Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chystám se stavět krb s udírnou, dávám přednsot cihle před kamenem, protože se mi víc líbí. Našel jsem si cihlu, za dobrou cenu a blízko, zajímá mě ale, jestli se to z téhle cihly dá postavit.
Nebude se nějak drolit? Nebo se dá proti drolení nějak ochránit například nějakým penetračním nátěrem?
ANO vím, že existujou šamotky - ptám se na klasickou pálenou cihlu a zajímá mě jak docílit toho aby nemítnutá co nejdýl vydržela déšť, slunce apod.
Děkuji
Ale vždyť to tam máte psané "určená do chráněného zdiva"Párkrát vám to zvlhne a zmrzne a rozpadne se.Musíte použít mrazuvzdornou,třeba : cihelnapolom.cz/...
Dobrý den
Existují plné pálené klasické červené cihly, určené i do nekrytého zdiva, já sám mám postaveno venkovní ohniště (krb) z klasických pálených cihel, které nejsou nijak chráněné cca 11 let stále stejné, nikde se cihly nedrolí nebortí, navíc velmi dobře snáší žár (nepraskají) podobně jako šamotky ale jsou nesrovnatelně levnější, a také ta červená pálená ponechaná ve svém "přirozeném vzhledu" působí takovým "alchymističtějším dojmem" ale to je jistě na zvážení každého.
Když jsem to tehdy zdil, nepídil jsem se po tom, zda-li jsou cihly vhodné či nevhodné do venkovního prostředí shodou okolností jsem ale narazil na kvalitní cihly, cihly hlučín, (tuším tak to tam bylo vyraženo).
Čili stavit se ve stavebninách a žádat červené klasické na nekryté zdivo (nemusí jít o lícovky) případně se dotazovat přímo v cihelně na netu jsou stránky... Další možnost je užít cihly z bouračky, protože tam se často objevovaly velmi kvalitní pálené cihly nejlépe z komína, tam hned vidíte jak cihla desítky, stovky let odolávala nepřízni prostředí, většina je v podstatě "netknutá", (zřejmě "na tvrdo" pálená) takové cihly můžete směle použít ty vás přežijí...
takže říkáte, že jste sehnal takovou tu "starou" cihlu, kterých je plnej internet a z toho jde stavěl? nebo myslite, že by to tak dobře snesla i ta v odkazu, co jsem psal?
Zdravím
Staré pálené červené cihly, ale není cihla jako cihla, ty vhodné jsou takové jakoby "tmavě červené" (ne do oranžova) a tvrdší těžko ji úderem rozbijete, takové ty na pohled oranžové jsou spíše "poréznější"jako by pórovitější, čili nasákavější a ve výsledku "drobivější"..Já použil klasickou pálenou červenou s označením "Hlučín" (cihelna, soudobá výroba ) nevím jestli byly na kryté nekryté zdivo ale mám to na větru dešti řadu let topím v tom a úplně bez problému, nejde o "lícové cihly"...Zkusil bych se obrátit přímo na cihelnu (kontakt viz. net) a řekl bych že chci plnou červenou pálenou na nekryté zdivo a měli by vám přesně říct jaký produkt pod jakým označením si koupit...
Mockrát Vám děkuji za názor, radu a zkušenost Aspoň vím líp co teď hledat, ono koupit hezkou novou cihlu s póry sem si taky říkal, že asi bude nic moc, ale pravda, že starši cihly póry nemají, pohledám a posháním
ještě jednou moc děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.