
Jo ovšem jestli doma sami zavřeli cizí kočku (byť nechtěně), tak to bude složitější, to si částečně za škodu mohou nejspíš sami. Ale jak moc, to si netroufám odhadnout. A kdyby se té kočce něco stalo (zdravotní potíže z důvodu hladovění), tak by za to zřejmě taky částečně mohli.
dobrý den,
li je
děkuji za odpověd. oni ji tam nezavřeli. ten barák je hodně veliký a mají tam i sklady. ona se tam prostě schovala a několik dní tam byla. Poznali to až když našli výkaly.
ted jsem mluvila se známým právníkem a jestliže pes či něčí kočka vnikne do cizího obydlí a udělá tam škodu, tak za to mohou jen majitelé zvířete, protože si ho nehlídali a je uplně jedno, jestli si někdo myslí, jestli je kočka uhlídatelná či nikoliv. prostě každý si zsvé zvíře musí zodpovídat a rizika nese on. dá se proti tomu pojistit, ale to udělá málokdo.
co je toto za dotaz? Slovo deratizace přece znamená zbavení domu hlodavců, odmyšení nebo odpotkánování. Se mi zdá, že vaše kamarádka trochu histrionsky přehání. Mezi kočkami žiji celý život, obvykle to vždycky byli nalezenci a nepamatuji, že by zničily spousty věcí nebo si dělaly pelechy, které by byly plné blech. To co tak katastroficky popisujete, se prostě nestalo.
Mě už se zase zdá, že si tu někdo zkouší námět pro 123456789 díl Ulice. Jestli vám sousedova kočka nadělala bobky do bytu, tak pravděpodobně proto, že vám vběhla do baráku, vy jste si toho nevšimli, zamkli jste ji tam a nechali tři dny zavřenou. Pak bych se těm kočičincům a pelechům nedivil. Jenže v tomto případě je kočka ve věci zcela nevinně a problém je na vaší straně. Vy jste si ho způsobili sami. To teda nechápu proč do věci interesujete právníka a čeho vlastně chcete dosáhnout.
dobrý den
příspěvek jsem psala já auž jsem výše uvedla, že jsem nevěděla jak se tomu říká, takže nechápu vaše silná slova o histerii - jen jsem se spletla
popsala jsem tady faktický stav věci a nikoli statistiku co kočičičky a nalezenci zpravidla dělají či ne. Napáchala v domě dost škod a to třeba jen uvádím, že si ze sedacího putle FAT BOY udělala WC - ten stál skoro 2000 Kč a je na vyhození. větší náklad bude ale odstranění blech z domu a to snad víte, že není tak lehká záležitost a navíc když má domek asi +4 místností - stačí to spočítat.
Tak pochopitelně, že majitel zvířete zodpovídá za to, co zvíře provede. Ohánět se tím, že je to kočka a nedá se uvázat k boudě, je zcestné. Prostě majitel odpovídá za škody a tečka. Jiný problém ale bude, jak prokázat, že to byla ta konkrétní kočka. Zase, pochopitelně to jde, ale je to drahé. Musíte se připravit na to, že do rozhodnutí soudu ponesete věškeré náklady Vy. A je otázkou, jak o těchto nákladech rozhodne soud.
Odměna za kočku - veřejný příslib. Lze vymáhat soudně. Domnívám se, že když Vám vyplatí celou odměnu za kočku,tak by to na škody mohlo stačit. lepší něco než nic
děkuji za odpověd. No asi to nebude tak těžké prokázat, že to byla tato kočka , jelikož ten vybydovaný pelech byl plný jejích chlupů a tam jsou i ty blechy, které po postřiku okamžitě chcíply - mají to nafocené a dokonce odebrali vzorky chlupů i s blechami.
nejhorší je, že byla ve velké skříni - vše se musí vyprat a nebo kabáty chemicky vyčistit. prostě je to dost finančně náročné. Ta odměna za nalezení kočky bude tak akortá stačit na tu chemii a praní věcí jak to vidím já. protože tento týden už prali asi 30 x .
nemluvě o tom, že jsou celí zeštípaní od blech.
je to opravdu peklo . Museli desinfikovat i sklad a všude kde ta kočka bivakovala.
také mi nejde do hlavy proč někdo dá vysokou odměnu za nalezení a pak řekne, že ty peníze nemá. lidi jsou fakt dneska divný a nikdo nedrží svý slovo
Já mám pejska - střední rasu a mám pojistku pro něho- stojí to pár stovek ročně, ale mám klid. člověk nikdy neví - poperese s jiným psem a pak bych musela platit veškerá ošetření a tak a proto raději volím klid za pár stokorun. Někdo ale na to nemyslí a pak se diví že na něj někdo podá žalobu a pak ho to bude stát třeba o pár desítek tisíc víc.
A teď tu o Červené Karkulce prosím..
Pochopila bych, kdyby nevědomky kočku doma zavřeli a odjeli. Ale bydlet několik dní pod střechou s jednou kočkou a nevšimnout si toho? Jedině, kdyby bydleli na zámku a kočka byla v jiném křídle. Když se Vám kočka doma byť jen vyčůrá, rozhodně to poznáte po čichu. A skříně nechávají otevřené? Že si kočka udělala pelech i tam?
A ty blechy.. ta kočka by musela být úplně strašně zavšivená, aby za sebou všude nechávala tolik blech a ty ještě čekaly na selfie s majiteli domu...
Nevím, jestli bych majitele nezažalovala za to, že kočku úmyslně zavřeli ve svém domě s vidinou výdělku v podobě inkasování vypsané odměny a odškodnění za fingované škody v domě... Možná by to bylo slovo proti slovu.
Případně by se tu ještě mohl objevit odkaz na výhodné pojištění :D :D
Samozřejmě že plnou odpovědnost mají majitelé zvířete a každý kdo má zvíře a není schopen ho od rána do večera hlídat by si měl na tyto věci pořídit pojistku. Kočky mohou napáchat velké škody v cizích domech.
řešil jsem pro příbuzného podobný případ ohledně fretky, která někomu utekla v panelovém domě. Dostala se do bytu otevřeným oknem/ ventilačkou/ a doma jim udělala neuvěřitelný nepořádek a škody.
Samozřejmě všichni věděli v domě komu ta fratka patří, ale když se rozkřiklo co všechno fretka v bytě udělala za paseku, tak se majitelé o fretku nepřihlásili a řekli, že tato není jejich/ jak rychle se lásky k zvířeti zřekli/
No ale to se nakonec prokázalo velmi lehce a to přes veterináře a ta rodina musela všechny ty škody zaplatit a vyšlo je to skoro na 20 000 Kč.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.