Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výroba domácího vína - z čeho teď?

Od: vinner odpovědí: 9 změna:

Zdravím vás,

našel jsem včera na půdě po prarodičích demižón cca 35L i s kvasnou zátkou, tak mě napadlo, že bych rád udělal nějaké domácí víno, dotazy na vás na rádce zní:

1. Z čeho se nyní dělat dá? Už je po třešních, bez odvetl... nemám lis, takže přímo hrozno nechci...

2. Nemáte nějaký návod, případně odkaz na stránky, kde se tohle řeší, nic pořádného jsem nevygooglil..

3. Odkaz na nějaký dobrý eshop, kde bych zakoupil kvasnice, novou kvasnou zátku, koš na demižón atd? Takový jsem taky nenašel..

Děkuji všem za rady!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
04.08.16 11:51
hodnocení

0x

Rybíz.

Mám doma tenkou knížku Domácí výroba alkoholických nápojů. Tam se konstatuje že zkvasit se dá všecko v čem je cukr nebo škrob. Vzhledem k tomu že dneska je všechno na internetu, stačí zadat název knížečky do vyhledávače a určitě najdeš podobných návodů hafo. Momentálně bych asi zkoušel víno ze švestek, žlutých špendlíků nebo třeba ze žita. Dělal jsem i z jiného obilí ale bylo nijaké a skončilo v destilačním aparátu :)
doplněno 04.08.16 14:56: nojo rýže . To mi připomnělo demižon s rejžánem :) Jeden čas se hodně vyrábělo domácí činzáno. Kdo si potrpí na hubolepy ten ještě dneska při vzpomínce na ty časy mlaskne :)
vino

Nejspíš tato kniha

vino.kvalitne.cz/...

Aronie, Černý jeřáb vynikající. V knize není. Podobné jeřabina, nebo trnka

cicko*
hodnocení

0x

Chleba, rýže a pod.

janm*

Přiklonil bych se k tomu rybízu, nemáte-li zahrádku sám, zkuste se obrátit na známé kamarády sousedy, co já vím tak v mém okolí se běžně rybíz i "rozdával" např. kolega ho měl tolik že co nespotřeboval podaroval, jedním z dobrých a chutných využití je i rybízové víno...

vinner
hodnocení

0x

No jo ale jen tak bez návodu ho neudělám :(

hodnocení

0x

Návod netřeba, musíte vyzkoušet. Osladit vodu (min,10/max.18% cukernatost), přidáte ovoce které seženete. Pokud nemáte lis, je to trochu problém, z jablek se šťáva špatně mačká rukama ale ribíz je v pohodě ;) Celé to dáte do demižonu a počkáte až zapracuje příroda. Kvasná zátka není nezbytně nutná a kvasinky se přidávají na výnos, kvasit to začne i bez nich. Základ je dostatek cukru a kyselin - ten poměr dělá výsledek a samozřejmě množství a kvalita použitého ovoce. Pokud seženete dostatek rybízové šťávy, můžete vynechat vodu a pak to bude žůžové víno. Přesně tak to dělali naši "stařečci" bez internetů, kvasinek a enzymů. Místo kvasné zátky na hrdlo položili jablíčko ...

hodnocení

0x

Dobrý den,kvasinky,kvasnou zátku v drogerii,koš jsme nikdy neměli a víno jsme dělali i z chlebových kůrek,rýže,šípků a bůh ví ještě z čeho. :)

danys*
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]