Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Denní používání traktorů, kombajnů u souseda

Od: andulka* odpovědí: 25 změna:

Dobrý den, jezdím ke známému na chalupu ve čtvrtek, vracím se domů v neděli. Soused má na zahradě několik traktorů a nyní už i kombajn a problém je v tom, že stále tyto stroje používá na zahradě, kde je neustálý nadměrný hluk, aniž by bral ohledy na víkend, kdy bych chtěla mít klid. Existuje nějaká vyhláška, kdy nesmí nadměrným hlukem rušit sousedy? Všichni v okolí se ho bojí, jedná se převážně o starší občany, kterým vyhrožuje.

Děkuji za pomoc

Maja

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

6x
Vyhlášku o nedělním klidu může vydat obec. Občanský zákoník pouze konstatuje, že by se v sousedských vztazích mělo omezit obtěžování hlukem nad míru v místě obvyklou. To znamená že když se měšťáci přestěhují na vesnici, nemusí kvůli nim vesničani vybít ovce, zahlušit kohouty a zastřelit svoje traktory ranou do chladiče protože vesnice je pro traktor a kombajn přirozené prostředí v němž se ještě navzdory úřednímu šimlu vyskytují. Až je vy a vám podobní zakážete, nebude totiž co žrát.
doplněno 27.07.16 10:02: Až mi obec zakáže v neděli nastartovat dopoledne sekačku, nebudu mít trávu pro prasátka a obec jim bude muset na rypáky namontovat tlumiče. Sekačka by jela půl hodiny, ale prasata když nedostanou trávu vydrží řvát celou neděli. Tak si vyberte co je pro vás lepší.

hodnocení

5x
Toto se resilo jiz stokrat.
Takze muzete dat na obec stiznost.
Muzete si pozvat hygienu na mereni hluku.
Muzete se snim zkusit domluvit.
Muzete si koupit spunty do usi.
Muzete si dat nahlas hudbu , sluchatka , tv at prehlusite hluk.
Dalsi rady jsou , ale jsou trestne a nelegalni...
Bohuzel soused dementos , je fakt problem...

maara*
hodnocení

3x

Když má tolik kombajnu a traktorů asi půjde o podnikatele a na daném místě bude mít provozovnu - v takovém případě musí splňovat hygienické předpisi, které hovoří i o hluku.

Pokud nejde o podnikatele ale o nepodnikající fyzickou osobu, která prostě jen jezdí po zahradě s traktorama, tak zde platí pravidlo, že žádná osoba nesmí obtěžovat své okolí hlukem nad míru snesitelnou ... tedy všichni sousedé by měli vydát zhruba stejnou hlukovou hladinu, zatím co přes den je míra snesitelnosti vyšší a třeba vrtání do stěny se v hluku ulice ztratí, v noci už je nad míru únosnou třeba i bouchání kladivem, protože je prostě všude ticho.

V prvním případě se obraťte na hygienickou stanici - která hluk změří a udělí rozhodnutí.

v druhém případě na Úřad a Policii ČR - která situaci zhodnotí a vydá opatření.

hodnocení

2x
Budete muset na příslušnou obec a na ty vyhlášky se tam poptat
Tady u nás je vyhláškou zakázáno dělat hluk jen v neděli
Ale mam pocit že pokud je pán soukromý zemědělec nic nenaděláte je prostě zemědělská sezona

hodnocení

2x
Ty vogo, oni se přestěhují na vesnici a chtějí klid...
andulka*
hodnocení

Kamarád tam bydlí 50 roků! Ale ten blb, který tam dělá rámus se tam nedávno přistěhoval z Prahy. Kamarád tam má trvalé bydliště, prosím, kdo odpovídá, ať si to celé přečte.

danys*
Tím blbem myslíte kamaráda nebo sebe? Dle vašeho vyjadřování moc inteligentní nebudete!
Co to zkusit začít řešit se sousedem atd.? Co se zkusit odstěhovat na samotu a mate klid!
doplněno 27.07.16 13:15: Dajka: akorát umite brecet,ale víc nic
Sousedy máme taky hlučný,do toho orvany decka,pes ... Akorát my jsme trochu tolerantnější než vy,zřejmě zvykla z města,ze se před vámi všichni posadí na zadek!

