Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, nechali jsme si vloni dělat UT. Dnes přišlo vyúčtování. Při propočtu mně vyšlo 40 m2 = 160 m3 vytápěné plochy za rok na 26.500,- Kč, plynový kotlík Junkers. Kolik platíte vy, co máte UT? Je to také tak podobně nebo méně, či více? Děkuji za informace.
40m2 vytápěné plochy a 26500Kč...to je dost šílená spotřeba...Ano, stropy máte vyšší, ale i tak je to mnoho.
Moc děkuju za odpověď. Koncem srpna máme volat technika na Junkers, co nám dělal plyn a revizi plynu, že přijde na kontrolu kotle, asi záruční kontrola. Tak mu to musíme říct. Myslíte, že jde kotlík nějak naštelovat na nižší plamen? My topili na stupeň 1, měli jsme všude +22 st., což nám stačí. Nebo, co mně poradíte? Děkuji předem.
Radit mohu pouze teoreticky...a to je v tomto případě trochu "mlácení prázdné slámy".
Že s tím technik něco udělá se mi moc nechce věřit..(pokud někde není vyloženě závada, což ale nepředpokládám, nedovedu si to moc představit). V podstatě každý 1st C nad hodnotu 20...představuje nárůst spotřey o 6%. Ale samozřejmě je to o Vašich potřebách..a pocitech tepla. Jestli máte kondenzační kotel, potom je otázka zda je správně navržená soustava a dochází opravdu ke kondenzaci. Pokud máte ekvitermní regulaci, je otázka zda je správně nastavena ekvitermní křivka.
Kotlík je plynový turbo, není to kondenzační, tak uvidím, co řekne technik za měsíc. Děkuji moc za odpověď.
Jen pro malé srovnání přihodím své čísla.Vytápím 160m2,rodinný dům,zateplený,kotel kondenzáční apod.=roční vyučtování necelých 22000kč včetně ohřevu vody pro 3členou rodinu. Stálá teplota od 20-22C.
Jsem celkem překvapen a něco je určitě špatně.
No, tak to jsem v šoku. Už jsem volala i do fakturace, ale spadl jim systém a nemůže to se mnou řešit, musím volat zase zítra.
ještě mně napadlo, zda nemůže být vadný plynoměr? Co myslíte?
Velkou spotřebu jen odhaduji v nezatepleném domě, stará okna, vysoké stropy, v zimním období vypínání kotle třeba na noc. V této spotřebě máte pravděpodobně i ohřev vody, vaření. Na jakou teplotu ohříváte vodu? Nechládne vám zbytečně moc nevybrané vody? V kuchyni máte myčku nebo umýváte pod tekoucí vodou?
"uska", ne ohřev vody máme na Bojler na elektriku. Na plyně vařím, mám plynový sporák i troubu a 5 radiátorů. 3x po metru, 1x 1,10 a v síni malý asi 50x50, ale předtím jsme měli Gamatky skrze zdi díry na komínky a jedny malé Moraterhmky do vyvlož. komína, to jsme za rok platili do 20 tisíc a teď taková pálka. Tomu nerozumím. Okna máme plastová a vstupní dveře také, domek je na jih. Zdi jsou půlmetrové.
Určitě patrejte kde se stala chyba a ta se někde stala,takhle na dálku nikdo neporadí.Shodou okolnosti se dívám do faktury a spotřeba byla 1306m3=22 391kč za loňský rok.
Dívám se na Faktury (vždy od července do července):
rok 2012 - 2013 = 992 m3 (2013 červenec výměna plynoměru)
rok 2013 - 2014 = 819 m3
rok 2014 -2015 = 759 m3
v roce 2015 od 1. listopadu nové UT a plynový turbokotel bez ohřevu vody
rok 2015 - 2016 = 1288 m3
odběr přesně, jak ukazuje plynoměr - zálohy 13720 - doplatek 8977 = za rok 22 697 korun nyní je to přesně
topili jsme na kotel: listopad, prosinec, leden, únor, březen, duben a dost...
do listopadu byly na vytápění Gamatky...
