Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zděná vana-výhody,nevýhody,zkušenosti

Od: tomasbr* odpovědí: 6 změna:

Zdravím,

nemáte někdo nějaké zkušenosti se zděnou vanou, např.: jaké se dávají vrsty, jaký odpad, údržba či jiné postřehy.

Přemýšlím o zděné vaně z mozaiky z důvodu, že si jí budu moc udělat na míru a také, že se vyhnu nevzhledným lištám okolo vany...

Díky

Tomáš

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x
1. Zděná vana odebere vodě mnoho tepla. Napouštěná teplá nebo horká voda rychle odevzdá teplo stěnám a vychladne. Na druhou stranu zase to naakumulované teplo ve stěnách udrží vyšší teplotu nově připouštěné vody po určitý čas ...
2. Stěny vany by měly být co nejhladší, co nejméně členité. Do spár mozaiky se příchytí a zažerou zbytky mýdla, vodní kámen, prostě špína. Bez ohledu na pečlivost údržby...
3. Klasický tvar vany šetří vodu. V hranatých rozích zděné vany je voda zbytečná. Teda z malého množství zbytečné vody z jednoho koupání se za rok vyklube pěkných pár m3, které se mohly ušetřit. K tomu připočítejte ztrátu energie, kterou bylo potřeba na ohřátí té ztracené vody.
4. Otázkou je, zda dokážete mozaiku kvalitně přilepit na stěnu vany. Případné odpadnuté kousky bude třeba znovu přilepit. Do roviny... použité lepidlo může ten kousek trochu nadzvednout...
5.Dovedu si představit mozaiku ještě tak ve sprše. Na dně vany určitě ne. Ano, drsný povrch dna může zabránit uklouznutí. Ovšem sklouznutí na mozaice může pokožku pěkně poznačit.
6. Pokud chcete na míru, vyzděte vanu podle potřeby, vnitřní stěny polepte tvrdým polystyrenem nebo jiným izolačním materiálem a potom obložte i zevnitř kachličkami, co největšími. Třeba 60 x 30 cm, na výšku. Čistý vnitřní rozměr vyjde 60 cm široký, dlouhý v násobku 30 cm, třeba 150 nebo 180 cm, případně není problém kachličky řezat. Ovšem čím větší vana, tím je třeba více vody. Ta je drahá.
7. S rohem a s vrchem stěny vany bude problém, obložit mozaikou složitější než s kachličkama.
8. Myslete na zadní kolečka. Všichni stárneme, a rychle! Za pár let budeme mít problém do vany vlézt, a hlavně vylézt. Nejen my, ale třeba i starší příbuzní, s pohybovým omezením. Dnes bych místo vany volil sprchový kout, větší a třeba i mozaikou vyložený. I s podlahou. Ta tak neklouže. Při normálním osprchování je podstatně nižší spotřeba vody proti spotřebě vody při koupání ve vaně.
.
Takže přemýšlejte...
joudic*
Bylo mi lino odpovidat a lip bych to nenapsal *palec*

Hejkale, dokonalá odpověď *palec*Jen ještě mi to nedá, dodám: Zrelaxovaná z úžasné koupele, v hlubokém předklonu, drbu spáry, koutky a rožky dřív, než zaschnou! *plac*

tomasbr*
hodnocení

Wooow děkuji za dlouhou vyčerpávají odpověď :).

1.S tím teplem bychom asi problém neměli, budem dělat tepelné čerpadlo s větší akumulační nádrží, takže tohle by mě asi netrápilo

2.V tomto bodu máte pravdu, naprosto souhlasím

3.V plánu jsem měl udělat vanu různě tvarovanou, právě pro tebe, aby se tam dobře leželo a nemuselo být napuštěno tolik vody rozhodně jsem nechtěl hranatou kostku

4.Toho se bojím asi nejvíce, jelikož jsem viděl u hodně známých, jak se jim mozaika okolo vany odlupuje a tady by to bylo zatížené o dost více.

6. Přesně takto nějak jsem to plánoval

8.Kdybybych dal kachičky, tak zase neudělám zakulacení
Na zadní kolečka myslím :), je mi 23 a rekonstruujeme dům a sprchu s bezbariérovým přístupem děláme ve spodním patře, v horním patře děláme koupelnu s vanou + ještě sprchový kout vedle ložnice a vchod jen z ložnice.

Po přemýšlení jsem rozhodnut spíše pro normální akrylátovou vanu, protože jsem si toho naložil tolik, že se dělat ještě s vanou, tak bych toho měl dost, ale na druhou stranu udělat vanu můžu udělat třeba za čas a vynechat úplně kachličky, mozaiku udělat vanu hladkou z nějakého pohledového betonu nebo z něčeho takového jako je na obrázku, ale rozhodně kulatou, ne takovou hranatou vázu :)

Zděná vana-výhody,nevýhody,zkušenosti

pohanka*
hodnocení

2x

Mozaiku dovnitř vany? Vždyť by se na tom nedalo ani pohodlně a dlouho ležet. Tuto variantu bych okamžitě zavrhla. Ve vaně se pěkně opřu a relaxuji, když už budu potřebovat.

Babkazov za *palec*.

tomasbr*
hodnocení

V tom máte asi pravdu :) i když ve výřivkách mi to nikdy nevadilo, ale ty jsou zas jinak stavěny.

Mít pole čtverečku na zádech nic moc, ještě by tam drahá polovička mohla zaškrtávat, co všechno jsem neudělal :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]