Tyto rady miluju! Odstěhovat se na samotu! Vy asi máte opravdu dobré sousedy, protože si nedovedete představit, když si člověk nemůže dělat co chce, protože jiný ... mu to znepříjemňuje. Já už jsem psala, že bydlíme vedle místního alkoholika s nevychovaným čoklem. Úplně chápu lidi, kteří vedle hlučných blbů bydlí - s nima se nedomluvíte, oni jsou v "pohodě" - dělají rambajs nebo jak dnes u nás - rádio řve - nevyladěná stanice, do toho čokl ňafá jak poblblý, myslíte si, že mám chuť se jít na zahradu opalovat? Čumím teda doma a doufám, že ožrala s čoklem vypadne do hospody. To taky znám lidi, kteří celý den řežou dřevo na cirguli a na upozornění, že se to nedá 3. den vydržet - prý neruší noční klid! Takže hluční idioti dnes mají zelenou, hm, asi si taky půjdu dát zelenou...

andulka*
hodnocení

Žádala jsem o radu odborníka, ale né o radu lidí, kteří neumí poradit. Kdyby jste si přečetli celý článek, tak snad i malé dítě pochopí, že nejde o moje pocity, ale je mě líto kamaráda, který tam žije v TRVALÉM bydlišti a musí trpět toto jednání každý den. Kdyby opravdu potřeboval ty stroje k podnikání, chápu to, ale on je používá k tomu, aby znepříjemnoval život VŠEM starousedlíkům, kteří tam žijí mnoho let . Jednou budete taky starší a sami si budete chtít po celodenní dřině užít alespoň doma trošku klidu.

Díky všem normálně uvažujícím za podporu!

Krásně jste nás utřela. Čekáte radu odborníka který vám odkýve váš názor, ale nechcete slyšet nic co je v rozporu s tím jak to vidíte vy. Rada bya dodána.. Vyhlášku o nedělním klidu může vydat obec. Občanský zákoník pouze konstatuje, že by se v sousedských vztazích mělo omezit obtěžování hlukem nad míru v místě obvyklou.

A stejně jsem dostal vynadáno, když jsem si dovolil vyjevit že kždý spor má dvě strany. Podívejte se na silnice v obci, jak to tam dneska vypadá... Stát umožnil, že si každý kdo má díru do zadele může na úřadě vydupat snížení rychlosti a teď jsou všude třicítky a zpomalovací prahy.

Teď se zase vyrojili obecní úředníci, kteří tvrdí, že o sobotách a nedělích včichni nafasujeme kosy a srpy abysme mohli nakrmit dobytek, protože se nám do vesnic jako kolonií cpou měšťáci, co utekli z měst a chtějí o víkendu spinkat do oběda a po obědě sebou praští na terasy a chtějí mít u kafíčka klídek. Jenomže i ti m욡áci si rádi koupí vajíčka, králíka nebo jitrnici. Chraň bůh ale, aby je zvířata ze kterých ty pochutiny pochází v neděli vzbudila kdákáním a kokrháním.

Chcete prostě maso z volného chovu ale z takového, který se chová někde 50km od vás.

Joi, z města, prosímvás, už jsem ty bludy nepište.

andulka*
hodnocení

danys,

a co Vaše inteligence?

Asi nulová, že?

I lidi z města jsou slušní.

Kdyby sis přečetl/a celý dotaz, tak by i hloupému došlo, že nejde o mě , ale o starousedlíky, kteří hledají pomoc, protože se do vesnice přistěhoval bezohledný Pražák, který jim znepříjemňuje život!

Bylo by dobré číst vše!