Nejsem odborník,ale když máte nové UT tak předpokládám že nový topný systém obsahuje méně ohřívané vody než ten starý a k tomu nový kotel,tak logicky by měla klesnout i spotřeba plynu,ale u Vás naopak stoupla.
Dle mě to ukazuje na špatně seřízený kotel,ale jak říkám nejsem odborník,takže jen hádám.
Aha, tak děkuju moc. V srpnu přijde technik na záruční kontrolu, ten, co nám zapojoval kotel a dělal revizní zprávu, tak mu všechno řeknu. Díky.
Není Z a uvídíte jestli se chyba vyřeší,až začnete topit,tak si hlídejte pravidelně spotřebu atd,.
Nezapomínejte,že stále budete vytápět 4xméně metrů než já a momentálně za stejné peníze,takže i fakturace by mohla být v budoucnu přibližně 4xmenší kdyby se investovalo,do případného zeteplení či jinak vyřešit uspory.
Nevím, co znamená 1. stupeň, ale topit na 22 stupňů asi ve dne i v noci? se mi zdá dost. Určitě bych snížila na 21 stupňů, to je přijatelná teplota na den a na noc bych dala 19 - 20. A teď se jedná o to, jestli máte pokojový termostat, kde se dá nastavit provozní doba na celý týden. Též nepíšete o hlavicích na topení v každém pokoji, to asi nemáte, ale pokud byste měli, tak v ložnici bych nastavila 18°C.
Je možné, že máte kotel špatně nastavený, uvidíte, co Vám řekne technik. Pokud by přišel jiný, tak má jiné oko než ten, co to zapojoval., nebo může být šikovnější.
Nyní už zbytečná rada, ale pokud se jedná o nějaký větší zásah do plynu, tak jsem si psala denní spotřebu a porovnávala třeba 1 měsíc s loňským rokem.
"pohanko", jsme v tom takový nepopsaný papír. Hlavice máme, (termostat je zatím nový, nezapojený v šuplíku). Na kotli jsou stupně od 1 - 5, tak máme stupeň 1. Hlavice jsou od také od 1 - 5, tak jsme je měli na 3 - 4 a na noc jsme kotel až do prosince vypínali. Tak já nevím, jaké jsou ještě vychytávky, jak na to?
Tak těmi termo hlavicemi se to musí krásně regulovat. Podle pocitu, jak je komu příjemně.
Pokud jste kotel do prosince vypínali, tak záleží, jak domek vychladl. Jsou tu diskuze, že je lepší domek i v noci temperovat, aby nevychladly zdi.
Já mám vnitřní termostat - regulátor a ten má v 1 den asi 6 možností. Takže topí do 22 hodin, pak klesne na 17, a ve čtyři ráno začně přitápět, když byly děti, tak třeba aby bylo v 7 ráno teplo, potom se to opět snižovalo, a začalo topit ve tři odpoledne více, a nejvíce okolo večera. Když je člověk doma celý den o víkendu, nebo důchodce, nejsou potřeba tak velké výkyvy a teploty jsou spíše vyrovnané.
Jinak si myslím, že značka kotle je velmi dobrá a dnešní kotle protopí o dost méně, než ty před 12 lety, takže bych se také těšila, že budu platit méně, nebo stejně. Ta cena plynu je sice vyšší, ale množství odebraného plynu se sníží.
Ten technik ať Vám vysvětlí stupně 1-5 na kotli, jaké mají rozpětí, ale také bych soudila, že 1 je nejmenší odběr.
Potrebujete zapojiť ten termostat zo šuplika.Kotol nevie aká je teplota byte a ide len podľa svojho vlastného nastavenia.Inak topiť je najideálnejšie na stálu teplotu a v kuse,nevypínať kotol na noc.
