Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalé bydliště a poplatky.

Od: slunce* odpovědí: 3 změna:

Mám dotaz a budu ráda,pokud mi někdo poradí.

Bydlím na Praze 4 celý život.Nyní už 22 let ve stejném bydlišti,kde jsem i trvale hláčena.Je u mne přihlášená i dcera,která bydlí s mužem v podnájmu (majitel ji nechce přihlásit trvale,a tak má stále trvalé bydliště u mě).

Již 20 let jsem vdaná a bydlím se svým manžele,který je ovšem trvale hlášen u matky,protože ke mně ho nepřihlásí majitel baráku,kde bydlím.Ale platím poplatky za byt za 3 osoby,i když dcera platí tytéž poplatky v pronájmu a tchyni zase strhávají poplatky za mého muže v trvalém bydlišti.Majitel chce od tchyně papír,že se muž z trvalého bydliště odhlásil,jinak trvá na placení poplatků (služby) v bytě na Praze 6,i když tyto služby platíme na Praze 4!

Připadá mi to divné,platit vše dvojmo!Odhlásit se sice můj manžel od tchyně může,ale múj pronajímatel mi manžela nepovolí trvale přihlásit.Jak tedy postupovat.Jsem z toho dost"jelen".Ale v našem právním státě je takováto lapálie asi zcela běžná věc...Díky za odpověď a radu,jak dál...Ivana Skunéčková

Trvalé bydliště a poplatky.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

1x

Dobrý den,

váš manžel má rozhodně právo být přihlášen ve vašem bydlišti k trvalému pobytu, neboť v takovém případě se jedná o společný nájem bytu manžely (703-705 obč. zák.), tedy jeho práva jsou ve věci nájmu stejná jako vaše. Na ohlašovně by mu měli zapsat trvalý pobyt I BEZ SOUHLASU PRONAJÍMATELE (podle zákona o evidenci obyvatel). Níže uvádím příslušná ustanovení:

§ 703
(1)

Jestliže se za trvání manželství manželé nebo jeden z nich stanou nájemci bytu, vznikne společný nájem bytu manžely.

(2)

Vznikne-li jen jednomu z manželů za trvání manželství právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, vznikne se společným nájmem bytu manžely i společné členství manželů v družstvu; z tohoto členství jsou oba manželé oprávněni a povinni společně a nerozdílně.

(3)

Ustanovení odstavců 1 a 2 neplatí, jestliže manželé spolu trvale nežijí.

§ 704
(1)

Stal-li se některý z manželů nájemcem bytu před uzavřením manželství, vznikne oběma manželům společný nájem bytu uzavřením manželství.

(2)

Totéž platí, vzniklo-li před uzavřením manželství některému z manželů právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu.

§ 700

(1) Byt může být ve společném nájmu více osob. Společní nájemci mají stejná práva a povinnosti.

(6) Při ohlášení změny místa trvalého pobytu podle odstavce 5 je občan
povinen
a) vyplnit a podepsat přihlašovací lístek k trvalému pobytu (dále jen
"přihlašovací tiskopis"), který obsahuje údaje o
1. jménu, popřípadě jménech, příjmení a rodném čísle, předchozí a nové
adrese místa trvalého pobytu občana,
2. vlastníku objektu, kterým se rozumí jméno, příjmení a adresa místa
trvalého pobytu u fyzické osoby nebo název a sídlo u právnické osoby;
b) předložit občanský průkaz, u něhož není oddělena jeho vyznačená
část^13) v důsledku změny místa trvalého pobytu; občan po ukončení
pobytu v cizině předkládá cestovní pas, občan po nabytí státního
občanství České republiky předkládá doklad o nabytí státního občanství;
c) doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání
bytu
, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby
o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se
nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na
přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny.
Za oprávněnou osobu se považuje osoba starší 18 let, způsobilá k
právním úkonům, která je oprávněna užívat objekt uvedený v odstavci 1
nebo jeho vymezenou část (např. byt nebo obytnou místnost), anebo je
provozovatelem ubytovacího zařízení, kde se občan hlásí k trvalému
pobytu.
Za přihlášení změny místa trvalého pobytu zaplatí občan poplatek podle
zvláštního zákona.^14) Platby poplatků podle předchozí věty jsou
příjmem obce.

watas
hodnocení

0x

Zaplatí poplatek P4, ale P6 požaduje poplatek také?

Mám potvrzení o zaplacení u P4 a předložím jej u P6 a je to, mám zaplaceno, tak proč bych platil podruhé.

lidka*
hodnocení

0x

Předpokládám, že na základě rady kolegyně včetně odkazů na právní normy by se měl manžel přihlásit na Praze 4, kde fakticky bydlí. Tím by se vyřešila jedna zdvojená platba. Tchýně by samozřejmě předložila majiteli doklad (podle mého by stačilo čestné prohlášení) o tom, že syn má trvalý pobyt u Vás. Navíc dneska se neodhlašuje trvalý pobyt, ale pouze přihlašuje a odhlášení probíhá automaticky. Majitel nemovitosti pouze odhlašuje ve správním řízení v případě, kdy má trvalý pobyt osoba, která nemá žádné vlastnické nebo jiné právo k nemovitosti. Navíc by měl mít majitel přehled o tom, kdo v bytě bydlí. Je to i povinnost podle nájemní smlouvy - je vůbec Váš manžel uvedený v nájemní smlouvě? A nyní jak vyřešit dceru s jejím manželem. Je pravda, že na podnájemní smlouvu nezíská trvalý pobyt. Takže pokud ji nemáte uvedenou v nájemní smlouvě a fakticky delší dobu u Vás nebydlí, můžete na příslušné ohlašovně požádat o odhlášení z trvalého pobytu - celé správní řízení trvá minimálně měsíc a oba by získali trvalý pobyt na adrese městské části. Potom budou platit poplatek v místě podnájmu a mělo by být zřejmé, že netvoří odpad na adrese městské části. Je to skutečně trochu zamotané a doufám, že se Vám to podaří rozmotat a zdvojené platby tím vyloučit. Ale samozřejmě zvažte i ostatní souvislosti. To už je samozřejmě na Vás. Jinak jak jsem koukala, tak jak na Praze 4 tak i na Praze 10 není vyměřován místní poplatek, ale poplatek za odpady podle přistavených popelnic - viz dále:

• Sazba poplatku je stanovena v příloze č. 2 obecně závazné vyhlášky Hl. m. Prahy č. 2/2005, kterou se stanoví poplatek za komunální odpad a celková výše poplatku závisí na počtu, objemu a četnosti přistavených sběrných nádob (viz tabulka)

• Plátcem poplatku je vlastník (společenství vlastníků jednotek) nemovitosti, kde vzniká komunální odpad. Poplatníkem je každá fyzická osoba, při jejíž činnosti vzniká komunální odpad

doplněno 24.08.09 13:59:

Zde si ještě pročtěte, co je potřeba k přihlášení (manžel) a odhlášení (dcera s manželem) k trvalému pobytu. Žádost o odhlášení může podat nejen majitel nemovitosti, ale i nájemce bytu. Vybrala jsem namátkou město, které to má pěkně zpracované: hostalkovice.cz/... Ale jak jsem už uvedla, ještě si zkontrolujte, jak zní nájemní smlouva a koho máte v nájemní smlouvě uvedeného.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]