Dobry den v zahrade chci poutit jako brubnik stare kvalitni cihly.Obrubnikbude delit travu od plochy s kurou kde budou rastliny. Cihly budou na kant za sebou na delku. Ze zeme bude trcet cca 3-4cm chci se zeptat jestli staci vyhrabnout brada vysipat sterkopiskem cihly naskladat za sebe a dohrnout piskem?nebo musim do betonu jak klasicke obrubniky?
Dobrý den, pokud chcete, aby obrubník držel déle rovinu, tak je vložte do betonu. Pokud Vám nebude vadit, že tlak zeminy a kořenů bude obrubník vychylovat, tak stačí bez betonu. Ovšem. ani kvalitní cihla nemusí dlouho odolat vlhkosti a mrazu - začne se rozpadat. Zdravím!
doplněno 30.07.16 17:20:
Váš obrubník bude dělit trávník od plochy s mulčovací kůrou. Ten kořenový systém trávníku bude časem tlačit na obrubník a vyklánět ho ke straně, kde je ta mulč. Proto v betonu to bude pevnější.
Trvanlivost cihel nedovedu přesně určit, ale pokud jste si jistý jejich kvalitou, tak to bude řadu let.
karelnov
S techto cihel se prece delaji i chodniky. Me cihly opravdu krasne zvoni!jak dlouho podle vas vydrzi? Dam je tedy do betonu!
sebod*
a já zase radím dávat bez betonu. Máte kdykoliv možnost opravit, předělat. Když je v zemi pořádně usadíte, tak se Vám nijak znatelně hýbat nebudou. Jinak cihly zvonivky jsou věčné. Ty ostatní - jak která. Některá nepřežije první zimu
Dal bych je bez betonu naplocho. Dával jsem dohromady asi 40 běžných metrů betonových tvarovek na plocho na pruh folie a tenkou vrtvu písku, zabouchal jsem je gumovou paličkou. Asi 20 metrů jsem dal na výšku do řídkého betonu. Jezdím po obou kolečkem sekačky, abych posekal až ke kraji. Tvarovky v písku vypadají jako v den položení, ty v betonu nastojato jako staré. Beton totiž popraskal a tvarovky jsou každá vyhnutá jinak, s různě velkými mezerami.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.