Nejde topit dobře fungujícím kotle nonstop. Každý kotel má minimální výkon, např. 5 kW. To je cca 0,5 m3 plynu za hodinu. Ohřev vody je konstruován na stanovenou teplotu při daném množství spáleného plynu. Regulace na kotli hlídá max. teplotu, pokojový termostat zase pokojovou teplotu a venkovní čidlo zase dává info, jestli je nutné vůbec topit. Za půl roku to může dělat. Hystereze 1 až 1,5 °C udržuje nastavenou pokojovou teplotu v přijatelných mezích a přitom kotel nemusí topit díky tepelné setrvačnosti stěn. Pak jede kotel jen část a zbytek stojí a přitom se teplotně v pokoji nic nemění. trvalé topení nepřináší vůbec nic pozitivního. Tuto teorii tvrdili rodiče a účet za plyn trvalým topením vystoupal až na 5100 Kč za měsíc. Kotel jel nonstop od října do dubna, v místnostech bylo 19 °C. K čemu je to dobré? K ničemu.
"vanda1", popisujete mně to odborně, a již se zkušeností, ale já to nějak nepobrala. To je troje nastavení? Kotel, termostat a venkovní čidlo?
Jeden rádce radí, že to musí stačit uregulovat hlavicemi na radiátorech, ale když bude termostat, tak už hlavicemi nic nemohu regulovat. Prosím, vysvětlete mně někdo, jak je to lepší, regulovat hlavicemi nebo termostatem? Jsme takový nepopsaný papír a topíme tak prvně v životě, dříve jsme měli gamatky, moc děkuji předem.
Nejlepší je kombinovat termostatické hlavice, vnitřní termostat s týdením programem a k tomu ještě ekvitermní čidlo (umístěné v exteriéru). Jenže i tato poměrně dokonalá regulační technika vyžaduje "poučenou" obsluhu, která ji dobře nastaví. Nastavení v podstatě nemůže prosvést servisní technik (tedy může, ale jen základní parametry), protože to chce sledovat v průběhu sezony jak se soustava chová..a podle toho jednotlivé parametry přenastavit a zpřesnit.
Termostat samozřejmě řídí zapínání a vypínání kotle dle teploty v referenční místnosti (zpravidla nejpoužívanější místnost v domě - obývák). Ani dobře spočítaná soustava není zcela ideálně vyvážena, respektive všechny místnosti jsou spočítány na teplotu 20stC. Ale v ložnici třeba chcete 18stC, v obýváku 22stC...v koupelně 25stC..a to termostat není schopen uřídit (tedy některé ano, ale to jsou složitejší regulace, o těch nemluvíme). Proto je tedy ještě lepší doplnit systém termostatickými hlavicemi, ale s tím, že v referenční místnosti se TH buď neosazují, nebo se nastaví na maximum.
Ano, je to v podstatě tak. I když v některých případech to může být složitější, ale nechci Vám plést hlavu
Martine, děkuji za odpověď, ale já měla zato, že pokud se zapojí pokojový termostat, tak již hlavicemi nemohu nic regulovat, že to řídí ten termostat. Můžete mi objasnit, jak to jde spojit dohromady ty hlavice a termostat? Ten termostat pokud je v jednom pokoji, tak řídí teplotu toho pokoje nebo všech místností? Já tomu vážně nerozumím, ptám se jak malé dítě, díky.
Martine, takže v místnosti, v které bude pokojový termostat, tam už hlavicí nic neovlivním, ale v ostatních pokojích ano? Omlovám se, ale chci tomu rozumět, díky.
Martine, děkuju za vysvětlení. Tento týden přijde technik = revizák, tak to s ním probereme, díky.
novostavba, zatepleno, cca 120m2 vytapěné plochy, přez zimu byly mistnosti kde je 24°C, kondenzační kotel včetně ohřevu vody, podlahové vytápění + vyření na plynu; za rok 2015 byla spotřeba 352m3 plynu = cca 7500kč
Letos byla "blbá" zima - sice bylo kolem nuly, ale pořád zataženo - to je pak pocitová teplota o další 2 °C nižší... a člověk si kolečkem otočí.
