Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Repase čerpadla SVA

Od: rad007 odpovědí: 6 změna:
Vyplatí se repase čerpadla Sigma SVA 32,když motor je v pořádku?V prodejně mě přesvědčovali že ne, a že si mám koupit nové i s motorem.Podle mě, po repasi to bude jako nové.Oběžná kola jsou kov, nabízená čerpadla mají plastová.Samozřejmě v poměru cena/výkon.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

2x

Zdravím,
určitě se vyplatí, zvláště pokud si budete dělat repasi sám. To čerpadlo vás přežije. Díly se stále vyrábí, některé nejsou sice nejlevnější, ale pořád se to vyplatí.
Loni jsem repasoval přechůdce vašeho čerpadla (ještě typ, který se musel při prvním použití zalít vodou, takže ne samonasávací). To čerpadlo koupili rodiče se zahrádkou přes 40lety (takže jeho stáří je víc než 50let) a kromě výměny těsnících šňůr s ním nikdo za celé ty roky nic nedělal. Nejvíc práce dalo celé čerpadlo rozebrat (vše zarezlé, hřídel vydřená), ale nic jsem nepoškodil. Kupoval jsem, co si tak vzpomínám, hřídel, jedno oběžné kolo a nějaké drobnosti, vše v celkové ceně cca 1.200,-Kč. Po repasi čerpadlo maká jako nové.
Moje doporučení - čerpadlo nejdříve opatrně rozeberte a zjistěte stav jednotlivých dílů. Potom se rozhodujte dál. Výkresy sestav jsou na netu volně dostupné, díly se dají koupit i přes e-shopy (kde uvidíte i ceny). Osobně nakupuju tedy přímo v prodejně tady u nás (královéhradecký kraj) a max spokojenost - špičkový přístup a znalosti paní prodavačky, které bych u ženy ani náhodou nečekal (a to říkám jako strojař).

ja1

Ano, vyplatí. V případě nadměrné vnitřní koroze nebo přidření provádí se přesoustružení článků, oběžných kol (takže délka čerpadla se potom nepatrně zkrátí!), popřípadě provede výměna ložiska a kluzného pouzdra v sacím víku, kontrola hřídele jestli není vydřen ucpávkou, výměna ucpávky a nátěr.

doplněno 03.07.16 11:27:

Těsnění mezi litinovými články se dělá z papíru tl. 0,1 mm, a namočí do oleje. Žádné lepidla, tmely!

paw*
hodnocení

0x
Vyplati. Ale musis pohledat. U nas jsou 2 garazmistri, kteri delaji repase vymenym zpusobem. Dovezes stare a hned ti daji repasovane natrene cerpadlo. Je jako nove.. Cena kolem 1000Kc.

rad007
hodnocení

No v prodejně za repasované čerpadlo chťěli 2500Kč.
=paw:Kde to je za 1000Kč?
ronyx*

To odpovídá (těch 2.500,-Kč). Cena nových dílů, případně nějaké opravy např. soustružením (viz kolega výše) + práce. Já soustružení nedělal (tedy kdybych měl v tu dobu k dispozici soustruh, tak bych si hřídel vytočil sám a nekupoval bych ji), ale pokud si umíte udělat repasi sám, tak ušetříte minimálně za práci - 600,- - 1.000,-Kč. Pokud to neumíte či tu možnost si to udělat sám nemáte (ono by se ale to dalo udělat i v paneláku v kuchyni na stole v nouzi), berte repasované výměnou za vaše + doplatek (tedy těch cca 2.500,-Kč).
Samozřejmě předpokládám, že ten, kdo dělá repasi pro tu prodávající firmu, ji dělá pořádně a ne že čerpadlo jenom natře...I takový "opraváři" se vyskytují - nejen u čerpadel.

hodnocení

0x

Doma si repasujem tieto čerpadla sám.Oplatí sa to len vtedy ak sa mení len lojová šnúra,prasknutá upchávka,ložisko a vydratá hriadeľ.Ak je potrepa meniť vnútorné púzdra poprípadne jednotlivé diely tak je sa to už nevyplatí.Tesnienia sa dajú bežné kúpiť,dokonca aj nerezová hriadeľ a niesto lojovej šnúry teflonová.

sigmashop.cz/...

sigmashop.cz/...

sigmashop.cz/...

sigmashop.cz/...

sigmashop.sk/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]