Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod DN ocelového potrubí na DN měděného

Od: dejv111® odpovědí: 6 změna:

Zdravíčko!

Prosím Vás, nemá někdo tabulku s praktickým převodem světlostí potrubí mezi různými materiály? Například mám rozvod UT v oceli o určité DN a rád bych přešel na měď, ale neztratil původní vlastnosti soustavy. Ano, vím, můžu si to celé znovu spočítat... průtoky, ztáty v potrubí a podobně, ale nemám na to vůbec čas, to je jediný problém. Tak kdybyste o něčem věděli, budu rád.

Děkuji a pěkný víkend!

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Jakože chcete udělat nové rozvody topení v mědi místo železa?
Schválně se podívejte co stojí obyčejná 18mm CU trubka a nápad vás pravděpodobně brzo opustí :)
Jinak když budete měnit podle venkovního rozměru trubky, tak nic nezkazíte.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj Dejve.

Všimni si první reakce kolegy Requieda. To je to, oč tu běží. Vůbec do toho dvoukovu nechoď. Nech si to udělat všechno v železe. Je to věčný, je to odolný mechanicky a co hlavní, celý se to ohřívá stejně a nebude tě už nafurt otravovat praskání v rozvodech. A to vždy, když do těch trubek přiteče teplá voda a nebo to bude stydnout.Taky jsem tu někde psal i o tom, že došlo k probroušení měděných kolínek ze vnitřku a potom k úniku vody. Tak, co si nakonec vybereš?

hodnocení

Díky chlapi!

No víte, mám menší problém. Letos jsme zateplili dům, mám tu samotíž s trubkami jak ropovod, velká šoupata... Chystám se měnit kotel za zplyňovák (uhlí, dřevo) místo Viadrusu U22 (asi 6 článek) a mám prostě obavy, že ta obří soustava bude neskutečně blbě regulovatelná. Tak si pohrávám s myšlenkou zmenšit objem vody v systému, ale ponechat samotíž, té bych se nerad zbavoval.

Dá se vůbec provozovat samotíž, když bych chtěl instalovat akumulační nádrže?

Díky!

robin1*
Když jsem před lety (10) dělal samotíž tak mně bylo řečeno, že nejmenší průměr trubky je cca 25 mm. Měď tedy odpadla hned, na sváření železa už bylo těžké kohosi hledat. Nakonec to dopadlo tak, že jsem tahal Rehau rautherm 25mm. V podstatě do každé místnosti zvlášť trubky a v přízemí pod podlahou mega rozdělovač. Byť to vzniklo tak, že toto řešení bylo nejlevnější, jelikož odpadly větší průměry (pouze kousek od kotle k rozdělovači je v 50mm železe) a hlavně se minimalizoval počet drahých lisovacích fitinek, tak dnes nelituji. Jelikož nikde nemám krom dopojení radiátorů žádná kolena (všude jsou ohyby z trubek) je tlaková ztráta potrubí minimální. Nejbližší i nejvzdálenější radiátor topí v podstatě stejně a regulovat v podstatě není proč, díky správně spočítaným radiatorům.
U dobře zatepleného domu a zplynovacího kotle je úvaha o aku nádrži určitě správná.
Na samotíž aku nádrž fungovat bude pokud je na ni výškově prostor. Měla by být na výšku mezi výstupem z kotle a nejníže položeným radiátorem.
Teplo z kotle pak tedy nejdříve půjde do topného okruhu, a v okamžiku kdy tento přestane odebírat, začne se natápět Aku.
Po vypnutí kotle, pak samotíží odchází teplo z Aku do topného okruhu.
Každopádně je potřeba počítat s malým okruhem za účelem dodržení min teploty vratné vody do kotle, tedy nějaký x-cestný ventil.
Pokud by nebyl výškový prostor pro Aku nádrž mezi kotlem a topným okruhem, pak to lze opět řešit nějakým x-cestným ventilem. Nicméně někde by se už muselo objevit čerpadlo. Samotíž bude funkční pouze pokud mezi všemi částmi systému bude výškový rozdíl. Tedy mezi kotlem a aku, a dále pak mezi Aku a topným okruhem.
hodnocení

Děkuji Vám Robine za vyčerpávající odpověď!

Něco si kolem toho nastuduji a pak bych se Vám případně ozval s dalšími dotazy. Zatím to vypadá jako docela zajímavá varianta.

paw*
Jenom abych byl v obraze. Mywlis, ze samotiz s mensimn mnozstvim voes bude regulovatelnejsu? Porad je to samotiz a mozna bys stejne musel zachovat prumery. Ono med ma tu nevyhodu, ze nema pro samotiz vhodna kolena. Neudelas nabehy a dalsi. Dej termoventily a zkus co to udela. Kopat do zdi kuzes za rok.
Jinak samotiz s akunadrzi mozna je, jenom je dost spatne vyzluzitelne teplo. Pri nizke diferenci teplot prestava fungovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]