Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer všem,
rád bych se s vámi poradil o poněkud neobvyklé věci - jak vybudovat místnost v místnosti. Cílem je maximálně odizolovat hluk od sousedů, kteří neustále třískají dveřmi a dupou (domluva s nimi je nemožná). Věnuji se psaní a potřebuji co největší klid. Až dosud jsem to řešil ucpávkami v uších, které zmíněný hluk sníží, ale na nižší frekvence (především dupání) nestačí. Domnívám se, že ideální by byla malá dřevostavba, s vnitřním prostorem cca 2x2m (na pracovní kout dostačující). Hluk se přenáší stavebními konstrukcemi, takže doléhá i do ostatních místností bytu. Proto bude zřejmě nutné tento "domek" podložit něčím, co by bránilo pronikání hluku a vibrací do konstrukce "domku" (co by bylo nejvhodnější?). Jakou použít izolaci do konstrukce? A je nutné tam dát i parozábranu? Předem díky za rady.
Já se obávám, že tohle nijak nevyřešíte. Mám podobný problém. V družstevním bytě pode mnou bydlí cygani se 6ti, slovy šesti dětmi! Z toho 4 z nich jsou mentálně postižení + dva uřvaní, sprostí dospělí. Došlo mi, že nijak nic nezměním. Nepřestěhuji se, nemám na nový byt, tenhle, s cyganama za sousedy, nikdy neprodám a také od hluku nijak neodizoluji. Je potřeba se naučit s tím žít. Naučit se, nevnímat! U počítače dobrá sluchátka přes půl hlavy a v nich bezva muzika. Tiše. Jen jako kulisa. Jinak rádio a televize, v posteli starý mobil se sluchátkem a rádiem. Nemusí být zas až tak hlasitě. Cygoše nevnímám. A když už je opravdu šílený kravál, zadupu na podlahu a většinou někdo přiběhne s vysvětlením a s omluvou. Musím vám říci, že jsem se naučila od zvuků v bytě pode mnou, naprosto a dokonale oprostit, odstřehnout se. Jde to, proto to píšu. Než jsem se to naučila, slyšela jsem takové nadávky, které jsem za celičký dlouhý život nikdy a nikde neslyšela. Říkají to rodiče svým dětem místo oslovení a děti mezi sebou. Teď už nevnímám, jen na chodbě, když jsem šla včera kolem jejich dveří, jsem za dveřmi slyšela dívčí hlásek, jak říká: Ty čur...ku vyjeb.ný, jako oslovení bratra.
Občas si příjdu jako Dalajláma, který řekl: Štěstí není v tom, co nás obklopuje, štěstí je v nás.
Ale přiznám se, že jsou chvíle, že kdybych měla granát, bylo by vymalováno!
Sluchátka jsem vyzkoušel - hudba skutečně utlumí mnoho - především hlasité mluvení, ale např. rány dveřmi už zdaleka ne. Schopnost oprostit se od hluku je individuální - vy píšete, že jste se oprostila naprosto a dokonale. Kdyby tomu tak ale skutečně bylo, nemusela byste na ně dupat přes podlahu. Každopádně, já se snažil zvyknout si 2 roky, což je dostatečně dlouhá doba na to, abych objektivně mohl říct, že to byla snaha marná. Jakmile to finance dovolí, budu to řešit samostatně stojícím domem a stávající byt následně pronajmu někomu, z koho současní sousedé budou mít velkou radost
Robine, díky za super odpověď. Naprosto souhlasím, že hluk se šíří konstrukcemi - když přejdu z obýváku do další místnosti a zavřu se tam, v tu chvíli mám od sebe zmíněné sousedy už přes 2 stěny a nejméně 8 metrů daleko. Hlasy a podobně už v tu chvíli slyšet nejsou, ale rány dveřmi a dupání ano. Problémem jsou tedy především nízké zvukové frekvence. Proto je skutečně nutné tu malou dřevostavbu odizolovat od země - uvažoval jsem o antivibračních podložkách. S větráním počítám a možná bych tu dřevostavbu nakonec udělat trochu větší, aby vzduch po vyvětrání vydržel déle. Co se týče skladby, nejsem si akorát jistý, zda použít parozábranu (kvůli ochraně izolace před vodními párami např. z dýchání).
Ono to možná zní blbě, ale co tak celou tu místnost nejen odhlučnit, ale i zavěsit. Vzhledem k tomu, že tam chcete jen psát, tak by váha celé místnosti včetně izolace nemusela být velká a nosnost stropu nad Vámi by to mohla unést. A jelikož se chvění přenáší po konstrukci, tak po určité vzdálenosti odezní. A pokud tu místnost pověsíte na strop, nemyslím si, že by se tam ještě něco od Vašich spodních sousedů přenášelo. Ale budete mít houpačku.
Hluk se tlumí v masivní hmotě,například judistických 4 cm silných, těžkých žíněnkách, ne v polystyrenu, který je průzvučný.
Ve vašem případě bych pokoj na brutálku obložil, nalepil na chemoprenem na stěny, 5 cm tlustými,druhojakostními - levnými- deskami z radotínského Pragoelastu. Soused to má na terase a chodí jak po mechu a těžké ty desky jsou hodně - hmota tlumí hluk.
Bohužel ne, z hlediska zákona se nejedná o nepřiměřený hluk. Oni prostě jen od rána do večera dupou a bouchají dveřmi. Kolikrát jsem si říkal, že v tom bytě musí "nachodit" snad desítky kilometrů za den. Chodí pořád tam a zpátky - nechápu smysl takového jednání. Nepracují, neustále jsou doma. Na první pohled primitivové - s takovými lidmi se nedomluvíte. Ostatní řešení zpravidla bývají za hranicí zákona, respektive nevím, co přesně jste měl na mysli.
Ostatní sousedé to tolik neřeší, protože převážnou většinu dne v bytech nejsou. Já pracuji doma, tak to vnímám intenzivněji. Řešit to jiným bytem nemá smysl, přibližně do 3 let budeme mít dům, ale do té doby bych se ze sousedů nerad zbláznil.
Obývák je dostatečně velký a menší dřevostavba se tam v pohodě ztratí. Pokud máte jiný nápad, rád se jej dozvím. Díky.
Docela dobré zkušenosti jsou s akustickými SDK deskami, kdy pokud Vám nevadí zmenšení plochy místnosti, tak se to řeší předstěnou. V reálu Vám to ubere z plochy asi 10cm na jednu stěnu + samozřejmě strop. Je vhodné použít dvě vrstvy těchto desek.
Popsané to máte zde: dumazahrada.cz/...
Prodej bytu je je trestán daní z převodu nemovitostí 4% . Asi aby nám ovčané seděli na zadku a nestěhovali se za lepším
A kam bychom se podle vás měli stěhovat?! Bezohlední lidé, kteří dupou a třískají dveřmi jsou všude. Než jsem koupil stávající byt, bydlel jsem v několika pronájmech, kde byla často situace mnohem horší. Tohle vyřeší jedině samostatně stojící dům o němž jsem se zmiňoval, že je v plánu do 3 let. Jinak, ke klaustrofobii musí mít člověk sklony, což není můj případ - kdyby ano, klidně bych si tu dřevostavbu naplánoval větší - do obýváku, který má 36m2 by se pořád v pohodě vešla.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.