Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Studna a její využití

Od: lllllllllll odpovědí: 8 změna:

Mám na pozemku studnu kterou nevyužívám pro odběr vody. Studna je hluboká asi 4m a sloupec je tam skoro metr. Je postavená po roce 55 a není povolený odběr. Nemám v plánu žádat o povolení pro odběr, spíš bych její využití viděla jako jímač dešťové vody ze střechy. Šlo by ji takto nechat kolaudovat? Pokud ne, musela bych ji odstranit ať na pozemku nemám černou stavbu. Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Na jímku (pokud se nic za poslední cca 4 roky nezměnilo) není potřeba kolaudace stačí ohláška (nebo nic,záleží jaké máte sousedy :) ) Ale jen tak ji tam pouštět nemůžete,možnost znečištění a navíc by se ztrácela,musí to být izolované.Dají se nechat udělat jímky odpovídajícího průměru.My nechali dělat tady kellnercz.cz/... do studny o průměru 1metr 90cm a zbytek zasypaly pískem.Také musíte počítat s přepadem aby vám zahrada neplavala

hm*
hodnocení

1x

Teda já nevím, ale nedaleko nás taky svádějí vodu z okapu do studny. Není to nijak izolovaná "jímka", je to stará studna, nově prohloubená a využívá se na zalévání. Takže normálně se z ní čerpá spodní voda na zalévání, při dešti se voda doplňuje - studna se využívá prostě jako trativod. Na trativod taky musí být bůhvíjaké povolení? Studny v okolí se nevyužívají jako zdroje pitné vody. U zdrojů pitné vody do určité vzdálenosti nějaká omezení platí, ale tady je to asi jiný případ, ne?

Voda dešťová - neobsahuje minerály ani soli - měká voda. Voda ze studny - tvrdá voda. Na zalévání je jednoznačné vhodná ta dešťovka, vodou ze studny si půdu jen zasolujete a za čas tam nevyroste nic kloudného. To, že "doplňujete" hladinu ve studni je jen zbožné přání. Stačí jednoduchý pokus, pár zrníček hypermanganu (používá se běžně jako desinfekce), aby se voda ve studni obarvila. Do půl hodiny není po barvivu ani stopa, voda ve studni teče spodním pramenem na který se při kopání napojila.

hodnocení

1x

Jímat dešťovou vodu do studny je jako házet perly sviním. Voda zmizí, stále bude metrová hladina, pouze kontaminujete zdroj spodní vody.

repkin*
hodnocení

0x

Dešťovou vodu do ní jímat podle mého laického názoru nemůžete, neboť by jste mohla kontaminovat zdroj pitné vody (hladina spodní vody nebo jak se to jmenuje). Druhá věc, jak víte, že je postavená načerno? Pokud není postavená načerno, spíš bych jí bral časem jako potencionální zdroj pitné vody. Nová studna je drahý špás.

doplněno 26.07.16 19:31:

Zas tolik nákladů a práce to nebude, zasype se to kamením a hlínou a je to, časem si to trošku sedne, tak se něco dosype a je to. Ale jak přesně to udělat, už poradí snad někdo fundovanější.

lllllllllllll
hodnocení

Mám legální studnu a mám legální vrt. toto využívám. Další rezervní nepotřebuji.

Studna do které chci jímat vodu je nelegální, mám přihlášené jen ty 2, které používám. Tuto studnu vybudoval předešlej majitel. Pro mě je jako studna nevyužitelná, takže pokud pro ni nenajdu nějaké jiné legální využití, budu ji nucena odstranit. Což jsou pro mě jedině náklady a práce, proto pro studnu hledám jiné využití.

vanad1*

Neničte to, co máte. Nikdy nevíte, jestli náhodou nebudete další studnu vrtat v důsledku ztráty vydatnosti. To nikdo nemůže vědět dopředu.

hodnocení

0x

co bych dal za to mít na pozemku studnu bezpracně?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]