Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
koupil jsem si v Ikei stropní světlo, jenže má nepotřebně dlouhý kabel a v kalíšku, který ukrývá připojení a hák, tak se do něj moc nevleze. Dá se to nějak zaříznout, aby mi délka vyhovovala?
Díky za rady!
Jeden háček by v tom mohl být, a to slaněný vodič (licna) v nesprávné svorkovnici. Vývody určené pro připojní takovýchto svítidel bývají zakončeny nalisovanými dutinkami, aby bylo možné použít většinu typů svorkovnic. Když vodič zkrátíte a odholíte, o dutinku přijdete. Ne všechny svorkovnice jsou ale vhodné pro připojení samotného vodiče. Ty nevhodné jsou především svorkovnice typu "čokoláda", u kterých šroubek přímo tlačí na vodič a při dotahování se po něm kroutí. Takovýto spoj se může časem uvolnit = přechodový odpor = teplo = riziko požáru. Doporučuji Vám tedy použít vhodný typ svorkovnice, někde se dá sehnat "lustrsvorka" staré školy, keramická, s plýškem mezi šroubkem a vodičem, později se dělaly stejné bakelitové. Lze použít i Wagosvorku určenou pro připojení licny, typ "s páčkou" , v obchodě případně poradí.
Tak předpokládám, že se to celé uštípne, ochrannou gumu naříznu, stáhnu a zůstane mi drátek, který se zpět připojí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.