Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zateplení stropu malého rodinného domku

Od: somi® odpovědí: 19 změna:

Střecha a tím i strop podkroví je z hranolů 8 x 8 cm. mezi nima je zateplení ze skelné vaty, pak lepenka a obložení z překližky. Je jasné, že 8 cm je nic proto bych chtěl na chodbě a dvou pokojích snížit strop přidáním izolace. Četl jsem něco o rosném bodu a tak dále, nerozumím tomu. Aby mi to po několika létech nezačlo hnít.

Uvažoval jsem, že bych na stávající překližku, která drží dobře dal parozábranu, o 20 cm níže bych do stěn upevnil rošt z hranolů a prostor bych zateplil 20 cm skelné vaty. Na to zase parozábranu a obklad. Ale co s tím rosným bodem, kam se posune nebo jak by to bylo líp udělat? (Jsou zámky staré stovky let a nikdo se o rosné body nezajímal). Třeba že bych dal těch 20 cm na strop bez parozábrany a až pak tu konstrukci parozábranu a obklad... Dík za rady.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kakamila
hodnocení

0x

Zateplit jedině až nad stropem...vy to děláte přesně obráceně.

hodnocení

0x

Tak teda z Vašeho dotazu nevím co vlastně chcete zateplovat.Zda-li strop nebo střechu!

hodnocení

Strop chodby a pokojů tvoří střecha. Když to vezmu od venkovní strany tak: Střešní krytina, pod ní lepenka, pod ní desky na konstrukci střechy z hranolů, mezi hranoly skelná vata, hranoly zakryté lepenkou a ta je zakrytá překližkou a lištami. Já bych chtěl izolaci rozšířit o 20 cm, ale právě nevím jak. Dát na překližku parotěsnou zábranu, pak minerální vlnu a zase parozábranu a palubky. A nebo na překližku dát minerální vlnu bez parozábrany a až nakonec to ukončit parozábranou a palubkami. Vrtá mi hlavou právě věta, že se nějak posunuje rosný bod a proto se ptám, aby mi to po čase nerosilo a nehnilo.

Zateplení stropu malého rodinného domku

Takto to určitě nelze. To je případ, kdy dojde k hnilobě a poškození krovů.

Překližka musí pryč. Pak již standarní vrstvy.

Z teplé strany:

vnitřní podhled, držák podhledu, kvalitní parotěs, izolační vrstva, difuzní folie, odvětrávací mezera, držák krytiny, krytina.

12.07.16 09:25
hodnocení

Děkuji.

hodnocení

Tak jsem to všechno rozebral. Mám problém, mezera mezi místností a venkem (mezi trámy) je vyzděná, což je blbost už od stavby. Navrtal jsem přes tvárnice ven díry, aby to větralo. Teď se mi jedná o to: Je nutná nad vlnu paropropustná zábrana? Ona by měla vlastně končit v okapu, jenže tím, že to mám vyzděné ji stejně nemám kam vyvést. Takže by stejně neplnila účel. Navíc, kdyby nááááhodou nějaká voda tekla, zatékala by do obvodového trámu. Nestačila by jen vzduchová mezera mezi rotaflexem a deskami střechy? - (Tím že je střecha šikmá, stejně se ta mezera váhou minerální vlny vytvoří sama), Tak nevím. Střecha je provedena dobře, tři dny tu máme lijáky a nikde přes krytinu ani nekápne. Pod vlnu bych pak dal nepropustnou parozábranu a obklad.

Zateplení stropu malého rodinného domku #2
janm*

Paropropustná folie nutná není, úplně stačí provětrávaná vzduchová mezera, mám to také bez této folie a dokonce i zkonzultováno se známým arch. který mi to i potvrdil. Ono totiž někdy dochází k rosení i pod tou paropropustnou folií nemělo by sice ale na forech k tomu bylo již několik dotazů od různých tazatelů. Navíc pokud by začalo opravdu zatékat myslím že by to ta folie opravdu trvale nevytrhla, střecha by se musela zkrátka stejně opravit...

