Nejste přihlášen/a.
Když vidím taková kamna, tak zajektám zubama. S takovými kamny jsem vyrostla. Jedny byly v ložnici a jedny v parádním pokoji, kde se v nich topilo jen na Vánoce. V obojích se muselo topit 2 hodiny, aby byly vlažné, skoro teplé. Když už hřály, zahřály vzduch, ale peřiny byly jako led! Prostor, do kterého se nakládalo, byl poměrně malý, takže se ješte v noci muselo přikládat. Topili jsme v nich většinou dřevem. Z uhlí kamna nadšená nebyla. Táta vymyslel: Dal do dvířek rouru, kterou utěsnil nějakým plechem a přistavil petry. A ty pak vyměnil za piliňáky. Ta kamínka vyhřála místnost mnohem rychleji a kouř stačil kachláky ovlažit. Děs, děs, děs! Člověk se stane otrokem kamen a o teple ani moc řeči nemůže být. Když do nich nenakládá od rána do rána.
Repkin, to máte pravdu. Ty v naše byly dlouhé, široké a skoro bystrozraké. Obeje byly skoro do stropu. Ty, na které se ptají, to jsou prcíci. Mají i malé topeniště.
120kg kamna s kachly jsou jen ozdoba . Tam proletí teplo do komína a nic se neakumuluje .
Bud něco takového - romotop.cz/...
Nebo jsou dobrá kanadská kamna . Ty spalují dřevoplyn na nízké rychlosti hoření a máte dlouhou dobu mezi přikládkou (dlouho topí) krbova-kamna.heureka.cz/...
Vrátil bych se k těm kachlákům, pochopitelně těžká akumulační kamna jsou zase v kurzu ovšem jsou celkem drahá a zabírají dost místa. Ta arpani píšou že jsou "replikami"starých kamen, vypadají dobře, ale chtělo by to blíže prohlédnout ohniště, je-li pouze ploché čili jen dřevo, a také jak je hluboké a jak je řešen vzduch, mám obavy aby přívod vzduchu do kamen byl dostatečně "regulovatelný"aby to nebylo "po staru"jen využití "škvír"(přirozených netěsností) neboť nemají-li být kamna "jen na ozdobu"měla by být i dobře regulovatelná a ovladatelná ...
Kdo chce přenosná kachlová kamna která mají "tahy"(jako kachláky mívaly) ale zároveň nechce být vázán jen na dřevo, ale chce prodloužit spalovací cyklus i pomocí hn. uhelných briket nebo po záruce nasypat kamna hn. uhlím oř. 1 a nechat samostatně odhořívat shora což znamená minimální obslužnost, dlouhou výhřevnost, minimální v podstatě nulovou kouřivost a doma čisto bez nutnosti stále kolem kamen "skákat"pak jsou možností i tato kamna:
Kachle si můžete zvolit na přání, mají primární a sekundární přívod vzduchu, mají šachtu, velkou plotnu na vaření, nejsou "zas tak drahé"pohybovali se kol. 18-20 tisíc...
Dobré jsou i modely s plnými dvířky:
anebo
Ale u plných dvířek bych se pana kamnáře dotazoval na řešení sekundárního vzduchu a pokud "není"požadoval bych v horních dvířkách udělat "šoupátko"stačí jednoduché. Designem je to stylovka a i funkční.
Nevím jak je řešen rošt ale požadoval bych možnost ovládání "třesení"zvenku a je-li to možné nechal bych si tam nainstalovat rošt OTOČNĚ VÝKLOPNÝ který dává tato firma do svých sporáků je to bezva, jediným pohybem ruky je vše v popelníku za zavřenými dvířky což je nesmírná výhoda. V každém případě je ale nutné aby jakákoliv úprava nesnížila zbytečně šachtu!
Tyhle kamínka má známý na chatičce 4*4m . Zdi má chatka z plných cihel a v zimě na silvestra nám trvalo vždy celý den než se vytopila na obyvatelno . Žadnou šachtičku jsem v nich neviděl , měly rošt pod horními dvířky (možná jiný typ?)
Moc netopila , topila spíše plotna . Žádné tahy tam nejsou , ale jsou těžká dost (možná metrák) . Ted má šamoty vysypané , tak s nimi už rok netopil , snad si je dá dopořádku.
Myslím pane Jendo že jde o jiný typ, POZOR tato firma vyrábí i velmi podobné sporáky , tam ta šachta není to je pravda rozměrově jsou jako Kemas, myslím že "korpus"je stejný vnitřní provedení jiné...
nebylo to něco takového?
Ale kamna jsou to již dražší, čili každému doporučuji pokud by o nich uvažoval kontaktovat Vysočanku a na podrobnosti se vyptat ideální je si domluvit schůzku a kamna si prohlédnout v reálu, to ostatně jsem udělal i já sám než jsem si koupil kamna. (petry) Jinak se vyrábí jakoby "na zakázku" čili je to něco mezi "sériovkou" a "zakázkovou" výrobou, nevýhodou je vyšší cena (cca 18,20 +,-) výhoda ale zase je, že si zákazník může říct co by od kamen chtěl a s kamnářem se domluvit, dokonce jsem četl že si je někdo nechal udělat jako "teplovodní", apod. kachle, dvířka, to vše si prý může zákazník zvolit...
Málo výkonná? Kolik potřebujete? Ono takto v těchto kamnech se dá pomocí stáložárných paliv nahradit "akumulace", stáložárná funkce je velmi "aktivní" funkcí a umožní to, k čemu by jste jinak musel mít "tuny" akumulační hmoty. Tato kamna nepracují tak, že se "natopí" a pak "teplo vydávají" nýbrž s uhlím umí hřát velmi velmi dlouho dle velikosti šachty odhaduji že den (24 hodin) by na min. výkon neměl být problém, navíc je možné přimíchat i uhlí černé které sice "není povoleno" nicméně je možné užít bez újmy všude tam kde je šamotové ohniště a litinové prvky, ne plech, což by tady taktéž bylo.. Čili dle mne tato kamna mají co nabídnout, nevadí-li uživateli užití i stáložárných paliv...Jistě design je otázka čistě subjektivní pokud se nelíbí, nelíbí
Patříte-li k náročnějším zákazníkům a máte svou představu pak je možnost nechat si kamna zhotovit, nechci vás strašit ale tady jsou ceny velmi velmi vysoké pochopitelně v závislosti i na vašich požadavcích
P.S.! Objem šachty pro případ efektivnějšího užití hn. uhlí by měl být alespoň 17 dm3, případně vyšší /pro denní samostatnou činnost na jedno naložení hn. uh./ jaký je skutečný objem šachty nevím, neboť jsem vycházel z vnějších rozměrů kamen (+,-) je tam ale ještě ta věc, že kamna mají vzadu "tahy" a je možné že ačkoli jinak se šachta jeví dostatečně vysoká, může být dosti objemově "zúžena" právě těmi tahy, proto pokud by chtěl někdo kamna užívat i na hn. uhlí jak jsem popsal výše pak doporučuji kontaktovat Vysočanku a zjistit si přesné vnitřní rozměry ohniště. Podstatná je výška ohniště tj. od roštu k spodnímu okraji horních dvířek kráte hloubka zepředu dozadu kráte šířka zleva doprava (vždy od šamotu k šamotu) = objem
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.