Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přišít?

Od: green35 odpovědí: 23 změna:
Ahoj
Nevěděl jsem kde se nejlíp zeptat pro dobrou radu tak zkouším tu.
Asi je to otazka spiš pro holky snad sem nějaký chodí (vlastne zeny - dnesni holky z domácích prací neumí nic... :-x )
Mam koupene platno (docela drahe tak to musi vyjit napoprve) 140cm na výšku 150cm šířka střižené z metráže takže zarovnany rozměr 150cm nějak prošitý z výroby jednou linkou za kterou se už třepí, nezarovnaný rozměr 140cm asi by chtěl založit/zalemovat nebo jak to nazvat aby byl pevnější a netřepil se, nevytahal a to je:
Problem č.1
Jak začistit okraje 2x 140cm co nejjednodušeji (nejméně pracněji nejrychleji svépomocí) bez šicího stroje a zvláštních pomůcek. Předpokládám přehnout cca 5mm na zadní stranu a prošití vhodným stehem.
Problém č.2
Plátno musí mít poutka minimálně na vrchní a spodní straně. Bude zavěšeno a napnuto. Nesmí být jakkoliv zvlněno naprosto hladké. Koupil jsem tkaloun a nit stejné barvy. Nejlépe kdyby poutko bylo ze zadní nepohledové strany a z přední jen úhledné stehy ale na takovou variantu návodu jsem nenarazil nejspíše pro extrémní pracnost i když třeba některá ramínka na dámských šatek tak přišita jsou. Tak těch 1x1cm tkalounu zasahujicích na pohledové straně přežiju
Hledal jsem články a videa např. o přišívání poutek na ručníky, utěrky, chňapky, záclony atp. A že těch návodů moc nebylo navíc některý byli pro šicí stroj který nemám takže to musí být přišito ručně. Těch cca 5 nebo 7 poutek nahoře a dole snad zvládnu. Je mi 35 a 10let bydlim a vše v domácnosti si dělám sám včetně ženských prací, protože i s občasnými známosti s "něžným" pohlavím v trvání i 1,5 roku mi k tomuto účelu zatím žádna příliš neposloužila neboť dnešní mladé holky k vedení domácnosti nikdo nevedl, neučil, nemotivoval, nenutil (narozdíl od líčení, barvení vlasů, nehtů a ...) navíc jsou líné a prostě se jim nechce to učit a dělat.
Co se šití týče těch 10let jsem si vždy vystačil se zahrádkovým stehem (občas mírně upraveným dle potřeby) a přišitím knoflíku. Na založení dlouhých kalhot a zašití nějaké dírky, prasklého švu nebo ponožky mi to stačilo (i když za stejnou hodinu co trvá zašití velké díry na patě bych za hodinu přesčasu v práci vydělal na 10párů nových). Ale tady si nějak nevim rady. Protože jsem sice už dělal nějaký pokus dle návodů co jsem našel ale výsledek nepoužitelný a nevzhledný skončil akorát zničeným kusem tkalounu a nutností odstřihnout 2cm plátna kvůli odrbanému rohu po neúspěšných pokusech. Naštěstí bylo plátno o 3cm širší. Původně jsem myslel, že bude za hodinu hotovo (jen poutka ne lem) a budu moct pracovat a po dvou dnech pořád nemám nic. V okolí šikovná ochotná ženská žádná neni (nevím o ní) a dávat to néjaký švadleně je určitě cenově nerentabilní. začištění/založení okrajů nevim jestli budu vůbec dělat, protože při představě kolik času bych strávil a dalo práce ručně úhledně zašít 2x 140cm popř. i těch 2x 150cm se mi orosí čelo až pod zadek :-D

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

isteron
hodnocení

1x

Nepomôže ti nič, len zveriť túto zákazku nejakej skúsenej profi krajčírke, ale aspoň skúsenej. Lebo na stroji to bude rýchlejšie a kvalitnejšie ako ručne. Takže poobzerať sa po okolí a nájsť ochotné ženské ruky.

pohanka*
hodnocení

1x

Pokud nemáte praxi v ručním šití /já vím, že nemáte, ale ani dnešní děvčata nemají/, tak je zcela zbytečné se s tím trápit. Ten výsledek prostě nedocílíte. Stehy pravidelné mít prostě nebudete.

Ve velkých obchodních centerech, v pasážích jsou nabídky k ušití, k úpravám i opravám oblečení. To rovné mají švadleny během chvilky na šicím stroji. Určitě finančně nevykrvácíte, je to služba, nedá se nic dělat..

Nabídky švadlen určitě jsou, jenom se mnohdy skrývají a nejsou hned na očích.

patronka*
hodnocení

1x

Já bych použila zažehlovací vlizelínový pásek, podélně rozstřižený na dva stejné díly. Okraje zahnout, zažehlit nejprve bez a potom i s páskem - tedy kdybych neměla možnost to ušít na stroji. Pak jen přišít ručně poutka a je hotovo. :)

galanterie-eshop.cz/...

doplněno 31.07.16 12:48:

Nebo tento, nemusí se ani stříhat :

galanterie-eshop.cz/...

doplněno 31.07.16 20:18:

Možná by se místo poutek dala použít plachtová oka:

plachty-shop.cz/...

green35
hodnocení

Plachtová oka by zřejmě použít šla ale je nerentabilní. Nástroje na jejich připevnění (děrovací a uzavírací průbojník, doprava) by vyšli na cca 1200kč a neměl by žádné další využití.

