Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaké použít odpadní potrubí

Od: somi® odpovědí: 7 změna:

Mám v podkroví ložnici a hned vedle jsem si postavil WC, abychom nemuseli v noci chodit po příkrých schodech dolů. Jenže odpad nešel dělat přes podlahy (musel by vést přes dvě podlahy a čtyři stěny až do místnosti v přízemí). Tak jsem ho vyvedl přes obvodovou zeď, venkem asi tři metry dolů, pak odbočka přes zeď do místnosti, kde je napojen na domácí odpad. Je to mnohem jednodušší a s minimem zatáček. Jedná se mi o to, že jsem to provedl v šedé HT trubce 110. Až teď jsem se zamyslel nad tím, jak dlouho HT potrubí vydrží. Mráz, slunce atd. WC se bude používat jen občas. Čím potrubí omotat nebo jinak zateplit a nebo nechat jen tak. Nebo to natřít proti UV záření? A případně čím? Mám v úmyslu odpad aspoň zastínit plechovým krytem. Mám to hotové a tak bych to nerad rozebíral a měnil. Určitě má někdo stejný problém vyřešen a podělí se se zkučenostmi. Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

2x

Ahoj.

Tak nějak by to šlo. Nešlo to zahrábnout do fasády? Zeťák si to tak spáchal a jde to. Jen ta fasáda nebyla úplně dokonalá. Ani před tím. To byla výhoda. Nic vizuálního se tím nezkazilo. Ahoj.

hodnocení

2x

somi, potrubí Vám nezamrzne, pokud to není na sever stěny. Alespoň mě nezamrzne a svítí na něj sluníčko nic to nedělá, že by zdegradovalo.

Jinou HT trubku na fasádě jsem skryl do izolace báráku, kterou mám 20 cm.

Hezký víkend

hodnocení

No sekat do brizolitu se mi moc nechce. Ale je to ze zadní strany baráku a celé zakryté tújemi, takže opticky mi to nic nenarušuje. Spíše se bojím mrazu.

hodnocení

0x

Bude vhodné potrubí zateplit, aby v zimě nenamrzala voda zevnitř na promrzlou trubku. Traduje se, že pokud je trubka odvětraná, aspoň malým průměrem, který zároveň zamezí i podtlak a vysávání zápachových uzávěrů, dá se řící, že je vytápěná teplem z kanalizace.

Zateplení zároveň ochrání trubku před UV zářením... Plechový kryt může být zároveň ochranou a "bedněním" pro izolaci třeba minerální vlnou.

hodnocení

Děkuji za rady. Jsem rád, že to nemusím předělávat. Mě vylekalo, až jsem si uvědomil, že existuje i oranžové potrubí. Ale to je zřejmě do země. Ten můj odpad je ve stínu, slunko na to svítí až večer, to už je slabé. Obalím to izolací a zakrytuji. Žumpa je asi o 25 metrů níže po svahu, jako první je v přízemí odbočka na domácí WC o patro výše, za ní je záchod na který se chodí když pracujeme na zahradě a pak to vede nahoru těch asi 3.5 m. Úplně nahoře mám odvětrávací trubku. Takže myslím, že přes tu trubku by se to mělo ohřívat. Měl jsem právě obavy z mrazu, ale když píšete že vám to funguje tak jsem klidnější. A první zima ukáže...

hodnocení

Můžu po pěti létech provozu prohlásit, že odpad nezamrzá. Asi proto, že přes něj až pod střechu proudí ty plyny ze žumpy. Děkuji všem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]