Nejste přihlášen/a.
Pokud nemáte praxi v ručním šití /já vím, že nemáte, ale ani dnešní děvčata nemají/, tak je zcela zbytečné se s tím trápit. Ten výsledek prostě nedocílíte. Stehy pravidelné mít prostě nebudete.
Ve velkých obchodních centerech, v pasážích jsou nabídky k ušití, k úpravám i opravám oblečení. To rovné mají švadleny během chvilky na šicím stroji. Určitě finančně nevykrvácíte, je to služba, nedá se nic dělat..
Nabídky švadlen určitě jsou, jenom se mnohdy skrývají a nejsou hned na očích.
Já bych použila zažehlovací vlizelínový pásek, podélně rozstřižený na dva stejné díly. Okraje zahnout, zažehlit nejprve bez a potom i s páskem - tedy kdybych neměla možnost to ušít na stroji. Pak jen přišít ručně poutka a je hotovo.
Nebo tento, nemusí se ani stříhat :
Možná by se místo poutek dala použít plachtová oka:
Plachtová oka by zřejmě použít šla ale je nerentabilní. Nástroje na jejich připevnění (děrovací a uzavírací průbojník, doprava) by vyšli na cca 1200kč a neměl by žádné další využití.
Vizelínový pásek do 1cm by asi použít šel pokud se lze přilepit/natavit na hladký materiál plátna. muselo by se vyzkoušet jakou teplotu a dobu zažehlování a zda se nebude odlepovat při skládání, rolování plátna.
Tak drahé pomůcky nejsou nutné, případně lze použít oka plastová, stačí jen trochu pohledat. karavan.cz/...
Ahoj, souhlasím s oběmi odpověďmi. Bez praxe určitě nedocílíte té vzhlednosti, na stroji to bude za minutku a hezké. U nás, a to jsme malé město, takové úpravy nabízejí i Vietnamci na tržišti. Všití zipu do kalhot za stovku... to jde, ne? A kam se hrabou 2 rovné okraje. To máte za hubičku...jen se zeptat nebo víc všímat zpráv v okolí.
Přestože šít umím, ručně by se mi to dělat nechtělo, ušila bych to strojem. Zkuste přehnout oba okraje o požadovanou část do rubu a zažehlit. Potom z rubu přišpendlete tkaloun a ušijte. Nemáte-li v šití praxi, nepočítejte radši moc s tím, že se Vám podaří rovnoměrné stehy. [Jakou nit jste koupil? K plátnu a tkalounu by měla být přírodní. Jestli jste koupil umělou, nemusí to "dělat dobrotu".]
Souhlasím s odpověďmi nade mnou. S ručním šitím mám zkušenosti a myslím, že bych to zvládla rovně - ale je to pořádná fuška. Asi by se mi do toho nechtělo. Záleží, na co to potřebujete, ale v různých bazarech, secondhandech apod. se podobné věci často dají najít už hotové (nebo alespoň hotové do značné míry, stačí je potom jen upravit) - a za pár korun.
Dobrý den, já zažehluji tuto pásku z Ikey, po vyprání textilie je dle situace vhodné pásku zkontrolovat a event. jí znovu zažehlit (tu samou co tam byla) ikea.com/... (v odkazu je i odkaz na "Příručku"kde je popsáno jak se s páskou zachází, primárně to je určené pro závěsy). Vyhnul byste se šití po těch dlouhých stranách...
OK plátno by se nemělo při použití příliš zašpinit aby se nemuselo často prát a neměnila se barva (nevypírala, netmavla, neflekatěla atp.)
Nejbližší Ikea je sice trochu z ruky ale třeba by se našel někdo kdo tam má cestu a dovezl by nebo holt tam zajet.
Předpokládám, že když je na záclony tak nevadí častější skládání, rolování a ohyb při ukládání plátna.
Ahoj.
Prosím tě, nevymýšlej si blbiny a neřeš věci, který jsou běžně na trhu. Prostě si to vem pod křídlo a zajdi-zajeď k nějakému čalouníkovi. Ti na to bytelnější šití mají speciální stroje, znají ty správný postupy. Proč si to pořád nějak bastlit sám? To fakt nechápu?
Jinak dnes odpoledne jsem obvolal 3 krejčovstní a 2 švadleny v okolí. Na ostatní čísla nikdo nezvedal nebo jsou již nefunkční. A bez úspěchu. I když si myslim, že na stroji by to muselo být zkušenou švadlenou obšito do půlhodiny (možná i s poutky) tak jedna odmítla, že na takový věci nemá čas a prý se to nevyplatí a dělá hlavně šaty a oděvy. Ostatní měli buď problém s tím, že si chci přinést vlastní látku nebo nasadili tak nepřiměřeně vysokou cenu aby mě odradily. V ceníku měli např. rovné šití lem závěsu 30kč/m a poutko na závěsy 30kč/poutko což už vychází asi na 700kč a samo o sobě je moc ale řekly si i 900kč a to bych ještě dodal vlastní materiál, tak tudy asi cesta nevede.
Mně se to přece jen nezdá... nevím, jaké máte plátno, možná nějaké speciální. Ale nedal by se třeba použít nějaký ubrus/ prostěradlo/ přehoz/ závěs apod. z podobné látky?
A použít místo látky vhodný kus tvrdého papíru (kartonu)? Možná by ta látka na něho šla i nějak připevnit a vzadu zahnout - tak by dobře držela tvar.
Možná by také byla dobrá sololitová deska (vhodně upravená).
To je pravda - zmíněného Vašeho příspěvku jsem si nevšimla. Ještě je možnost do horního a dolního kraje plátna zašít velmi pevné dráty - tenoučké kovové tyčky po obou celých délkách. Plátno by tím bylo přirozeně napjaté jak v horizontální, tak vertikální úrovni (tam působením spodní zátěže). Potom by se dalo i dobře srolovat.
Zdravím,
do holky (jedno jakého věku) mám teda hodně daleko, ale
- na šití bych se vykašlal, použil bych lepení či zažehlovací pásky (dnes se velmi často textil spojuje lepením místo šití - rychlejší, nemusí se umět šít, není potřeba šicí stroj
- možnosti - lepidlo (ideálně asi PVaC disperze - Herkules apod.)
- zažehlovací pásky, zažehlovací suché zipy, samolepící suché zipy
Řešil bych to asi tak, že bych na plátně nahoře a dole udělal (některou z výše zmíněných technologií) tzv. tunýlky (jako se to dělá, možná teda už jen dělalo, na záclonách) a těmi bych provlékl trubky potřebné déky.
To lepení je supr nápad, hlavně pozor na množství lepidla, aby se moc neprosáklo do lícové (viditelné) strany. Případně použít tavnou pistoli.
Já bych vypnutý horní okraj plátna přiklepla několika hřebíčky na dřevěnou tyč kulatého průměru - něco jako silnější násada od koštěte, na každé straně tyč přesahuje a za tyto přesahy se zavěsí - a spodek založila lepením. Případně by se tam dala vlepit nějaká zátěž jak tu někdo radil, aby bylo plátno po pověšení hladké. Plátno by se po použití rolovalo na tyč jako roleta. Další varianta: použít tyč na horní i dolní okraj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.