Vizelínový pásek do 1cm by asi použít šel pokud se lze přilepit/natavit na hladký materiál plátna. muselo by se vyzkoušet jakou teplotu a dobu zažehlování a zda se nebude odlepovat při skládání, rolování plátna.

patronka*

Tak drahé pomůcky nejsou nutné, případně lze použít oka plastová, stačí jen trochu pohledat. :) karavan.cz/...

misoskamisoska
hodnocení

0x

Ahoj, souhlasím s oběmi odpověďmi. Bez praxe určitě nedocílíte té vzhlednosti, na stroji to bude za minutku a hezké. U nás, a to jsme malé město, takové úpravy nabízejí i Vietnamci na tržišti. Všití zipu do kalhot za stovku... to jde, ne? A kam se hrabou 2 rovné okraje. To máte za hubičku...jen se zeptat nebo víc všímat zpráv v okolí.

jfnvc
hodnocení

0x
Souhlas se všemi. Ručně to bude křivé a budete to dělat nekonečne dlouho. Navíc prosit ručně 3 a víc vrstev plátna jde ztěžka. Dejte to svadlene nebo někomu se sicim strojem.

iz*
hodnocení

0x

Přestože šít umím, ručně by se mi to dělat nechtělo, ušila bych to strojem. Zkuste přehnout oba okraje o požadovanou část do rubu a zažehlit. Potom z rubu přišpendlete tkaloun a ušijte. Nemáte-li v šití praxi, nepočítejte radši moc s tím, že se Vám podaří rovnoměrné stehy. [Jakou nit jste koupil? K plátnu a tkalounu by měla být přírodní. Jestli jste koupil umělou, nemusí to "dělat dobrotu".]

hodnocení

0x

Souhlasím s odpověďmi nade mnou. S ručním šitím mám zkušenosti a myslím, že bych to zvládla rovně - ale je to pořádná fuška. Asi by se mi do toho nechtělo. Záleží, na co to potřebujete, ale v různých bazarech, secondhandech apod. se podobné věci často dají najít už hotové (nebo alespoň hotové do značné míry, stačí je potom jen upravit) - a za pár korun.

green35
hodnocení

Děkuji za odpovědi a návrhy.
Ještě upřesním, že se bude jednat o greenscreen neboli zelené klíčovací plátno pro natáčení kamerou a focení a změnu pozadí za snímanou osobou. Dnes téměř ve všech filmech nebo napr. předpověd počasí. Plátno bude zavěšeno ve volném prostoru ne na zdi. Je vyzkousene ze po osvícení se plátno nezprůhlední. Nemusí být napnuté bůhvíjakou silou. Pokud bude vyžehlené do hladka a po zavěšení se nezvlní tak pouze aby se nějak nerozhoupalo závanem od pohybujicích se osob. Jedná se o improvizované nevýdělečné studio a po skončení natáčení se plátno musí složit/srolovat. Doteď se používal velký zelený papír slepený ze 4 kusů ale byli s ním problémy zašpinění nebo zmuchlání už nešlo odstranit a je těžko sehnatelný a dost drahý, těžko se s ním manipoluje. Navíc přecházíme z fullHD 1920x1080 na kameru 4K a tam už by nedokonalosti byli hodně vidět stejně jako na fotkách.

a nebylo by jednodusi udelat jednoduchy ram z latek a platno na nej natlouct hrebickama?

green35
hodnocení

Bohužel plátno musí být rozebíratelné a skladné neboť bude umístěno v obytném prostoru a pouze po dobu focení/natáčení několikrát do měsíce uprostřed místnosti aby za ním bylo možné procházet dveřmi poté musí být složeno a uskladněno jinak by byl neobyvatelný.

hs*
hodnocení

0x

Dobrý den, já zažehluji tuto pásku z Ikey, po vyprání textilie je dle situace vhodné pásku zkontrolovat a event. jí znovu zažehlit (tu samou co tam byla) ikea.com/... (v odkazu je i odkaz na "Příručku"kde je popsáno jak se s páskou zachází, primárně to je určené pro závěsy). Vyhnul byste se šití po těch dlouhých stranách...

green35
hodnocení

OK plátno by se nemělo při použití příliš zašpinit aby se nemuselo často prát a neměnila se barva (nevypírala, netmavla, neflekatěla atp.)

Nejbližší Ikea je sice trochu z ruky ale třeba by se našel někdo kdo tam má cestu a dovezl by nebo holt tam zajet.

Předpokládám, že když je na záclony tak nevadí častější skládání, rolování a ohyb při ukládání plátna.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj.

