Nejste přihlášen/a.
Poraďte, prosím,
rekonstruovala jsem domek, každé patro mi dělali štukové omítky jiní zedníci. Teď potřebuji vymalovat a jedni tvrdí, že je třeba na stěny nanést před malováním hloubkovou penetraci, ti druzí, že je to zbytečné. Jaké máte zkušenosti Vy? poraďte, prosím. Zdeňka
Dobře provedený štuk není potřeba penetrovat.Pokud je štuk vyzrálý,pak malování kvalitní interierovou barvou zpevní povrch tak,aby se netrhal a nepraskal.Není dobré ihned na čerstvou omítku nanášet barvu,Vápenný štuk potřebuje ztvrdnout reakcí vápna a CO2ze vzduchu.Dokonce staré techniky doporučují provést nejprve nátěr hašeným vápnem(Čerťák),aby povrch tak zv. zkameněl.Taková stěna pak nikdy nepraská.Dnes se předvádějí zedníci s radami o penetracích,aby zakryli nedostatky ve své práci,ale hlavně ...Spěcháme,spěcháme.
JABRAKA
My dáváme penetraci pod omítku - děláme zatíranou. Koupili jsme starý dům, na zdech byla stoletá malba, ještě taková ta olejová, omyvatelná, vzorovaná - co bývá v panelácích a ve školách.
Děkuji všem za odpovědi, jak píše Jabraka, vzpomněla jsem si, že když jsme před 25 lety dostavěli zmiňovaný domek, tak jsme také poprvé malovali vápnem. Bez nějaké penetrace...ale léta běží, věci se mění a člověk nemá ten přehled v nových materiálech a technologiích. Proto tady ten dotaz. Pro Milana-cukráře, ano, perlinku jsme také teď použili, bylo to pro mne novum. Takže teď, po přečtení Vašich odpovědí, zůstává konečnné rozhodnutí na mně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.