Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytáhnutí mosazného prodloužení

Od: amaterek odpovědí: 10 změna:

Má prosím někdo z vás nějaké know-how jak "vytáhnout" mosazné prodloužení o pár mm směrem ven aniž by neprotékalo? Výměna za 5mm je dle mého názoru již moc. Mám obloženou koupelnu a chystám se nasazovat roháčky a baterie, ale asi ve 2 případech (důvod není podstatný) jsem zjistil, že když jsem nasadil cvičně roháček tak, abych jej našrouboval a zkontroloval správnost, tak mi už krycí rozeta škrtá po obkladu. Napadlo mě přidat šňůry na závit, ale chci to posvětit, zda je tohle řešení vhodné.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jentak*
hodnocení

0x

Já to řešil obroušením růžice(rozety) o těch pár mm. jde to celkem snadno. když se nespěchá, ani to není vidět.

amaterek
hodnocení

a ukázal byste mi výsledek? toho se právě bojím..

doplněno 02.08.16 14:52:

někde na googlu jsem tu našel obrazek jak paní řešila kapající roháček a byla tu fotka, že ta měla tu prodlužku dokonce vystrčenou před obklad. U klasického roháčku s kulatou rozetou bych se toho asi nebál, ale u hranatého mi přijde, že je rozeta placatější..ten bohužel nemám ještě k dispozici tak to řeším pouze teoreticky..nechtěl bych je vracet

roseta

Trochu nerozumím. Taky jsem měl zakončení fitynky utopené pod obkladem. Měl roháček kde se krytka opřela a asi bych těžko dotahoval. Pak jsou roháčky kde krytka líta zcela volně a roháček utáhnu na krev.

krtek*

zkusím popsat detailněji... mám fitinku pár mm pod obkladem..vemu roháček nasadím naň rozetu..a když jej zašrubuju a dotahuji tak rozeta už se natlačí co nejblíže to jde ventilu (a dál nemože jít) a zároveň škrtá po obkladu. Tzn. Pokud bych roháček dotáhl jak mám podle návodu, tak mi rozeta vykrouží kolečko na obkladu.

tzn..plocha, po které je možno hýbat s rozetou (např. na odkrytí a zakrytí otvoru) je krátká

roseta

Pokud mluvíme o stejném. Na roháčku závit pak další hladké tělo s větším průměrem o který se opře krytka. Jiný roháček za závitem hladké tělo stejného průměru a krytka se posune až k páčce, takže roháček zašroubuji hlouběji.

instal
hodnocení

0x

Je několik možností:

a) prodloužení vyšroubovat, znovu napakovat a zašroubovat na menší počet závitů (u kvalitního těsnění stačí i jen dva závity, asi nejllepší je koudel+ akryl.tmel). Tmel má výhodu že zalepí a v závitu se to pak neprotáčí (koudel je kvůli tlaku v závitu pro vytvrzení tmelu)

b) do prodloužení nesahat, ale roháček zašroubovat na míň závitů (příp. kombinace a+b)

c) dát delší prodloužení, příp. ho zkrátit na přesnou délku - ubrousit, uříznout nebo stočit na soustruhu.

Pozor příliš velké napakování může roztrhnout "díru", málo napakované poteče.

amaterek
hodnocení

Děkuji.. variantu A jsem chtěl použít u B nevím zda bude v tomto stavu reálná..a u C (zkrácení) tu jsem měl v hlavě, ale neodvážil jsem se ji zde prezentovat, abych nebyl náhodou za debila :))

instal

Neni to raketoplán ;)

Prodloužení jsou po 5mm, a+b znamená zašroubovat míň o maximálně 2,5mm a to závit v pohodě pokryje.. Tj. zkracovat prodloužení je pro perfekcionalistu (a ten to zkrátí samozřejmě na soustruhu ;)

martondra

Dobry den

hlavne to nepakujte koudeli a tmelem-nebo vam to praskne.Dejte tam tesnici nit,kdyz je prodlouzeni kratke tak tam dejte o 5mm delsi,takze jestli tam mate prodlouzeni treba 20mm tak tam dejte 25mm prodlouzeni.Kdyz bude prodlouzeni trochu vylizat tak to nevadi.Zakryje to ruzice.Hlavne to dotahnite s citem a nezapomente zavit poskrabat platkem.Nesmi se protocit tesnici nit pri dotahovani a samozdrejme to musite namotat na spravnou stranu.

instal

Pokud nenamotá moc tak nic nepraskne - koudele jen trochu pro vytvoření MÍRNÉHO tlaku v závitu pro vytvrzení tmelu - pokud je samotný tmel, tak bez dotažení "na konec" nezačne vytvrzovat. Na složité aplikace kdy to je jen na ty "dva závity" je tmel lepší než těsnicí nit/ teflon/ samotná koudel.

V jeho případě by podle popisu nit měla bohatě stačit, nebo i cokoliv jiného...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]