Prosím tě, nevymýšlej si blbiny a neřeš věci, který jsou běžně na trhu. Prostě si to vem pod křídlo a zajdi-zajeď k nějakému čalouníkovi. Ti na to bytelnější šití mají speciální stroje, znají ty správný postupy. Proč si to pořád nějak bastlit sám? To fakt nechápu?

green35
hodnocení

A cena takového plátna? rozměr 2x2m je min. 1500kč bez stojanu. Na to není rozpočet jedná se o neziskový projekt a jsou velké výdaje na techniku (vlastní i půjčovné) a rekvizity, oblečení atd. počítáme každou korunu.

green35
hodnocení

Jinak dnes odpoledne jsem obvolal 3 krejčovstní a 2 švadleny v okolí. Na ostatní čísla nikdo nezvedal nebo jsou již nefunkční. A bez úspěchu. I když si myslim, že na stroji by to muselo být zkušenou švadlenou obšito do půlhodiny (možná i s poutky) tak jedna odmítla, že na takový věci nemá čas a prý se to nevyplatí a dělá hlavně šaty a oděvy. Ostatní měli buď problém s tím, že si chci přinést vlastní látku nebo nasadili tak nepřiměřeně vysokou cenu aby mě odradily. V ceníku měli např. rovné šití lem závěsu 30kč/m a poutko na závěsy 30kč/poutko což už vychází asi na 700kč a samo o sobě je moc ale řekly si i 900kč a to bych ještě dodal vlastní materiál, tak tudy asi cesta nevede.

Mně se to přece jen nezdá... nevím, jaké máte plátno, možná nějaké speciální. Ale nedal by se třeba použít nějaký ubrus/ prostěradlo/ přehoz/ závěs apod. z podobné látky?

doplněno 03.08.16 22:12:

A použít místo látky vhodný kus tvrdého papíru (kartonu)? Možná by ta látka na něho šla i nějak připevnit a vzadu zahnout - tak by dobře držela tvar.

doplněno 03.08.16 22:15:

Možná by také byla dobrá sololitová deska (vhodně upravená).

green35
hodnocení

To byla asi první varianta po zjištění kolik stojí originál hotové co jsme marně hledali. Bohužel vhodný rozměr, barvu jsme nenašli. Na materiál jsou takové nároky, že nesmí být příliš průsvitná aby nepohlcovala světlo a neprosvítalo pozadí za plátnem, pevná aby se nevytahovala jak "dvoukorunový triko" a nesmí být vidět (na kameře, foto) vzor látky prostě jednolitá zelená plocha, kvůli softwaru který pak místo této zelené vloží jiné pozadí aby bylo reálné k nerozeznání. Umělina často dělá odrazy jakoby pruhy, oblouky. Občas vidět v TV na nevhodné kravatě, šatech atp.

green35
hodnocení

Viz. Výše můj druhý komentář není to pro trvalé umístění musí se to dát složit bude uprostřed ubytného prostoru vždy jen po dobu "akce". Papír jsme používali doteď ale tak velký je dost drahý a po slepení z menších bývá spoj vidět, papír se nesmí skládat jen rolovat (délka role tedy 1,5m) a po pár srolováních je jakoby zvlněný snadno se i při opatrné manipulaci nevratně a viditelně pomačká a ušpiní, potrhá atd. Proto jsme se rozhodli přejít na látkové klíčovací pozadí.

To je pravda - zmíněného Vašeho příspěvku jsem si nevšimla. Ještě je možnost do horního a dolního kraje plátna zašít velmi pevné dráty - tenoučké kovové tyčky po obou celých délkách. Plátno by tím bylo přirozeně napjaté jak v horizontální, tak vertikální úrovni (tam působením spodní zátěže). Potom by se dalo i dobře srolovat.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
do holky (jedno jakého věku) mám teda hodně daleko, ale
- na šití bych se vykašlal, použil bych lepení či zažehlovací pásky (dnes se velmi často textil spojuje lepením místo šití - rychlejší, nemusí se umět šít, není potřeba šicí stroj
- možnosti - lepidlo (ideálně asi PVaC disperze - Herkules apod.)
- zažehlovací pásky, zažehlovací suché zipy, samolepící suché zipy
Řešil bych to asi tak, že bych na plátně nahoře a dole udělal (některou z výše zmíněných technologií) tzv. tunýlky (jako se to dělá, možná teda už jen dělalo, na záclonách) a těmi bych provlékl trubky potřebné déky.

witty1

To lepení je supr nápad, hlavně pozor na množství lepidla, aby se moc neprosáklo do lícové (viditelné) strany. Případně použít tavnou pistoli.

Já bych vypnutý horní okraj plátna přiklepla několika hřebíčky na dřevěnou tyč kulatého průměru - něco jako silnější násada od koštěte, na každé straně tyč přesahuje a za tyto přesahy se zavěsí - a spodek založila lepením. Případně by se tam dala vlepit nějaká zátěž jak tu někdo radil, aby bylo plátno po pověšení hladké. Plátno by se po použití rolovalo na tyč jako roleta. Další varianta: použít tyč na horní i dolní okraj.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]