Nejste přihlášen/a.
Napadá mě teoretická otázka, dříve bylo u jističů jasně označeno kde je vstup a kde je výstup, dnes již lze připojit vstup na spodek i na vršek, většina je konstruována tak, že je to vlastně jedno.
Kamárad byl pracovat pro firmu v Británii, ukazoval nějaké fotky a všiml jsem si, že je na rozvaděčích jedna zásadní změna, přístroje jako jističe, chrániče apod, jsou umístěné na ležato, zkrátka z páčkou se nešoupe nahoru-dolů ale doleva-doprava. Napadá mě, může být takto třeba i v našich krajinách rozvaděč umístěný, takto "naplacato? V normách jsem o tom nic nenašel, výrobce o tom také u většiny přístrojů nehovoří.
Jen mě to tak napadlo.
Ahoj.
Už je to starší a trochu jsem to hledal. Připadá mi, že ta diskuze v tom odkazu z roku 2008 je trošku mimo. I když tam přispívali revizní elektrikáři. Mluvil jsem na to téma umístění jističů s kámošem, co dělá po atomkách různá měření a zjišťování stavů všeho možného a on říkal, že nemá vliv na to, jak je přístroj umístěný. Protože, když se tyhle věci testují, tak se to nedělá jen v jejich ideální poloze, ale i v těch různě nemožných. Jističe jsou vyrobeny tak, aby vydržely 10.000 cyklů rozepnutí a zkušebně se do nich hrne i několikanásobné množství proudu a uměle vytvořené proudové rázy. Zřejmě dostávají tyhle výrobky pořádně zabrat, a tak už moc nezáleží, jak jsou kde přichycené. To u těch elskříní bude důležitější jejich odolnost vůči stříkající vodě, v závislosti na umístění.
Ještě. V cizině mají zavedené jiné postupy a používají jiné přístroje či jejich provedení.Jsem se ho ptal, proč mi určitě připadá, že ty naše zásuvky a zástrčky, jsou lépe řešeny než ty v cizině. Řekl, že jsme měli slušnou technickou vyspělost už v počátcích minulého století. Prostě to tak je. Sami si porovnejte, jen ta různá divná provedení zástrček-adaptérů, pro jejich zásuvky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.