A proč si tedy stěžujete Vy? Když je vše O.K.

danys*
Andulko,rozhodne si netykame, takže se hodte do klidu a radši pocitejte do sta než budete v normálu! Já jsem tolerantní a nemám s tím problém! Jak zde již bylo řečeno,řešilo se to zde asi 100x,ale chápu,ze vyhledávání je pro některé velmi náročné!
Obraťte se na policii popř. hygienu. Pokud neruší noční klid nebo hluk podle měření nebude nad limit, což si myslím,ze u traktoru apod.nebude,tak vy nebo vas kamarád ma smůlu!
jofa*

Váš známý není sám, který má takto "postižené" sousedy. Taky mám podobného vedle a to je prosím s titulem ing. Je v důchodu a přes týden chrápe na zahradě celé hodiny. Přijde sobota odpoledne a ještě lepší pro něj neděle odpoledne a začne sekat trávu kde se dá, řezat dříví apod. Zdálo by se, že to dělá naschvál ale nedělá. Jednou jsem s ním o tom mluvil a prostě nechápal a vůbec se nad tím nezamyslel. Prostě v hlavě vygumovaný a to s titulem.

lidus*
hodnocení

2x

Dobrý večer, moc se mi nezdá, že by někdo jen tak z bůhdarma měl zemědělskou techniku včetně kombajnu a roštoval to jen o víkendu na zahradě. Teď ve žně se mi na chalupě točí kombajny ráno a večer, ano je to nepříjemné ale holt to vydržím nebo můžu jet domů do Brna. Také mě dost štve kohout co kykyryká ve 3,30 ráno (v noci), blbé je, že ten blbec je náš a sousedům prý nevadí, každý den kolem 10 ráno hlasí místní rozhlas, to mi nevadí ale po obědě si chodím dáchnout a opět kolem 15h hlásí rozhlas, v pátek v 15h začnou zvonit na kostele a nejhůř je v neděli ráno v 9h opět zvony. Pozitivní je zvonění denně ve 12h a v 19h to vnučky ví, že je oběd a večeře. Jinak je to na dědině na prd, klidu si člověk neužije a toho smradu od dobytka. V Brně šlápnu maximálně do hovna od psa nebo mě posere holub, tady to na vás vykydne klidně i prolétající čáp a do čeho můžete šlápnou na cestě škoda mluvit.Když už to vypadá, že bude klídek tak magoři vyjdou s křoviňáky a sečou kolem potoka co mi teče kousek od domu a večer začnou zpívat stovky žab u rybníka a já mám opět po klidu.

Víte připadáte mi jako jeden co se sem nastěhoval na chalupu 8 domů od nás a ten si přišel stěžovat, že pálíme roští když je hezky a on má návštěvu, doporučil nám pálit roští když prší a on nesedí na zahradě. Zvláštní je, že sousedům, starousedlíkům to nevadí, vždy se jdeme zeptat jestli zrovna nemají na dvoře pověšené prádlo. Nicméně pro klid a dobré vztahy jsme nechali dohořet a počkali až lufťák odjede. Zkuste za sousedem zajít a v klidu se domluvit. Když to nepůjde, obejděte ty co jim to vadí a podejte stížnost na obecní úřad.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, jak píše kolega - obecní vyhláška (pokud existuje). A jinak - ten pán takto vydělává a Vám zřejmě také nikdo nezakazuje Vaši práci (byť je možná hlučná). On pracuje a Vy se tam chcete "jen" rekreovat. Zdravím!

doplněno 27.07.16 12:08:

andulka - pomoci Vám neumím (když informaci ohledně obecní vyhlášky přehlížíte, resp Vám nestačí).

Také není "košér", když přidáváte další informace, které původní dotaz mohou měnit. Již z Vašeho vyjadřování ohledně souseda (viz blb) soudím, že si zde chcete spíše postěžovat a nechat se pohladit.

