Nejste přihlášen/a.
Zdravíčko!
Prosím Vás, nemá někdo tabulku s praktickým převodem světlostí potrubí mezi různými materiály? Například mám rozvod UT v oceli o určité DN a rád bych přešel na měď, ale neztratil původní vlastnosti soustavy. Ano, vím, můžu si to celé znovu spočítat... průtoky, ztáty v potrubí a podobně, ale nemám na to vůbec čas, to je jediný problém. Tak kdybyste o něčem věděli, budu rád.
Děkuji a pěkný víkend!
0x
Ahoj Dejve.
Všimni si první reakce kolegy Requieda. To je to, oč tu běží. Vůbec do toho dvoukovu nechoď. Nech si to udělat všechno v železe. Je to věčný, je to odolný mechanicky a co hlavní, celý se to ohřívá stejně a nebude tě už nafurt otravovat praskání v rozvodech. A to vždy, když do těch trubek přiteče teplá voda a nebo to bude stydnout.Taky jsem tu někde psal i o tom, že došlo k probroušení měděných kolínek ze vnitřku a potom k úniku vody. Tak, co si nakonec vybereš?
Díky chlapi!
No víte, mám menší problém. Letos jsme zateplili dům, mám tu samotíž s trubkami jak ropovod, velká šoupata... Chystám se měnit kotel za zplyňovák (uhlí, dřevo) místo Viadrusu U22 (asi 6 článek) a mám prostě obavy, že ta obří soustava bude neskutečně blbě regulovatelná. Tak si pohrávám s myšlenkou zmenšit objem vody v systému, ale ponechat samotíž, té bych se nerad zbavoval.
Dá se vůbec provozovat samotíž, když bych chtěl instalovat akumulační nádrže?
Díky!
U dobře zatepleného domu a zplynovacího kotle je úvaha o aku nádrži určitě správná.
Na samotíž aku nádrž fungovat bude pokud je na ni výškově prostor. Měla by být na výšku mezi výstupem z kotle a nejníže položeným radiátorem.
Teplo z kotle pak tedy nejdříve půjde do topného okruhu, a v okamžiku kdy tento přestane odebírat, začne se natápět Aku.
Po vypnutí kotle, pak samotíží odchází teplo z Aku do topného okruhu.
Každopádně je potřeba počítat s malým okruhem za účelem dodržení min teploty vratné vody do kotle, tedy nějaký x-cestný ventil.
Pokud by nebyl výškový prostor pro Aku nádrž mezi kotlem a topným okruhem, pak to lze opět řešit nějakým x-cestným ventilem. Nicméně někde by se už muselo objevit čerpadlo. Samotíž bude funkční pouze pokud mezi všemi částmi systému bude výškový rozdíl. Tedy mezi kotlem a aku, a dále pak mezi Aku a topným okruhem.
Děkuji Vám Robine za vyčerpávající odpověď!
Něco si kolem toho nastuduji a pak bych se Vám případně ozval s dalšími dotazy. Zatím to vypadá jako docela zajímavá varianta.
Jinak samotiz s akunadrzi mozna je, jenom je dost spatne vyzluzitelne teplo. Pri nizke diferenci teplot prestava fungovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.