Nejste přihlášen/a.
Ahoj, jak je to s trámovým stropem z dřevěných trámů a jejich uložení v nosných zdech? Myslím tím detail uložení trámu na zdi, jestli jsou na zdi jen položeny, nebo se nějak napevno do zdiva kotví. Já myslím, že správná technologie je ta, že se jen na nosnou zeď konce trámů položí a drží tam jen vlastní vahou a samozřejmě vahou celé podlahy.
Nebo ne?
Nosné stropnítgrámy jsou opravdu na zdech "jen položeny" ale většinou se konce ve zdivu obalí folií (nejvíce je na stavbě vždy Ipy ),takže pásy IPA a zazdí "natvrdo".Teda většinou se to vyžaduje (obalení trámů) jej jednou jsem se setkal s tím že to nechtěli!
Ano,proč by měl konec trámu uhnívat? pokud by se toto mělo dít tak bych nikdy dřevo nedával ale buďto betonové,keramické nebo ocelové nosníky!Samozřejmě,že když zezadu trámu zůstane mezera třeba centimetr,tak se nic neděje ale není nutné.
Patronko-nevím jak dnes (po vyučení jsem naposledy viděl kluka před 10 roky a ten zedničinu díky tatíkovi z naší party znal) takže toto nedovedu posoudit,ale vím 100% že toto jsem se v sedmdesátých NEUČIL ! Pokdu se ktomuto dnes dostanemu-tak se to běžně dělá jak jsem psal!Jinak podložky-ano aby byl vrch v jedné rovině,pokud je vše OK nedáváme!
Trámy se ukládají do kapes ve zdivu na podložku, konce trámů i podložka se impregnují. Mezi zdivem a koncem trámu se ponechává mezera, jednak aby trám mohl "pracovat" a aby se nepřenášela vlhkost ze zdiva. Při větších rozponech, pokud by hrozilo pronášení, se na boky trámů připevňují příložky a z vnější strany se osadí "kleště ". Tohle je klasika, dřív žádné IPY neexistovaly a učí se to ve škole dodnes.
pro @diesel - maturita na stavební byla moje druhá ( 1988 ) a protože jsem pracovala jak technik na rekonstrukcích, všechno jsem si lépe pamatovala. Teď jsem si to uložení támů pro jistotu ještě ověřila...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.