Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Uchycení žebřiny na stěnu

Od: rotorod® odpovědí: 6 změna:

dobrý den

mám doma tu klasickou žebřinu z tělocvičny, chci jipřichytit doma na stěnu, mám porotherm. Myslíte že bude stačit k tomu hmoždinka 8 a vrut? nebo dát větší, neboto chytit nějak jinak? Kluci na tom budou blbnout, ja si taky zacvičim, tak se proto ptám, jestli 8mičky udrží nebo ne.

díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

host*
hodnocení

0x

Zkuste se podívat jak jsou ke stěně připevněné žebřiny v tělocvičně. Pořádný kus plocháče pořádně zazděný ve stěně. Obyčejná hmoždinka sice žebřinu "přichytí", jak píšete, ale když se na žebřinu pověsíte nebo si zacvičíte, tak ji vyrvete ze zdi a bude úraz.

Zkuste se podívat na pěknu brožurku "Průvodce světem hmoždinek" s volbou vhodných hmoždinek pro různé účely, na webu, nebudu jim dělat reklamu, najdete je když do gůglu zadáte fischer hmoždinky do porothermu a samozřejmě najdete i další rady. V Toušeni měli na plotu tenisových kurtů hezký obrázek hmoždinky s textem "drží v díře jako zvíře". Opravdu se zakousne a drží i v různých materiálech.

Na webu je hodně vysvětlujících fotografií, kde je dobře vidět profil zdiva, do kterého je ukotvená hmoždinka, včetně tvarové deformace, bránící vytržení, atd. atd.

Jde vám především o zdraví, bezpečnost, takže si "přichycení" důkladně rozmyslete, vyzkoušejte a pak teprve na to pusťte rodinu i sebe.

stonek*
hodnocení

0x

Doporučuji připevnění značně předimenzovat, protože při případném uvolnění hrozí vážný úraz. V pevnosti ocelového šroubu M8 není problém, problém je v jeho způsobu přidělání ve zdivu. Do dutých materiálů je výhodné použít chemické kotvy, s "chemickou maltou", která dutiny v okolí kotvícího prvku vyplní a zpevní. Jinak ona žebřina se jmenuje také ribstole. Teď jsem si uvědomil, že se neptáte na šroub, ale na hmoždinku 8mm a vrut - to je nevyhovující.

paw*
Pkud hmozdinky, tak aspon 12, nejlepe 14. Nebo 2x zavitovou tyc M10 na chemickou kotvu.

hodnocení

asi tak, pujdu do chemické kotvy se zavitovkama, ve 4 místech to musí snad stačit.

hodnocení

a dá se nějak udělat, abych na chemickou kotvu chytil ve zdivu (porotherm) hmoždinku? Ano ono tu zavitovku do te kapsy dam, ale kdybych chtěl za par let žebřinu sundat, tak mi čouhaj v pokojičku zavitovky ze stěny a ty jen tak nevydam

tak mě napadlo že kdyby tam byla nějak schovana hmoždinka, ktera by nějak držela na chemicke maltě, tak jen zašroubuju nějaký vrut a pak po sundani zustane jen díra, kterou lehce zamaznu

ale jak na to? anebo jak do stěny zadělat spojku na zavitovou tyč?

děkuji za rady

majsterjoe*

Ano, už to píšou více, hmoždinu-chemickou kotvu. Jinak s tou závitovkou bych se při sundání žebřin nebál. Maximálně to osekneš dokolečka a rozbrušovačkou uřízneš, zasádruješ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]