Otec v RD před pár lety protopil 60-70 tis ročně - 4+1 bez izolace a kotel ve sklepě pod domem. Po výměně oken, izolaci 10cm poly a mírné úpravě některých trubek se dostal na 30tis. - včetně ohřevu vody.
Do budoucna plánujeme coulové trubky vyměnit za měděné půlcoulky + přídavné turbo pro rychlejší tok, kdy podobným způsobem brácha změnil odběr u svého RD z ročních 30tis na 12 tis Kč!
Já platím za elektřinu cca 24tis ročně (nemám plyn) - letos mi vrací 9000,-
Tak jsem dnes konečně mluvila s paní z plynáren, už jim šel systém a mohla koukat na faktury.
Řekla mně, ať vyzkouším plynoměr, že si opíšu stav a na noc jej vypnu a ráno opsat stav znova, když bude pohyp, tak volat na výměnu plynoměru. Když bude plynoměr v pořádku, tak volat technika - revizáka, aby znovu sešteloval kotel, nebo kotel reklamovat a požadovat výměnu za nový. Snad se to do topné sezóny vyřídí.
Dobrý den, určitě máte správně spočítaný vytápěný prostor? 40 m2 a celkově 160 m3 vypadá na maličké místnosti 4 metry vysoké. Já mám výšku místností 3,2 m a je to zatraceně vysoký strop. Vytápím sice elektřinou, ale víc než dvojnásobný prostor a včetně vaření, praní a všeho dalšího mi roční vyúčtování nepřesáhne 20 tis.
Jak jsem psala, já mám kotel elektrický, ale regulace je prakticky stejná, protože se jedná v obou případech o teplovodní systém. Všechno podstatné už napsal @martincakl, to je odborník a k jeho vysvětlení není co dodat...
Na to žádná vychytávka není, všechno záleží na správně vyladěné regulaci. Ono tedy topit na 24°C se mi zdá strašně moc i ve dne, natož na spaní. Tady zřejmě bude ten hlavní problém...
"patronko", úplně jsem se zarazila u výšky stropů a zjistila jsem, že jsem zapoměla připočítat jednu místnost. Takže plocha 54 m2, stropy 3m. Počítala jsem kuchyň, obývák, ložnici, pokojíček a předsíň, v koupelničce je elektr. radiátor a voda se hřeje na bojler. Prostě to nešlo nijak vymyslet, ledaže by se rozkopal celý barák a to už bych se zbláznila a ještě v tom bydlet. Možná, kdybychom celou zimu topili na těch 20 st, tak by se platby snížily. "patronko" a jaký máte kotel? Máte plynový turbo nebo kondenzační a máte také termostat nebo jen hlavice? A jak máte velkou plochu v m2? Jak to děláte, abyste snížila spotřebu? Zřejmě máte zkušenosti s tím topením dýl než my. Děkuji předem za informace a za rady. - pt
Dobře, tak díky, myslela jsem, zda nemáte ještě nějakou vychytávku.
Zdravím.!
Já mám čtvrt století starý plyn. kotel Bosch-Junkers (24kW) ve stoletém baráku o rozměrech
10,5x11,5m. Dispozice (dole) 3+1 (nahoře) 1+1+koupelna. Výška stropu je dole 240Cm a nahoře 230Cm.
Teplou vodu řeším trojkombinačním boilerem, který lze natápět jak pevnými palivy, tak plynem, nebo i elektřinou.
Měsíčně platím 3.100,-kč (za plyn) a letos mi vraceli 8.000,-kč. Za elektřinu dávám měsíčně 1.400,-kč, ovšem je
v tom provoz celého baráku. Cirkulárka, sekání trávy, svářečka... atd.
Pravdou je, že pokud jsem v práci, tak to šidím a doma je cca 19°C.
Psovi to nevadí, ten spí i venku pod sněhem.
Jasně, máte patrový barák. Vidím, že na zálohách zaplatíte 3100x12= 37200 mínus 8000 = 29200.
Když se dostanu pod 20000, tak to beru, musím. - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.