Jinak, o prasátkách jsem zde nepsal já, ale napsáno je to hezky.

doplněno 27.07.16 17:41:

andulka - je to nepříjemné, když si člověk jde na internet postěžovat a pro podporu, pohlazení i potvrzení svého názoru a lidé mu říkají i názor jiný, že? Jo, s tím se vyrovná jen silný jedinec .

andulka*
hodnocení

Kdyby jste měli za souseda člověka, který nastartuje traktor a kombajn JEN na zahradě a nechaly je naprázdno řvát půl hodiny, aniž by s tím něco podnikali, popojeli na zahradě a opět jej nechali stát s nastartovaným motorem , myslím, že by jste taky hledali pomoc. Nemají to k podnikání, je to blb, který toto dělá i období z jara a podzim, kdy nemá co na ZAHRADĚ sklízet!

S TĚMI PRASATY JSTE TOMU DAL TAKY KORUNU. To s tím nemá co dělat? Kdyby si chtěl nasekat trávu sekačkou, tak neřeknu ani slovo, ale kombajnem na zahradě?

andulka*
hodnocení

Díky za Vaše názory, ale chci upřesnit, že soused se přistěhoval z Prahy, nepodniká v zemědělství, vše používá jen tak pro radost, aby všichni viděli, že na ty straje má a hraje si na hospodáře.

Tyto velké stroje používá na sekání trávy v okolí nebo na zahradě a traktory na dovoz dřeva z lesa, myslím si, že už to zavání i nějakým nekalým způsobem, jak si dovézt dřevo z lesa. Je to ale jeho věc, jen jsem chtěla vědět, zda opravdu existuje vyhláška o tom, že nemůže používat traktor na zahradě, používání je takové- nastartuje traktor, pořádně ho vytúruje, popojede na zahradě, nechá jej nastartovaný a odejde domů a traktor jede řve třeba 20 minut. Pak přijde zase popojede na zahradě , najede do dvora a opět naprázno traktor řve a hlavně smrdí. Něco jiného, kdyby jej opravdu používal k podnikání, kdy nastartuje, odjede a pak je klid.

Toto obtěžování já pocituji již 6 rok, kdy jezdím na návštěvu ke známým a letos k tomu přidal iten kombajn.

Je to normální blb.

A divím se, že už mu někdo dávno nědal do - víte kam...

Tak to znepříjemnuje život lidem , od jara do zimy i v době, kdy celý týden těžce pracují a o víkendu mají nárok na klid a odpočinek, který k vůli tomuhle blbovi nemají.

paw*
Neznam vas, ani sousesa. Kdyz jsem spravoval na traktoru motor, tak jsem taky turoval. Soused takto nabiji baterku do cebosi. Jinde dobijeni nefunguje. Ale je to jeho vec. Na nas zase nechodi, kdyz rezeme na dvore drevo.
maara*

Jak říkám .. nikdo nesmí své okolí obtěžovat hlukem nad míru obvyklou tamnějším poměrům ..

Obrátit se na úřad nebo policii ...

Sekat tráva se dá tak, že si toho vlastně ani nikdo nevšimne .. dřevo se dá vozit tak, že sousedé hlukem nerozeznají jestli vezu nákup nebo dřevo ... takže opravdu je to asi jen blb co si hraje na hospodáře ..

repkin*

maara: policie hluk nešetří ani neměří, šetřit ani měřit nebude

laurak
hodnocení

0x
A neměl by toto řešit Váš známý a ne vy, když tam jezdíte jen na návštěvy?
K tomu víkendovému hluku přidám jen tolik, že naproti nám bydlí "důchodci", kteří každý den tráví jen kouřením a pitím piva na zahradě před bytovým domem kde bydlí a také jim dle výrazů v jejich tvářích a evidentnímu pomlouvání nás vadí, když o víkendu sekáme zahradu, řežeme dřevo nebo si venku trochu hlučněji hrají naše děti. Jenže z toho si zkrátka nemůžeme nic dělat, chodíme na rozdíl od nich celý týden do práce a jindy na to není čas.
Kde končí svoboda jednoho, začíná svoboda toho druhého...

fero*
hodnocení

0x

Dobrý den,vážená paní andulko na Vás je hezké jenom to jméno(moje babička byla také Andulka).Jinak bohužel nemohu

s Vámi souhlasit.Uvědote si ,že přijíždíte na vesnici jenom občas a zde žijí lidé,kteří se musejí starat o svoji obživu a majatek.Je velký rozdíl žít ve městě a na vesnici.Vy přijedete na vesnici si odpočívat,ale oni musí dohnat o vikendu co nestačili

v týdnu.Většinou dojíždějí do práce mimo bydliště.

