Nejste přihlášen/a.
dobrý den
mám doma tu klasickou žebřinu z tělocvičny, chci jipřichytit doma na stěnu, mám porotherm. Myslíte že bude stačit k tomu hmoždinka 8 a vrut? nebo dát větší, neboto chytit nějak jinak? Kluci na tom budou blbnout, ja si taky zacvičim, tak se proto ptám, jestli 8mičky udrží nebo ne.
díky
Zkuste se podívat jak jsou ke stěně připevněné žebřiny v tělocvičně. Pořádný kus plocháče pořádně zazděný ve stěně. Obyčejná hmoždinka sice žebřinu "přichytí", jak píšete, ale když se na žebřinu pověsíte nebo si zacvičíte, tak ji vyrvete ze zdi a bude úraz.
Zkuste se podívat na pěknu brožurku "Průvodce světem hmoždinek" s volbou vhodných hmoždinek pro různé účely, na webu, nebudu jim dělat reklamu, najdete je když do gůglu zadáte fischer hmoždinky do porothermu a samozřejmě najdete i další rady. V Toušeni měli na plotu tenisových kurtů hezký obrázek hmoždinky s textem "drží v díře jako zvíře". Opravdu se zakousne a drží i v různých materiálech.
Na webu je hodně vysvětlujících fotografií, kde je dobře vidět profil zdiva, do kterého je ukotvená hmoždinka, včetně tvarové deformace, bránící vytržení, atd. atd.
Jde vám především o zdraví, bezpečnost, takže si "přichycení" důkladně rozmyslete, vyzkoušejte a pak teprve na to pusťte rodinu i sebe.
Doporučuji připevnění značně předimenzovat, protože při případném uvolnění hrozí vážný úraz. V pevnosti ocelového šroubu M8 není problém, problém je v jeho způsobu přidělání ve zdivu. Do dutých materiálů je výhodné použít chemické kotvy, s "chemickou maltou", která dutiny v okolí kotvícího prvku vyplní a zpevní. Jinak ona žebřina se jmenuje také ribstole. Teď jsem si uvědomil, že se neptáte na šroub, ale na hmoždinku 8mm a vrut - to je nevyhovující.
a dá se nějak udělat, abych na chemickou kotvu chytil ve zdivu (porotherm) hmoždinku? Ano ono tu zavitovku do te kapsy dam, ale kdybych chtěl za par let žebřinu sundat, tak mi čouhaj v pokojičku zavitovky ze stěny a ty jen tak nevydam
tak mě napadlo že kdyby tam byla nějak schovana hmoždinka, ktera by nějak držela na chemicke maltě, tak jen zašroubuju nějaký vrut a pak po sundani zustane jen díra, kterou lehce zamaznu
ale jak na to? anebo jak do stěny zadělat spojku na zavitovou tyč?
děkuji za rady
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.