Na větrací otvory které jste udělal kvůli proudění vzduchu ale doporučuji dát jemné pletivo proti hmyzu, buď kovové nebo překrýt ještě malookým např. králičím X hmyzu i myším apod. Zkrátka všechny větrací otvory důsledně a pečlivě zajistit ušetří to později spoustu problémů s nezvanými návštěvníky.. a když už máte střechu ze spod odhalenou neškodí napenetrovat proti biotickým činitelům..

hodnocení

Dík za odpověď. Právě jsem krovy vystříkal přípravkem Lignofix e-profi. Prý je dobrý. Ještě 2x zopakuju. No a ty díry, vrtal jsem mezi každé krokve 3x díry průměr 14cm. Oblepím je dokola lepidlem na obklady a do toho zatlačím čtverec z perlinky. Už jen kvůli vosám. Myslím, že to bude stačit. Ptám se na to tak podrobně proto, že tato část je jedna třetina z toho, co budu dělat. Pak už to půjde rychleji. Pokud něco dělám špatně, rád uvítám reakci.

janm*

Perlinka, může být, nicméně není špatné dát i jemné síto proti hmyzu, drobný hmyz např. mravenci může být totiž také problém, ale to už záleží na vašich podmínkách a zvážení...

hodnocení

Dík, zítra koupím jemnější síto, hmyz je sviňa. Stačilo mi, když jsem vloni oddělal v jiné místnosti zateplení a bylo tam vosí hnízdo jako lavor.

janm, rosení, tedy rosný bod je vždy pod difuzní folii.

Somi, difuzka nemusí být ukončena venku, na půdě chrání vatu proti znečištění, poprípadě proti zapadnutí drobných věcí přes prkna záklopu vaty.

janm*

Zdravím

To máte pravdu pane Milane v praxi se to ale mnoha lidem orosilo "těsně" pod tou difůzkou, (voda pod difuzkou) osobně myslím že by to neměl být "trvalý problém" jelikož je to přece difuzka. Zajímavé je co mi řekl známý architekt, "ta dif. fol. je tam spíš pro ten pocit" ale nějaký zásadní význam ji nepřikládal. Co se týká toho znečištění je to diskutabilní neznečistí-li se vata znečistí se folie, je otázkou zda a jak bude "zaprášená" zanesená folie plnit funkci...Jestli ano, nebo ne, je na zvážení každého...

hodnocení

Dík, to už mi teda je jasné. A teď mám druhý problém. Z chodby kterou jme vyřešili jdu do dvou místností. Strop tvoří hranoly 8x8, seshora jsou hranoly pobité deskama, ze strany místnosti zase překližka, mezi tím skelná vata. Jde mi o to, jestli můžu strop ze strany místnosti rozebrat, trámky zateplit běžným způsobem 200 mm. Kdybych chtěl zateplit přímo krovy, musel bych rozebrat horní desky nad hranolama stropu. Mám strach, aby něco nepoškodil. Byl by to dost veliký zásah do konstrukce. Nad stropem (na půdě) je do špice asi 1 metr, takže ze strany půdy je málo místa. Jedná se o rekreační chatu na tři patra, ale s malým půdorysem, která je celoročně obydlená, takže to není rozsáhlý objekt kde by se dalo jen tak procházet po půdě.

Zateplení stropu malého rodinného domku #3
Zateplení stropu malého rodinného domku #4

1) proč to nelze zhora?

2) 200mm je málo

doplněno 14.07.16 19:18:

Pokud prostor nad izolací bude mít možnost odvětrat kondenzát, tak klidně i zespod.

Zateplení není moderní věc, ale důležitá a potřebná věc.

hodnocení

Protože střecha má ostrý úhel a bez rozebrání prken nad hranoly stropu bych se na konec nedostal. To bych tam musel nějak tlačit tyčkou. Pokud bych strop snížil o 20cm + 8 cm tloušťka hranolů, bylo by to 28cm. To už stačí ne? A strop v místnosti je dost vysoko, 20 cm níže bych ani nepoznal.

janm*

Ještě třeba zvážit takovou malou otázečku a to, chcete zateplovat opravdu proto že máte velké tepelné úniky, těžkou vytopitelnost, pocit nepohody apod. anebo jen proto že se to dnes zkrátka "dělá" , protože se dnes dává "více izolace"? Pokud by totiž byl dosavadní stav vyhovující neviděl bych osobně důvod proč něco měnit...

vyhovující je horší jak dobré, proč ne ještě lepší?

doplněno 14.07.16 19:57:

opatrně na % ztrát..

janm*

Může být nechci odrazovat nikoho kdo to chce mít tip-ťop Ok :)

hodnocení

Chci to zateplovat kvůli tomu, že postupně dům rekonstruuji. A izolace 8 cm po celé ploše pod střechou je totálně málo. Uvádí se, že 40% tepla "uteče" nezateplenou střechou. No to je podle mne hrozné číslo. Když protopím 25000 Kč a z toho 10000 kč mi uteče do vzduchu... A plyn levnější nebude, takže i do budoucna.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]