A pokuď se jedná o Vašeho souseda,možná je to potomek některého bývalého zemědělce ,který si naplňje se sny svých

předků.Měla byste jej nechat.Zřejmně nemáte tušení jak to na vesnici chodilo,představte si,že by si soused místo konbajnu koupil mlátičku a začal mlátit obilí,dle Vašeho vyjádření-smrt udušením.Tenkrát to zvládli bez problému,bez jakéhokoliv protestu (a to bylo představte si, za komunismu,ale nebyli zelení kašpaři-ti ještě někde rajsky spinkali).

Ještě jenom na závěr připomenu-zemědělci vodili na pastvu krávy,nebo je používaly na tažení vozu a při tom krávy

neřešily svoje vyprazdňování,umíte si to představit,zřejmné ne,asi byste na venkov nejezdila,tak jak to bylo.To se

to nyní jezdí,že?To by bylo protestů,ale nikomu se na vesnici tenkrát nechtělo,protože by musel také něco pomoci.

To je jenom malý příklad,bylo toho mnohem více.

S pozdravem fero

cechacek*
hodnocení

0x

Andulko pokud je to podnikatel a má veškeré podnikání schváleno nezmůžete nic, příbuznému 10 metrů od obytné místnosti byla zřízena hlučná lisovna továrna a provoz 24 hodin denně, včetně víkendů a svátků. Když přijel Zdravotní ústav měřit hlučnost provoz se utlumil a naměřeno bylo do 50 dB po odjezdu zpět na 60-80 dB / jenomže na soukromé měření nebere úřad úvahu / a rozhodnutí ouředníků bylo na př. nelze bránit v podnikání, jak pak kdyby byl vedle panelák, kdyby se postavila protihluková stěna, tak by byla firma diskriminována, porušení Ústavy a Listiny zákl. práv to je jenom konstatování a další blekoty. Uvedené nerozhodoval obyčejný úředník, ale JUDráci a Magráci za jejich vytvořené blekoty by se nemusel stydět ani promovaný Hurvajs z Plzeňské právnické Turbo-fakulty. Já mám pro změnu dva sousedy, kteří několirát v týdnu se prohánějí s motor. sekačkami a soutěží kdo má lepe zastřihnutý trávník a je to také pěkný bengál. Pakliže je to fyzické osoba, možná by byla naděje na úspěch v pořadí, Obecní úřad, Stavební úřad, Krajský úřad, při neúspěchu soudní spor, jinak podívejte se na zákon č. 258/2000 Sb.,272/2011 Sb., 267/2015 Sb., a.p. Buď budete mít úspěch, neb se smiřte s tím, že v určitých situacích je to Banánová republika.

radajz*
hodnocení

0x

Dobrý den,

omlouvám se jestli jsem někde něco přehlídl. Šel bych nejdřív za sousedem a snažil se s ním domluvit. Otázka je, jestli se s váma o tom bude chtít vůbec bavit. Je potřeba si uvědomit, že on tam bydlí a vy tam jezdíte jen na rekreaci. Já osobně bych asi taky nebyl, jako domácí, nadšenej, když by za mnou přišel nějakej "cizinec," že ho ruším. Nemyslím to nijak špatně proti vám, ale zkuste se na to podívat i z téhle strany.

Obecně jsem odpůrce takových vyhlášek, které jen nesmyslně omezují lidi. Já třeba rekonstruuji barák, takže nějaký hluk produkuji. A vzhledem k tomu, že nejsem nezaměstnaný, ani důchodce, tak nechápu, jak bych ten barák zrekonstruoval, když bych o víkendu nesměl dělat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]