Nejste přihlášen/a.
Vaše otázka mě zaujala a tak jsem pobrouzdala na nettu, zdroj neuvádím je to z několika článků.Dřevo morušovníku se používá také na výrobu hudebních nástrojů pro svoje dobré vlastnosti (je velmi odolné a nástroje z tohoto dřeva, mají dobrý zvuk) nebo nábytku (od misek po lavičky). U nábytku je nutné počítat s tím, že dřevo časem mění odstín. Dřív se z morušového dřeva vyráběly velmi kvalitní hokejky. Morušové dřevo se velmi dobře hodí na grylování drůbeže, dodává masu specifickou, nasládlou chuť. Morušové dřevo se hodí na topení ale dnes by s ním topil jen blázen, moruše u nás téměř nejsou a mají o ně zájem ti co kvalitu morušovníku využijí jinak než do kotle. Dřevo obsahuje latex a tak když strom vykácíte i za několik let, může vyrazit znovu. Latex obsažený ve dřevě, zabraňuje hnilobě. L
Nevím jaké máte podmínky pro jejich uchování,osobně bych nekácel,protože jsou docela vzácné -osobně jsem za celý svůj život zatím viděl jen 2 tyto stromy!nebo nejprve nechal vzejít jeden nový a pak teprve staré složit! Ale je to Vaše rozhodnutí! sie jste se na toto neptal,ale asi u stromů této velikosti budete muset zažádat o povolení vykácení a toto provést v období vegetačního klidu!
Hmm pěkný stromy,v tomto případě je asi fakt lepší shodit-ale zkusil bych nahpodit na aukru či na nějakých inzertních portálech a kmeny prodat -možná by to byl pěkný příspěvek do rodinného rozpočtu!
Zdravím
Bohužel netuším, zkoušel jsem pohledat na netu neboť by mně to také zajímalo, prakticky ale takto, kvůli topení bych je rozhodně nekácel, není to u nás zas tak častý strom, na druhé straně jestli ho "chcete" kácet tak jako tak, pak shoří po vysušení také. Já když sbírám klest na podpal a přitopení beru co je, topol, špendlík, vrbu, kozičku (černý bez)...
Morušové dřevo je velmi vzácný a ceněný materiál, který zrající brandy přidává nejjemnější harmonii chutí. Brandy, uložená v soudku z morušového dřeva získává skutečně bohatou chuť a zlatavou barvu dřeva. Moruše však dodá krásnou barvu a chuť také whisky, koňaku a zjemní silnou chuť ovocných pálenek. 8l soudek stojí 96 euro.
Já bych kácela ale pokud je dřevo zdravé, nabídla bych ho k prodeji.
Jako zavolat jim, že na těch stromech zpívají slavíci, jestli ho nechtějí na kytaru? Položit, nechat nařezat a 5-10 let sušit, přeskládat a zase sušit. Pak máte bohactví. V tomto stavu je prodejní cena za odvoz - možná. V tomto stavu ani nevíte jestli je dřevo zdravé.
Kam napsat to vážně nevím, asi oslovit truhláře, dát inzerát na nett. Nemusíte řezat a sušit, to byste stejně neudělal patrně dobře a kvalita dřeva by se snížila. Prodávali jsme dva ořechové kmeny puškaři na pažby, odvezl celé, nařezal a dal sušit do sušičky, jelikož to byl kamarád tak cenu pro cizí neznám.
Dobrý den,tak mě napadlo,že možná máte vzácnost o které ani netušíte.Jsem už dost starý,ale řeknu Vám ,že s morušema jsem se setkal za celý život jenom jednou. A to podle mého jsem sjezdil dost míst jak u nás tak v cizině.
Osobně jsem se s tímto stromem seznámil na vesnici kam jsem jezdil k prarodičům.Moruše patřily k zámku,kde rodiče
kamaráda pracovali jako správci a pěstovali bource marušového a v zimě spřádali hedvábné vlákno.Vím,že jsme
kamarádovi pomáhali trhat listí z maruší,kterým bourec živí.V srpnu jsme pak trhali plody,podobně jako třešně.Vzpomínám
si,že na jednom stromě byly bílé,na druhém červené-malé sladké šištičky.
A tak si myslím,že než porazit takové vzácné stromy by možná bylo lepší zkusit to také jako na zámku.Jsem přesvědčen
že prodat plody by nebyl problém,dnes se prodá vše.No a pěstovat bource,nevím zda to u nás někdo provozuje.
Ale hlavně byste mohl vyrábět nejkvalitnější hedvábí(původně to celé vzniklo v Číně).
Myslím,že porazit takové stromy je škoda,a možná by to byl dobrý přivýdělek,jaké jsou cenové relace na hedvábí
nemám tušení,zkuste se informovat.Pokud by se to podařilo zamlouvám si jednu špulku.
S pozdravem fero
Našel sem tabulku drevari.cz/... uměl by někdo z těch jednotek tvrdosti a vahy říct jaky je srovnání z dubem?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.